Ben Bentil protiv Panatinaikosa (©Star Sport)
Ben Bentil protiv Panatinaikosa (©Star Sport)

Četiri kobna minuta kao odraz Zvezdinih problema

Vreme čitanja: 4min | pet. 14.10.22. | 13:50

Situacija je daleko od alarmantne jer je tek drugo kolo Evrolige. Ne treba zaboraviti da Vladimir Jovanović još nijednom nije imao ceo sastav na raspolaganju. Niti će u skorije vreme. A sezona melje dane...

Tumačenje saopštenja Baskonije povodom transfera Luke Vildoze delimično je bacilo senku na poraz od Panatinaikosa. Dok se klupski vrh bavi birokratskim stvarima i pokušava da rasplete zamršene konce na relaciji sa Vitorijom, struku više muči aktuelni momenat, odnosno razlozi koji su doveli do nepovoljnog rezultata u napetoj igri živaca.

Vladimir Jovanović se nalazi u nebranom grožđu. Hteo je da lep košarkaški ambijent u dvorani Aleksandar Nikolić nagradi pobedom i pre svega upiše prvi evropski trijumf kao trener. Umesto toga dobio je novu potvrdu da je Evroliga igralište gde su dečje bolesti nepoželjne i kao takvo najmanje prašta greške. Crvena zvezda je bez pobede ostala zbog kobna četiri minuta u završnici gde je vodila pravi psihološki rat sa protivnikom. I kroz taj interval vidi se odraz problema koji samo gomilaju.

Izabrane vesti

Zvezda je nakon polaganja Hasana Martina uz faul Lefterisa Bohoridisa za dodatno slobodno bacanje i rezultat 71:66 dozvolila da do kraja ne postigne nijedan koš iz igre i tako izgubi od protivnika koji se prethodno sam nudio da bude pobeđen. U narednih deset poseda Crvena zvezda je skupila tek četiri poena, sve sa linije slobodnih bacanja. Četiri promašaja za tri, plus blokada Mateuša Ponitke na Benu Bentilu u solidnoj poziciji na ivici reketa pokazali su malokrvnost ili bolje rečeno nedostatak prave ideje u Zvezdinom napadu pošto su se rešenja tražila nerezonskim pokušajima. Ognjen Dobrić je izgoreo u želji da bude meč viner sa dva ishitrena šuta, Ben Bentil nije odoleo iskušenju da takođe raspali sa distance, iako u njemu ima dovoljno iskustva i kvaliteta da pročita situaciju i eventualno proba nešto drugo, baš kao i Džon Holand koji je želeo da ponovi ono što je uradio Partizan Mozzart Betu u Beogradskoj Areni pre skoro pola godine.

Nedelja, 17.00: (2,15) Cedevita Olimpija (14,5) Crvena zvezda (1,80)

Priznao je Jovanović posle utakmice da je njegovim igračima nedostajala koncentracija u realizaciji napada, ali i plejmejker spreman da stane na loptu i iskontroliše situaciju koja je kasnije potpuno izmakla kontroli. Kola su se slomila na Nikoli Ivanoviću čije su dve izgubljene lopte direktno donele Panatinaikosu četiri ključna poena. Prvo kroz dva penala Derika Vilijamsa, onda i polaganje Mateuša Ponitke iz kontre pošto je bio za delić sekunde brži od lopte koja je bila namenjena Bentilu.

Nije crnogorski plejmejker bio raspoložen da posle utakmice javno podeli svoja razmišljanja, svestan onoga što se dogodilo na parketu. Ipak, daleko od toga da je Ivanović direktan krivac za poraz, niti je potrebno da se upire prstom u bilo koga. Crvena zvezda nije imala ni koncentraciju, potrebnu municiju, ideju, smirenost i iskustvo da dokrajči Panatinaikos. I to je problem celog tima, ne pojedinca. Uostalom, Bentil je išao iz greške u grešku, zadrhtala mu je ruka na ključnim slobodnim bacajima, Dobrić je želeo najbolje ali je ostao bez daha...

Poređenja radi, PAO je iz sedam poseda u završna četiri minuta skupio 11 poena (3/4 za dva, 0/1 za tri, 5/5 slobodna bacanja), tri asistencije, te po dve ukradene i uhvaćene lopte. Arturas Gudaitis dao je potrebnu mobilnost i sigurnost unutrašnje linije koja je nedostajala sa Jorgosom Papajanisom, Mateuš Ponitka i Derik Vilijams bili su ljudi od Radonjićevog poverenja, dok je Paris Li uprkos nezgodnoj povredi stopala ostao koncentrisan da okonča posao i na četiri sekunde do kraja donese tri poena više.

Ukratko, Crvena zvezda je protiv ekipe Dejana Radonjića ponovila greške iz gostovanja Efesu, kada je trojkama pokušavala da se održi u životu, iako je teren kao jedino merilo pokazao da visina ovog tima donosi prevagu. Bez Nemanje Nedovića i nedovoljno spremnim Ognjenom Dobrićem Zvezdine šuterske opcije su limitirane. Taj segment bi samo delimično mogao da popravi Luka Vildoza, pod uslovom da se uspešno reši zavrzlama oko njegovog ugovora i dogovora koji ima sa Baskonijom, mada ni Argentinac nije šuter kvaliteta Bilija Berona ili Džordana Lojda.

Bez takvog igrača Vladimir Jovanović ne može da ulazi u revolveraški obračun, pogotovo jer ni Džejlen Adams ne uspeva da probije barijeru iako, to papir kaže, nosi epitet najboljeg strelca australijske lige sa prosekom od 20 poena. Košarka u Australiji i Evropi nije ista, pa tako ni Adams još ne pokazuje MVP potencijal, kao ni delić spektra napadačkih rešenja kojim je vodio Sidnej do titule prošle sezone.

20.30: (1,70) Baskonija (14,5) Partizan Mozzart Bet (2,30)

Sve su to realni problemi koji se samo gomilaju, a moraju da se rešavaju u hodu. Posle jučerašnje utakmice Luka Mitrović, Džon Holand i Džejlen Adams bili su saglasni u razmišljanju da ova Crvena zvezda još prolazi kroz veliku evroligašku školu i da je svaki detalj lekcija koja mora da se savlada kako bi se pokazala reakcija. Situacija je daleko od alarmantne i ne treba zaboraviti da Vladimir Jovanović još nijednom nije imao ceo sastav na raspolaganju. Niti će u skorije vreme. A sezona melje dane.

Zvezdi sada predstoje tri teška gostovanja. Svaki eventualni poraz bi samo dodatno opteretio ekipu koja ima potencijal da bude sasvim konkurentna najvećim takmacima. Samo je potrebno da se kockice poslože na pravi način...


tagovi

KK Crvena zvezdaEvroligaVladimir JovanovićBen BentilNikola IvanovićOgnjen DobrićDžon Holand

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara