Ćus Mateo (Foto: Starsport)
Ćus Mateo (Foto: Starsport)

Ćus Mateo: U Realu je glavna zvezda tim, Teodosić neponovljiv, ali tu su i Nedović, Nejpir, Giedraitis...

Vreme čitanja: 5min | pon. 18.12.23. | 22:55

"Bila bi greška fokusirati se na samo jednog igrača", dodaje trener branioca evropskog trona pred gostovanje Crvenoj zvezdi

Oscilirao je Real prošle sezone, prve u samostalnom mandatu Ćusa Matea na klupi. Dugogodišnji asistenta Pabla Lasa je nastavio koracima učitelja, ali nije sve išlo tako glatko. Ipak, pobednički gen je ostao u ekipi i to je na kraju isplivalo na površinu. Vratio se Kraljevski klub iz mrtvih tokom plej-of serije sa Partizan Mozzart Betom, a onda pokorio Evropu - 11. put u istoriji. Zato je najveći - nikada se ne predaje i najbolji je kada je priteran uza zid.

Nakon epske završnice elitnog takmičenja i povratka na kontinentalni tron, preko leta je veliki broj igrača napustio klub, a stigao samo jedan - Fakundo Kampaco. Više nego dovoljno, reklo bi se po rezultatima Blankosa u sezoni 2023/24. Jer Real je izgubio samo dve od 30 zvaničnih utakmica od početka takmičarske godine. Dobio pritom i Dalas Maverikse u revijalnom okršaju. Kako?

Izabrane vesti

"Prva stvar je to što imamo dobru hemiju u svlačionici. Veoma sam srećan jer igramo kao tim. Imamo sjajne igrače, ali niko ne pokušava da bude zvezda u ekipi sa velikim brojem odličnih košarkaša. Glavna zvezda je tim i to je nešto veoma dobro. Razumeju da moramo da se držimo zajedno kada je dobro, ali i kada dođu loši trenuci, a doći će jer duga je sezona i konkurencija je velika. Da nastavimo da igramo svojim stilom, držimo se zajedno u odbrani", istakao je Ćus Mateo u lobiju hotela "Kraun Plaza", gde odseda sa svojim timom pred okršaj 14. kola Evrolige protiv Crvene zvezde (utorak, 19.00).

Nakon ostvarivanja najvećeg cilja, nekada je teško zadržati motivaciju na najvišem nivou, biti ponovo jednako gladan. A pritom svako želi da vam uzme skalp. U takvim uslovima je gotovo nemoguće napraviti iskorak, ali Mateu i njegovoj ekipi je to pošlo za rukom. Bez famoznih pojačanja.

"Imali smo više vremena da radimo zajedno i to je verovatno uticalo, a sada smo i smireniji. Radimo dobro, rezultati su dobri, ništa ne može da utiče na tim da ne bude fokusiran na takmičenja i igramo dobro. Ima i do samopouzdanja, verovatno i to drži ekipu na okupu, ali duga je sezona. Evroliga je verovatno jedno od najtežih takmičenja na svetu i najvažnije će biti kada krene plej-of, do kojeg prvo treba i da stignemo. A onda ćemo videti šta će se desiti. Veoma je teško na kraju, a svih 18 timova može da osvoji titulu. Prošle sezone smo imali uspona i padova, pa smo podigli pehar, tako da - moramo da budemo posvećeni samo narednoj utakmici".

Sa učinkom 13-1 u Evroligi, Kraljevi su se ozbiljno učvrstili na vrhu tabele, a nije prošao ni prvi deo sezone. Sada će u Beogradu odmeriti snage sa sastavom Janisa Sferopulosa, koji posle duže vremena može da računa na sve igrače, pa tako i Adama Hangu koji je minulog leta podigao najsjajniji evropski pehar sa Realom. Matea ne zavarava činjenica da su crveno-beli dosad upisali osam trijumfa manje.

"Biće teška utakmica, kao što su i sve u Evroligi. Posebno na gostovanju, pred velikom publikom koja uvek podržava svoj tim. Znamo da navijači uvek motivišu igrača, da će biti dobra atmosfera, košarkaška - kao i uvek. Biće to duga utakmica, jer Crvena zvezda ima mnoštvo dobrih i talentovanih igrača i moramo da ostanemo fokusirani i strpljivi do kraja, i da pokušamo da ne pravimo glupe greške".

Nekoliko igrača se izdvojilo na Malom Kalemegdanu ove sezone, a svakako je u fokusu Miloš Teodosić koji se posle 16 godina vratio u domovinu da obuče dres kluba za koji navija od malih nogu. I igra zaista odlično, ali trener Reala smatra da bi bila greška posvetiti se jednom igraču.

"Nećemo napraviti tu grešku, moramo da budemo fokusirani na čitav tim koji je veoma dobar. Naravno, imaju igrače koji igraju sjajno, Teodosića, Nedovića, Nejpira, Giedraitisa... Veliki broj igrača koji mogu da postignu veliki broj poena i koji mogu da stvaraju. Pritom su dobri i unutrašnjoj igri, na skoku... Moramo da poštujemo protivnika, jer to je najbolji način da radimo svoj posao".

Svestan je šta valjevski virtuoz može da napravi svakom protivniku, šta je sposoban da iskreira u napadu i da je gotovo uvek korak ispred protivnika, ali, uz svo poštovanje prema Zvezdinom plejmejkeru, nastavlja rođeni Madriđanin u istom tonu.

"Miloš Teodosić je neverovatan igrač. Jedinstven talenat, neponovljiv. Nekada možete da se pripremite za njega, da pokušate da ga zaustavite, što nije lako, a onda ostali iskoče. Moramo da pripremimo meč svesni svih vrlina koje ovaj tim ima, a ima ih mnogo. Kao i da se fokusiramo na sve igrače, pa tako naravno i Teodosića, ali ako zaustavimo njega, možda će Nedović da iskoči ili Mitrović... Imaju veoma dobre igrače i odličan tim".

Dolazak Reala u Beograd mogao bi da bude i posebno emotivan za Kampaca, koji je stvorio snažnu vezu sa navijačima Crvene zvezde minule sezone. Tako su ga i nekoliko mlađih pristalica srpskog šampiona strpljivo čekalo ispred hotela, da bi napravili fotografiju. Naravno, sa karakterističnim osmehom je pozirao sa svima.

Ali, jedno je Kampaco van terena, a nešto sasvim drugo na njemu. Kada zgazi na parket, pretvara u mašinu, motor tima nepresušne energije. Zato su ga i za kratko vreme zavoleli simpatizeri kluba sa Malog Kalemegdana, a to je samo jedan od razloga zbog kojih je jedan od najboljih plejmejkera u Evropi. Nema dileme da je jedan od najzaslužnijih, ako i ne najzaslužniji, što Real deluje nezaustavljivo ove sezone.

"Bio je deo našeg tima ranije i poznajemo ga. Veoma je ambiciozan i takmičarski nastrojen, i to je dobro za ostale igrače. Svi oni su kompetitivni i ambiciozni i kada dodate još jednog, to je, naravno, dobro. On ne želi da pravi greške, da izgubi ni jednu loptu, bori se za svaki posed i to je nešto što radimo veoma dobro. Dajemo sve od sebe na svakom meču, trudimo se da budemo fokusirani i to pomaže našem mentalitetu".

Real se posle Crvene zvezde vraća kući, ali samo da bi se sastao sa još jednim beogradskim timom - Partizan Mozzart Betom. Ipak, Mateo nije želeo o tom duelu. Ide korak po korak.

"Ne pripremamo se za utakmicu koja ide posle, to bi bila velika greška, jer je Crvena zvezda veoma dobar tim i moramo da poštujemo svakog protivnika. Zvezda je veoma opasna i moramo da budemo fokusirani na ono što je odmah ispred nas, na sledeći trening, utakmicu... Da ne gledamo u prošlost i budućnost," zaključio je šef struke branioca evropskog trona, Ćus Mateo.


tagovi

KK Real MadridKK Crvena zvezdaČus MateoFakundo KampacoMiloš Teodosić

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara