Detalj sa proslave (©Printskrin / Youtube – SD Crvena zvezda)
Detalj sa proslave (©Printskrin / Youtube – SD Crvena zvezda)

Četiri i po decenije od evropske titule košarkašica Crvene zvezde

Vreme čitanja: 4min | pet. 29.03.24. | 16:17

"Pre svega želim da vam se zahvalim što ste došle u svoj dom, na naš poziv, da obeležimo jedan veliki jubilej. Na današnji dan, pre 45 godina, postale ste šampionke Evrope. I to je bilo po prvi put u istoriji jugoslovenske košarke da se neki klub sa ovih prostora popne na vrh Evrope", rekao je Zvezdan Terzić

Na današnji dan, pre tačno 45 godina košarkašice Crvene zvezde osvojile su titulu šampiona Evrope, prvu u istoriji Sportskog društva Crvena zvezda.

Članice legendarne generacije, prvi tim košarkašica Crvene zvezde, članovi Upravnog odbora SD Crvena zvezda i prijatelji kluba okupili su se u restoranu u centralnoj loži Stadiona „Rajko Mitić“, u organizaciji Sportskog društva Crvena zvezda, i evociralo uspomene na izuzetan uspeh koji su ostvarile Zorica Đurković, Sofija Pekić, Vukica Mitić, Jasmina Milosavljević, Natalija Bacanović, Biljana Marković, Gordana Vukmirović, Anđelka Vukmirović, Spomenka Mrđenović, Jasmina Kalić, Vesna Kovačević, Dragana Pandurov, Dragana Marković, prvi trener Strahinja Alagić i pomoćni treneri Petronije Zimonjić i Zoran Kovačić.

Izabrane vesti

Zlatnim slovima u istoriji Crvene zvezde ostao je zabeležen 29. mart 1979. godine, kada su Zvezdine „balerine“ u španskoj La Korunji ubedljivo pobedile mađarskog prvaka ekipu BSE iz Budimpešte sa 97:62.

Nakon što su se prisutni podsetili u specijalno pripremljenom video materijalu izuzetnog uspeha, zvanice je pozdravio Zvezdan Terzić, predsednik Upravnog odbora SD Crvena zvezda.

"Pre svega želim da vam se zahvalim što ste došle u svoj dom, na naš poziv, da obeležimo jedan veliki jubilej. Na današnji dan, pre 45 godina, postale ste šampionke Evrope. I to je bilo po prvi put u istoriji jugoslovenske košarke da se neki klub sa ovih prostora popne na vrh Evrope. Sećam se tog dana, bio sam dečak od 13 godina, s obzirom da sam odrastao tri kuće od Sonje Pekić i koliko su nam radosti donele tog dana. Nadam se da će obeležavanje ovakvih jubileja stalno podsećati buduće nove generacije, a vidim da su sve sadašnje košarkašice tu i imaju na koga da se ugledaju i to treba da bude uzor i put za osvajanje novih trofeja. Čitali smo ovih dana mnogo vaših izjava gde ste rekli da nije samo 29. mart bio tako važan, nego svi dani u sezoni koji su prethodili tom putu na vrh Evrope. Još jednom želim da vam se zahvalim u ime Sportskog društva Crvena zvezda i u svoje lično ime kažem veliko hvala što ste po prvi put našoj crveno-beloj porodici doneli trofej šampiona Evrope", istakao je Zvezdan Terzić.

Sportsko društvo Crvena zvezda pripremilo je specijalne plakete koje su Zvezdan Terzić, Stojan Vujko, predsednik Skupštine SD Crvena zvezda uručili Zvezdinim gracijama, šampionkama Evrope Zorici Đurković, Jasmini Jasni Milosavljević, Anđelku Vukmirović Radulović, Jasmini Kalić, Vesni Kovačević, Spomenki Mrđenović, Sofiji Pekić i Zoranu Kovačiću, asistentu trenera.

"Želela bih u ime mojih divnih drugarica, najtrofejnije generacije iz bogate istorije našeg košarkaškog kluba i u ime celog Košarkaškog kluba ženskog da se zahvalim što ste došli u ovolikom broju, da se zahvalim Sportskom društvu Crvena zvezda, našoj velikoj crveno-beloj porodici što nam je upriličila ovakav spektakularan događaj. Mi tada nismo bile ni svesne šta smo uradile te davne 1979. godine, ali posle svega što smo danas doživele tek sada nam je zapravo jasno da smo bile prve u mnogo čemu. Prve smo donele titulu šampiona Evrope u crveno-belu porodicu, prvi košarkaški klub koji je to uradio i ne samo u Srbiji već u čitavoj Jugoslaviji. Htela bih da kažem da smo mi tih 6 godina zaista živeli kao jedna porodica. Uglavnom se tim nije menjao, dolazila je po jedna igračica iz naše juniorske selekcije. Išle smo iz pobede u pobedu i ekipa je imala takav pobednički mentalitet i uopšte nije bilo pitanje da li ćemo pobediti, nego kolika će biti koš razlika. Nikada do tada jedno finale Kupa šampiona nije završeno sa tolikom razlikom u korist jednog tima. Nadam se da ćemo se još okupaljti i da ćemo slaviti i dalje.Prvi put za 45 godina, od kada smo osvojile Kup šampiona Evrope da smo dobile nešto ovakvo i zaista se zahvaljujemo Sportskom društvu Crvena zvezda zato što sada zaista imamo dokaz da možemo da pokazujemo našoj deci i unucima da smo bile prvaci Evrope, a ne da ih upućujemo na novinske izveštaje, na internet itd. Hvala, ovo nam jako puno znači", istakla je Anđelka Vukmirović Radulović.

Sportsko društvo Crvena zvezda je 4. marta ove godine proslavilo 79. rođendan , a na svečanosti u Medija centru stadion „Rajko Mitić“ po 59. put proglašeni su najbolji klubovi i sportisti crveno-bele porodice. U našem tradicionalnom izboru najboljih Upravni odbor SD Crvena zvezda je doneo odluku da legendarnoj košarkaici Sofiji Pekić dodeli Nagradu za životno delo. Nažalost, Sofija je tada bila sprečena da prisustvuje svečanosti, pa joj je priznanje sada uručio Vladimir Petrović Pižon, četvrta Zvezdina zvezda i dobitnik Nagrade za životno delo 2018. godine.

"Ovo je zaista prijatno okupljanje generacije koja je donela prvi pehar šampiona Evrope u našu sportsku kuću. Na žalost, nismo kompletne. Meni manjka i čika Braca Alagić i kapiten Vukica Mitić, ali takav je život. Želim Zvezdi da se zahvalim i na ovoj plaketi i na Nagradi za životno delo za moje angažvanje od 40 godina u košarci. Hvala još jednom", rekla je Sofija Pekić.



tagovi

SD Crvena zvezdaŽKK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara