©Star Sport
©Star Sport

Čović: Iz Evrolige usmeno garantovali da će šampion ABA lige igrati elitno takmičenje

Vreme čitanja: 3min | sub. 20.04.24. | 13:01

"Rekli smo da to nije dovoljno, da nije zasluženo, da Srbija treba da da dva tima. Ili bolje rečeno, ABA liga. Oni su rekli da će videti... Doduše, ne mogu ništa da kažem, jer ni oni ne znaju kako će da ide dalje", poručuje prvi čovek Crvene zvezde

Prvi čovek košarkaškog kluba Crvena zvezda, Neboja Čović, u intervjuu za Sportklub, rekao je da je vodećim ljudima dva najveća srpska kluba usmeno poručeno da Evroliga gotovo može da garantuje da će šampion ABA lige sledeće sezone nastupati u elitnom takmičenju. Doduše, ni u samoj Evroligi još uvek ne znaju tačan izgled takmičenja u budućnosti.

Čović smatra da to nije dovoljno, i da Srbija i regionalno takmičenje zaslužuju dva predstavnika. Međutim, to nije moglo da se garantuje u poslednje dve sezone, kada su oba kluba igrala zahvaljujući "specijalnim pozivnicima".

Izabrane vesti

"Ono što smo dobili u usmenim razgovorima sa Bodirogom i direktorom Evrolige jeste da gotovo može da se garantuje da šampion ABA lige igra u sledećoj sezoni. Mi smo rekli da to nije dovoljno, da nije zasluženo, da Srbija treba da da dva tima. Ili bolje rečeno, ABA liga. Oni su rekli da će videti... Doduše, ne mogu ništa da kažem, jer ni oni ne znaju kako će da ide dalje. Imaju otvoren CSKA, šta ako se nastavi ovo dole na bliskom Istoku. Šta će tu da bude? Alba ima potpisan ugovor. Nemojte da potcenjujete, oni su osvajači, rade ljudi posao. Oni spadaju u jendu grupu, da tako kažem, fabričkih klubova. Firminskih klubova. Kao što su i Efes i Armani. Panatinaikos i Olimpijakos kao zvučni timovi imaju i bogate ljude tamo, koji to mogu to da isprate. Tradicija i ostale stvari su Baskonija, Makabi, Bajern, Barselona, Real... A gde smo mi", pitao je Čović u razgovoru za Sportklub.

Mnogo toga zavisi i od interesa same države.

"Svi napadu, svi pričaju dal smo državni projekat Partizan ili mi... Ova košarka nije komercijalna varijanta, to nije fudbal, da maltene igrača sa dve leve noge prodaš za 500-600 hiljdaa. Ja dve godine, koliko sam bio u fudbalskom klubu Crvena zvezda, nisam mogao da verujem kakva su tu obeštećenja. Vi kad osvojite Evroligu, ne može da dobijete više od 2.000.000 evra. Toliko košta jedan bolji igrač. Ko će da pomogne? Tu se postavlja interes, imali li država interes. Ima li grad interes? Mi smo udruženje građana, to je društveno, čitaj - državno. Ima li interes ili nema da uloži te pare. Ako nema para, ima prečih stvari - onda nema ljutiš. Naiđu teška vremena, naiđu problemi. Pa, mučili su se i Partizan i Crvena zvezda. Košarka ne može da živi sama od sebe. Možete da osvojite Evroligu".

Sami čelnici Evrolige imaju težak zadatak da takmičenje učine komercijalnim.

"To se otvara kao problem i model za čelnike Evrolige, kako napraviti komercijalnu varijantu, kako da klubovi nešto podele. Otvara se pitanje Dubaija, ne verujem da će igrati sledeće sezone Evroligu, ne znam da li će igrati Evrokup. Evroliga i rukovodstvo moraju da dođu do novca. Ističu ugovori i A licence za dve sezone, ima jako puno otvorenih stvari. Mislim da Zvezda i Partizan izuzetno dobro doprinose imidžu takmičenja, kao dva najgledanija kluba. Ali opet kada pogledate aršine i pristup, vidite da je Teodosić ekspresno kaženjen sa 15.000 evra i dve utakmice. A šta je bilo sa Lesorom, proces još traje..."

Čović poručuje da su se on i Crvena zvezda uvek zalagali da i Partizan treba da igra u eliti.

"Zvezda je tvrdila i kada je igrala sama Evroligu, tu bi dobar svedok mogao da bude Đordi Bartomeu, mi smo insistirali da ABA liga treba da ima dva kluba, istićući Partizan koji ima tradiciju igranja Evrolige u nekoj drugoj organizaciji. Nikada nismo bežali od toga, nikada kao drugi nismo pričali da Crvena zvezda treba da nestane. To su dve jake noge, dva stuba srpskog sporta. Ne mislim tu samo na košarku, nego na sport generalno", poručio je između ostalog Čović.


tagovi

Nebojša Čović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara