Deset najvažnijih pitanja o NBA sezoni dve nedelje pre početka

Vreme čitanja: 11min | uto. 05.10.21. | 08:41

Da li je Istok pretekao Zapad? Šta će se dogoditi sa Benom Simonsom? Kako će da izgledaju Lejkersi? Šta očekuje srpske igrače u NBA ligi? I još ponešto

Nova NBA sezona je pred vratima. Trening-kampovi su otvoreni, pripremne utakmice krenule su u nedelju, a sezona počinje u utorak, 19. oktobra. Samim tim, pravi je trenutak da najavimo novu sezonu s deset zanimljivih tema na koja ćemo šta pre tražiti odgovore.

ŠTA ĆE SE DOGODITI SA BENOM SIMONSOM?

Izabrane vesti

Ben Simons (©AFP)Ben Simons (©AFP)

Priča oko Bena Simonsa trenutno je najveća u NBA ligi. Australijski košarkaš je zbog igara na udaru javnosti i navijača već neko vreme, a nakon prošlog plej-ofa doživeo je i udarce iz ekipe. Tačnije, trener Dok Rivers i najbolji igrač Filadelfije Džoel Embid su nakon ispadanja iz plej-ofa otvorili pitanje može li Simons da bude jedan od važnih igrača ekipe koja ide po titulu šampiona NBA lige i tu se znalo da Australijanac nema svetlu budućnost u ekipi Filadelfije. O trejdu je počelo odmah da se priča, ali on se nije dogodio jer je Deril Mori, glavni čovek Siksersa, za Simonsa zacepio veliku cenu pa je tražio i velike zvezde i pikove zauzvrat. Njegova cena je bila mnogo veća od realne, ali Mori je sigurno imao nameru da malo ispita situaciju na tržištu pa da zatim dođe do nekog realnijeg paketa za Simonsa. Međutim, sigurno nije očekivao da će igrač povući ekstreman potez - Simons je odlučio da neće da dođe u trening kamp Filadelfije, odnosno da više neće provesti ni dana u toj ekipi. To znači da je trejd morao dogovoriti što pre, ali to sada ne odgovara Moriju jer nakon Simonsovog poteza drugi timovi ne žele mnogo da daju. Kampovi su otvoreni, igrači su na treninzima, uskoro počinju i prve pripremne utakmice, a Simons nije ni blizu dvorane. Kako će se stvari razvijati? Hoće li Mori pronaći klub koji je spreman da ponudi barem deo onoga šta je on tražio za Simonsa ili će se sve razvijati tako da Australijanac neće da igra ni za jednu ekipu barem neko vreme. On ima ugovor s Filadelfijom do 2025, a Siksersi ne moraju da ga plaćaju sve dok nije s ekipom. Čini nam se da bi Mori mogao da jedno vreme čeka na pravu ponudu, a ako bi Siksersi i bez Simonsa dobro krenuli u sezonu, onda bi čekanje moglo i da potraje. Zainteresiranih timova ima, ali pitanje je samo koliko su oni spremni da plate za njega.

HOĆE LI BRUKLIN NETSI OSTATI ZDRAVI?

Kevin Durant i Džejms Harden (©AFP)Kevin Durant i Džejms Harden (©AFP)

Prije početka prošle sezone pitali smo se kako će izgledati Kevin Durant nakon teške povrede i hoće li Bruklin uspeti u naumu da dovede Džejmsa Hardena. Durant je već u pripremnim utakmicama prošle godine pokazao da je spreman za igru na najvišem nivou, “Brada” je došao nakon natezanja s Hjustonom i sve je bilo spremno za napad Bruklina na šampionsko prstenje. Međutim, Netsi nisu imali sreće s povredama i nisu uspeli da dođu ni do finala Istoka iako ih je do toga praktično delio palac na nozi Kevina Duranta jer da on nije nagazio na crtu za tri poena u onoj situaciji utakmice protiv Milvokija, Bruklin bi zaustavio Bakse. No, šta je bilo - bilo je, a na ulasku u novu sezonu je svima jasno da Bruklin izgleda kao najveći favorit. Tri igrača Netsa su zdrava, a gotovo je cela prošlogodišnja ekipa ostala na okupu te se pojačala za Petija Milsa, Džejmsa Džonsona i Pola Milsapa. Novi ugovori za Blejka Grifina i Brusa Brauna bili su jako važni, a ako Netsi budu zdravi definitivno su najveći favoriti za titulu. No, kako oni izgleda ne mogu da žive bez problema sada se pojavio slučaj s Kajrijem Irvingom koji se nije vakcinisao protiv kovida, pa bi zbog toga mogao da propusti sve domaće utakmice ekipe. Naime, zakon u Njujorku je takav da svi igrači Netsa i Niksa moraju da budu vakcinisani kako bi smeli da nastupe na domaćim utakmicama. Videćemo hoće li Irving biti tvrdoglav i koliko dugo će to trajati.

KAKO ĆE IZGLEDATI LOS ANĐELES LEJKERSI?

Lebron Džejms i Dejvis (©AFP)Lebron Džejms i Dejvis (©AFP)

Znali smo da će Lejkersi da naprave neke promene u ekipi jer nisu bili zadovoljni kako je to izgledalo u prošloj sezoni, ali smo se svejedno iznenadili kad je tim iz Los Anđelesa odlučio praktično da promeni celu ekipu osim Lebrona Džejmsa i Entonija Dejvisa. Niko na svetu ne zna kako će sve to izgledati s Raselom Vestbrukom iako će on sigurno pomoći Lejkersima da ne gube mnogo utakmica u regularnoj sezoni kada budu igrali bez Lebrona i(li) Dejvisa. Međutim, puno važnije je pitanje kako će sve to izgledati u plej-ofu. Isto tako nas zanima da vidimo hoće li Dejvis napokon da shvati da u modernoj košarci on mora da igra većinu vremena na poziciji “petice” što on uporno pokušava da izbegne. Ekipa Lejkersa za ovu sezonu je složena tako da je jasno da Dejvis mora na poziciju “petice”. Pitanje je i koliko mogu da pomognu veterani poput Karmela Entonija, Trevora Arize, Rejdžona Ronda i Dvajta Hauarda, odnosno mogu li mlađi igrači poput Tejlena Horton-Takera, Kendrika Nana i Malika Monka da preuzmu važnije uloge od onih koje su do sada imali. Roster Lejkersa je složen tako da ga valjda niko ne bi rado vodio, ali s druge strane tu su Lebron i Dejvis. I Vestbruk, kakav god da bio.

KAD ĆE SE OPORAVITI KAVAJ LENARD I DŽAMAL MARI?

Los Anđeles Klipersi i Denver Nagetsi su sigurno ekipe koje se žele staviti u konkurenciju onih koje se nadaju tituli, ali oba tima imaju isti veliki problem - povrede. Nagetsi su bez Džamala Marija ostali u aprilu, Klipersima se Kavaj Lenard povredio krajem juna, a oba igrača su povredila prednji ukršteni ligament u kolenu. Naravno da su i Klipersi i Nagetsi sada u situaciji da ne mogu da budu među glavnim favoritima, ali obe ekipe se nadaju povratku svojih igrača dovoljno rano da se uključe u borbu za prsten. U ovoj situaciji trenutno ipak bolje izgleda Denver kojem Mari nije prvi igrač ekipe pa će Nikola Jokić i društvo lakše igrati bez njega no šta će to biti Polu Džordžu i njegovim saigračima bez Kavaja Lenarda. I Klipersi i Denver su napravili dobre poteze između dve sezone, zadržali su sve važne igrače, ali se pomalo i pojačali šta jasno govore da oni od ove sezone nisu odustali. Sada se samo čeka povratak Lenarda i Marija.

ŠTA SU TO NAPRAVILI ČIKAGO BULSI?

Čikagov ruki Ajo DosunmuČikagov ruki Ajo Dosunmu

Dolazak Arturasa Karnišovasa na mesto glavnog čoveka Bulsa donelo je navijačima Čikaga nadu da će klub napokon postati aktivan na tržištu što i nije bio baš slučaj prethodnih godina. Da su navijači bili u pravu pokazalo se već prošle sezone kada je Karnišovas doveo Nikolu Vučevića kako bi Bulsi lakše napali plej-of. Čikago ipak nije uspeo da uđe među osam najboljih ekipa na Istoku, ali Karnišovas nije stao. Odmah je prvog dana prelaznog roka doveo Lonza Bola šta je definitivno bio dobar potez kao i neki manji koje je tada napravio, ali sve je začudio kada je potpisao Demara Derozana. Nije stvar u tome da je Derozan loš igrač, definitivno nije, ali je utisak da su ga Bulsi previše platili. On će sada biti najskuplje plaćeni igrač Bulsa s ugovorom na tri sezone, a San Antonio je za njega dobio i pik prve runde kao i par igrača, među njima Čikagu prošle godine jako važnog Tadeusa Janga. Kako je osim Janga iz kluba otišao i Daniel Tajs, očekivalo se da će Karnišovas pojačati ekipu pod koševima u poslu za Laurija Markanena, ali to se nije dogodilo pa je jedini “pravi” centar Bulsa Vučević, dok će “četvorku” igrati Patrik Vilijams, mladi igrač koji je lani igrao isključivo na poziciji “trojke”. Pravih zamena za njih dvojicu Bulsi nemaju, ali to je samo deo problema koji trener Bili Donovan ima. Naime, ekipa je posložena tako da Čikago ima mnogo napadačkih opcija, ali jako malo kvalitetnih odbrambenih igrača. Ekipa koja ima Zeka Lavina, Vučevića i Derozana bi u nekoj drugoj situaciji trebalo da bude sigurna među osam ekipa na Istoku, ali je previše znakova pitanja oko Bulsa da bi ih tamo tek tako stavili.

JE LI ISTOK POSTAO JAČI OD ZAPADA?

Jedan od razloga zbog kojih Bulsi ne mogu biti sigurni u plejof je činjenica da Istok ove godine izgleda jači nego ikada. Dve ekipe, Bruklin i Milvoki, najveći su favoriti za osvajanje lige; slede Filadelfija, Atlanta, Boston i Majami koji žele da izbegnu plej-aut turnir dok se mestu u plej-ofu nadaju Indijana, Čikago, Šarlot, Njujork, Vašington pa i Toronto, odnosno Klivlend. Niti jedna ekipa s Istoka ne izgleda slabije u odnosu na prošlu sezonu i definitivno će biti zanimljivo gledati kako će se stvari razvijati. Praktično će svaka utakmica unutar konferencije biti mini-derbi, a s obzirom na sve jasno je zašto se postavlja pitanje je li Istok napokon prestigao Zapad? Teško je pronaći odgovor na to pitanje, ali možda bi se on mogao dati stavljanjem najbolje petorke Zapada “na papir”. Stefen Kari - Luka Dončić - LeBron Džejms - Entoni Dejvis - Nikola Jokić. Kavaja Leonarda nismo stavili zbog povrede. Može li Zapadn da bude slabiji s ovakvim igračima?

KOJA ĆE SLEDEĆA ZVEZDA ZATRAŽITI TREJD?

Možda je ovo pitanje trebalo da postavimo odmah ispod priče o Benu Simonsu, ali ipak smo ga “spustili” malo niže jer trenutno ne izgleda da će se uskoro dogoditi neko traženje trejda. Međutim, to se vrlo brzo može promeniti posebno u slučaju Demiana Lilarda i Bredlija Bila. Oko obojice se već neko vreme piše da bi mogli da odu iz svojih ekipa, ali su se na ulasku u sezonu stvari malo smirile. Utisak je da Lilard želi da vidi kako će ekipa, koja je prilično slična kao ona lani, izgledati pod novim trenerom Čonsijem Bilapsom. Nama ne izgleda da bi Portland mogao da bude u vrhu Zapada pa možemo očekivati neke promene unutar redova Blejzersa, ali pre nego što Lilard digne sidro, mogao bi da ode Si-Džej Mekalum. Šta se Bila tiče, Vašington je napravio dobar posao ovog leta, pre svega u trejdu s Lejkersima za Vestbruka, pa je jasno da ta ekipa zaslužuje novu šansu. Ipak, kako smo već gore napisali da je Istok ove godine žestok, ne bi nas iznenadilo da Vašington ipak bude imao loš rezultat na sredini sezone pa samim time i Bil odluči da je vreme na odlazak. Osim njih dvojice treba obratiti pažnju na Karla-Entonija Taunsa i Zajona Vilijamsona. Tauns definitivno u Minesoti nije napredovao kako se očekivalo i mnoge ekipe bi želele da ga vide u svojim redovima. No, za sada on ne šalje nikakve znakove da bi želeo da ode. Za razliku od njega Zajon šalje takve signale, posebno ljudi koji se brinu za njegovu karijeru, a ono šta rade Pelikansi nikako ne pomaže šansama da on ne ode iz Nju Orleansa, kao što su ranije otišli Kris Pol i Entoni Dejvis. To se neće dogoditi ove sezone, ali moglo bi o tome da se priča sledećeg leta.

KAKO ĆE IZGLEDATI SRPSKI IGRAČI U SLEDEĆOJ SEZONI?

Nikola Jokić (©AFP)Nikola Jokić (©AFP)

Nikola Jokić se valjda dobro odmorio da krene u odbranu naslova MVP-a i jasno je da je on jedan od najboljih igrača u celoj NBA ligi, a to se neće promeniti ni u ovoj sezoni. Status se nije promenio ni Bogdanu Bogdanoviću koji je u drugom delu prošle sezone pokazao koliko je važan za igru Atlante, a sada to ne dovodi u pitanje baš nijedan američki NBA analitičar za razliku od nekih tekstova koji su se pojavljivali prošle sezone. Šta se ostalih igrača tiče, biće zanimljivo pratiti Alekseja Pokuševskog koji bi u Oklahomi mogao da dobije veliku priliku da pokaže je li on jedan od igrača na kojem će graditi budućnost ili će i njega trejdovati u nekom trenutku. U redovima Tandera dosta veruju u Pokuševskog i njegov napredak, a jasno je da on mora fizički da ojača da bi mogao da konstantno igra na najvećem nivou. Priliku će sigurno dobiti na početku sezone, a za kasnije sve zavisi od njega. Boban Marjanović je dobio novi ugovor u Dalasu, a njegova uloga se neće bitno menjati bez obzira na odlazak Rika Karlajla s klupe i dolazak Džejsona Kida kao njegove zamene. Šta se tiče Nemanje Bjelice, on je došao u Golden Stejt i tek će morati da se izbori za minute na krilnim pozicijama s Otom Porterom i Andreom Igudalom. Bjelica je od obojice bolji šuter za tri poena pa bi mogao da računa na svojih desetak minuta po utakmici. Više od toga teško.

HOĆE LI KOVID UTECATI I NA OVU SEZONU?

Već nam je svima dosta kovida, ali on je tu i moramo da naučimo da živimo s njim. Što se NBA lige tiče, oni su već prošle sezone počeli s vraćanjem publike u dvorane, a zasad nema nikakvih najava restrikcija što se publike tiče. No, pitanje je šta s igračima. Naime, gradovi Njujork i San Francisko doneli su takve zakone po kojima svi igrači domaćih ekipa iz tih mesta (Niksi, Netsi i Voriorsi) moraju biti vakcinisani ako žele da nastupe na domaćim utakmica. To se ne odnosi na gostujuće igrače jer za njih vrede posebna pravila, ali i Bruklin i Golden Stejt imaju problem jer se Kajri Irving i Endruj Vigins nisu vakcinisali i zasad nemaju ni nameru da to učine. NBA liga zvanično ne vrši pritisak da igrači moraju da prime vakcinu, ali je jasno da oni koji to ne urade moraju da treniraju i igraju u posebnim uslovima. Na primer, košarkaši bez vakcine moraju da se testiraju svakog dana, a kada su na gostovanjima ne smeju da izađu iz hotela. Šta se tiče protokola o zaraženim licima ili onima koji su bili u dodiru sa zaraženima, NBA liga je prošle godine postavila jasna pravila koja važe i za ovu godinu. Ona su malo blaža nego pre, ali i dalje bi ekipe mogle imati dosta problema ako bude veliki broj zaraženih. Međutim, čini se da timovi računaju da toga ove godine neće biti puno. No, problem je šta ako i druge američke savezne države donesu zakone poput Njujorka i Kalifornije. Iako se NBA hvali da je 90% igrača vakcinisano, ipak taj procenat znači da gotovo u svakoj ekipi postoji poneki igrač koji nije primio vakcinu. Treba videti kako će Irving i Vigins reagovati do početka sezone. Ako odluče da neće da igraju domaće utakmice to će sigurno biti udarac za NBA ligu, ali i za njihov džep jer neće dobiti platu za svaku utakmicu koju propuste.

KOLIKO JE PLEJ-IN TURNIR PROMENIO LIGU?

Plej-in je zakon, šta god Lebron Džejms mislio o njemu. Doduše, mislimo da bi se i Kralj složio da je to dobra stvar da prošle godine Lejkersi nisu morali da igraju u plej-inu jer je svima jasno da je on doneo mnogo na zanimljivosti, ali i promenio ambicije dela ekipa. Naime, sada dve trećine ekipa nastavlja da igra i nakon poslednje utakmice regularne sezone pa makar još samo jedan meč. To je donelo manje “tankiranja”, ali i drugačije slaganje ekipa između dve sezone. U ovom trenutku nam se čini kako samo Orlando i Detroit na Istoku, odnosno Hjuston i Oklahoma na Zapadu, ne razmišljaju o napadu na, najmanje, plej-in turnir. Broj takvih ekipe prethodnih je sezona ipak bio dosta veći. I zato bi nas čudilo da plej-in ne ostane zauvek u NBA pravilima.

Piše: Emir FULURIJA


tagovi

Ben SimonsKevin DurantBruklin NetsLos Anđeles LejkersLebron DžejmsDenver NagetsNikola JokićČikago BulsLos Anđeles Klipers

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara