Foto: FIBA Basketball
Foto: FIBA Basketball

Debitovala Amerikanka Ivon, Srbija slomila žilavu Litvaniju

Vreme čitanja: 2min | čet. 12.11.20. | 18:01

Ženska reprezentacija naše zemlje nastavlja utabanim putem

U prvoj od dve kvalifikacione utakmice za Evropsko prvenstvo 2021. godine, koje se igraju u 'balonu' u Istanbulu, košarkašice Srbije savladale su reprezentaciju Litvanije s 82:71 (14:14, 13:25, 22:27, 22:16).

Marina Maljković je neposredno pred utakmice u Istanbulu dobila veliko pojačanje. Američka košarkašica Ivon Anderson koja igra na poziciji plejmejkera postala je druga naturalizovana igračica koja je zaigrala za Srbiju. Prethodno je reprezentativni dres Srbije sa velikim uspehom nosila njena sunarodnica Danijela Pejdž. Ali, Marina Maljković nije mogla da računa na Anu Dabović i Tinu Karišik.

Izabrane vesti

Ivon je imala uspešan debi i meč je završila sa 13 datih poena, sedam asistencija i četiri skoka. Podsećamo da ova košarkašica nastupa na poziciji plejmejkera.

Utakmicu u dvorani "Ahmet Džomer" Srbija je otvorila sa pet vezanih poena, ali su se Litvanke brzo konsolidovale i u jednom monentu uspele i da preokrenu rezultat u četvrtini koja završena sa malih brojem poena - 14:14. Sve do sredione druge deonice nijedna selekcija nije uspela da se odlepi i napravi značajniju zalihu. Košarkašice Srbije su na krilima Sonje Vasić (Petrović) i Aleksandre Crvendakić napravile seriju 17-0 i sa dvocifrenom prednošću (39:27) otišle na odmor. Reprezentativke Litvanije zaigrale su bolje u nastavku, stisnule Srbiju i odgovorile serijom 10-0 kojom su prepolovile zaostatak. Igralo se u naletima, što nije nekarakteristično za žensku košarku, a u nastavku se razigrala Ivon Anderson. Imala je Srbija i +20 (64:44) nakon trojke Ivon Anderson, ali izrazito visoku prednost nije u potpunosti uspela da sačuva. Ipak, Srbija je veći deo prednosti zadržala i slavila sa 82:71.

Košarkašice Srbije su izvanredno šutirale tokom većeg dela utakmice, a prednjačile su Aleksandra Crvendakić i Sonja Vasić (Petrović). Najefikasnija je bila Crvendakić sa 19 poena (3/5 za 3). Sonja Vasić je ubacila 15 poena (3/5 za 3), debitantkinja Ivon Anderson je dodala 13, a Nevena Jovanović je meč završila sa 10 poena. U redovima Litvanije istakle su se Juštaite i Meškonite sa po 15 poena.

Srbija je trijumfom protiv Litvanije sačuvala oreol nepobedivosti i nalazi se na liderskoj poziciji u grupi E. Izabranice Marine Maljković su prethodno bile bolje od Turske i Albanije, a pobedom nad selekcijom sa Baltika su napravile važan korak ka plasmanu na kontinentalno prvenstvo.

U četvrtom kolu Srbija će se sastati sa Turskom, a taj meč je na programu u nedelju, 14. novembra, sa početkom u 16.00.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO

Litvanija – Srbija 71:82 (27:39)

/Meškonite 15 – Crvendakić 19/




tagovi

Aleksandra CrvendakićSonja PetrovićMarina Maljkovićženska košarkaška reprezentacija SrbijeIvon Anderson

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara