Detalj sa utakmice (©fiba.basketball)
Detalj sa utakmice (©fiba.basketball)

Česi bez Satoranskog pretrpeli katastrofu u Francuskoj

Vreme čitanja: 3min | sre. 24.08.22. | 22:53

Četa Vensana Kolea ubedljivo slavila na startu druge faze kvalifikacija za Mundobasket

Pretrpeli su Česi ozbiljan peh tokom pripremnog turnira u Hamburgu i duela sa Nemačkom. Povredu je doživeo Tomaš Satoranski. Još je pod upitnikom njegovo učešće na Evropskom prvenstvu, na kojem će Češka biti jedan od domaćina. Ako se ne oporavi na vreme, Česi ni u Pragu neće imati mnogo čemu da se nadaju.

Francuska im je očitala lekciju na startu druge faze kvalifikacija za Mundobasket. Četa Vensala Kolea je u Akor Areni slavila sa ubedljivih 95:60.

Izabrane vesti

Selekcija Francuske je upisala i šestu pobedu u kvalifikacijama, te je na pragu plasmana na Mundobasket (6-1). Česi su pretrpeli četvrti poraz, te imaju isti učinak kao Bosna i Hercegovina i Mađarska.

Sjajno su Česi otvorili utakmicu, dobili prvi kvartal sa 27:18. Dali su sve od sebe da se ne primeti izostanak jednog od najboljih igrača i uhvatili favorizovanog rivala na spavanju. Počeli su Trikolori u drugom kvartalu da se bude, ali su do odmora uspeli tek da prepolove deficit.

Očigledno je Kole održao bukvicu svojim pulenima tokom pauze, jer su po povratku izgledali kao drugi tim. Zaigrali su daleko agresivnije i angažovanije, a Češka je brzo ostala bez goriva.

Domaćin je ekspresno preokrenuo, a onda iz minuta u minut uvećavao prednost. Dobio je treću deonuci 28:8 i bilo je jasno da će se Česi teško vratiti. Nisu uspeli ni da pruže dostojan otpor rivalu, pa su pretrpeli težak poraz.

Na kraju se svih 12 francuskih košarkaša upisalo u listu strelaca. Najefikasniji su bili Geršon Jabusele i Timoti Luvavu Kabaro sa po 16 poena. Rudi Gober je dodao 14, Eli Okobo 10. Sa druge strane 14 poena Vojteha Hrubana, 12 je dodao Ondrej Balvin. Podbacio je Jan Veseli, kojeg su centri Francuske limitirali na četiri poena. Uspeo je ipak da upiše sedam asistencija i pet uhvaćenih lopti.

Gotovo jednako ubedljiva bila je i Španija, koja je u okviru Grupe L savladala Island kod kuće sa 87:57.

Nije se dovodilo pitanje pobednika nijednog trenutka u Pamploni. Mogla je pobeda čete Serđa Skariola da bude i ubedljivija, ali je Italijan rasporedio minutaži u omogućio rivalu da spreči brukanje.

Vili Ernangomez je ubacio 19 poena uz samo tri promašaja. Ispratili su ga Haime Pradilja sa 14, Rudi Fernandez sa 13 i Sebastijan Saiz sa 11 poena u pobedničkoj ekipi.

Kod Islanđana vredni pomena Elvar Fridrikson sa 14 i Sigrigur Bojrnson sa 11 poena.

GRUPA K

Sreda

Mađarska - Litvanija 78:88

/Hanga 19 - Sabonis, Valančijunas 17/

Crna Gora - Bosna i Hercegovina 88:69

/Mihailović 20 - Roberson 20/

Francuska - Češka 95:60

/Jabusele, Luvavu 16 - Hruban 14/

GRUPA L

Sreda

Gruzija - Holandija 77:66

/Šengelija 20 - De Jong 22/

Ukrajina - Italija 89:97

/Mihailjuk 11 - Fontekio 20/

Španija - Island 87:57

/Ernangomez 19 - Fridrikson 14/



tagovi

košarkaška reprezentacija FrancuskeKošarkaška reprezentacija ČeškeTomas SatoranskiJan VeseliKvalifikacije za Mundobasket 2023Vensan KoleGeršon JabuseleRudi GoberTimoti Luvavu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara