Diži, bre, frku - Srbija je u finalu!!! Čelična pesnica patosirala Kanadu

Vreme čitanja: 6min | pet. 08.09.23. | 12:38

Kapitenska utakmica Bogdanovića, fantastični Milutinov, Dobrić, Avramović, Gudurić... Ceo tim dao ogroman doprinos još jednoj velikoj pobedi

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Manile)

Gori Manila, istopila se Kanada, svet je pogodio vreli srpski košarkaški talas!

Izabrane vesti

Neka njima sedmorica NBA igrača, trener koga svi hvale, programi i sistemi građeni da budu održivi dugi niz godina, Srbija je sada jedna od dve najbolje ekipe na planeti - 95:86 (23:15, 29:24, 23:24, 20:23)!

Ako je ono protiv Litvanije bila košarkaška klinika, ovo večeras je bila poezija. Ništa nije ostalo od Kanađana koje je patosirala čelična srpska pesnica u polufinalu gde je neizvesnost postojala samo na kratke periode. I to nevažne, jer je Srbija gospodarila parketom dvorane "Mall of Asia" i pokazala celom svetu zašto je na pragu krova sveta!!!

Razmišljalo se mnogo, čak smo malo i brinuli kako će se Bogdan Bogdanović snaći protiv Dilona Bruksa i Lua Dorta, a on je pokazao klasu i demonstrirao silu protiv nekih od najboljih košarkaša na svetu! Kapitenska utakmica, za primer svim košarkašima kako se igra i gine za dres Srbije – 23 poena (8/12 iz igre, 5/8 za tri), četiri skoka, tri asistencije, tri ukradene lopte i indeks 28! Strašno važne role imali su Nikola Milutinov koji je poput tornja bio u oba reketa i nezaustavljiva prepreka za Kanadu. Završio je meč sa 16 poena i 10 skokova. Iz drugog plana iskočio je fenomenalni Ognjen Dobrić čiji su poeni anestezirali Kanadu vrlo rano i pritom u džep stavio Šaja Gildžesa Aleksandera, dok je Marko Gudurić dopisao 12 jako bitnih poena. Posebne pohvale zaslužio je Aleksa Avramović za još jednu bravuroznu partiju u odbrani jer je uništio protivničke igrače svojim neprestanim kidisanjem na njih. Razneo im je samopouzdanje u paramparčad i još se častio sa 10 poena, četiri skoka i tri asistencija. Cela ekipa je odigrala vrhunski, bez greške i utkala svoje ime u još jednu veliku pobedu Orlova!

To može i mora svako da prizna, utakmicu smo otvorili prvoklasno. Sama činjenica da smo tako potentnu ekipu sveli na 15 poena za četvrtinu (4/12 iz igre) i naterali je na šest izgubljenih poseda dovoljno govori u prilog vrhunskoj odbrani koju su naši momci igrali.

Počelo je Dobrićevim minijaturama na Gildžes Aleksanderu koji je u prvom kvartalu bio potpuno indisponiran jer osim što je ostao bez poena, brzo je ušao u problem sa faulovima, da bi komandu zatim preuzeo Avramović. Teško je rečima opisati nivo njegovog zalaganja u odbrani, ali to što on radi ne može svako i moraš da budeš posebna sorta. A on to jeste! Nije dozvoljavao ni Dortu, ni Aleksander Vokeru da se razigraju, što je značajno uticalo da napad Kanade ostane daleko ispod proseka.

Bogdan Bogdanović (©Mozzart Sport / Dragana Stjepanović)Bogdan Bogdanović (©Mozzart Sport / Dragana Stjepanović)

No, Dobrić, ni Avramović, Jović i ne bi uradili to što jesu da nisu imal strahovitu podršku cele petorke. Rotacije su bile perfektne, od prvog do poslednjeg igrača držali su potreban intenzitet da Kanada bude sve vreme u zaostatku. Svi su sve preuzimali i što je najvažnije – uspevali da pokriju. Iz odličnih defanzivnih sekvenci napad je dolazio sam od sebe. Serijom 11:0 Srbija se prvi put odlepila pre svega zahvaljujući NBA iskustvu i hicima Bogdana Bogdanovića. Kapiten Srbije se pametno i smireno nosio sa ludačkom energijom Bruksa i Dorta, te naposletku uspevao da izvuče velike pogotke kojim je Srbiji podario velikih i bitnih +8 (21:13) pred drugi period.

Posle ovakvog prvog dela, mnogo je bitno bilo videti kako ćemo odgovoriti na njihovu očekivanu agresivnost u oba smera. Ništa se nije menjalo! Prilazili su Kanađani na minus pet u nekoliko situacija, ali dalje od toga nisu mogli jer je srpska mašinerija bila savršeno podmazana i spremna da odgovori na svaki potez. Kada je Beret nezgodno udario Dobrića i oborio ga na parket, a zatim pogodio trojku, novopečeni košarkaš Virtusa je već u sledećem napadu uzvratio istom merom. Gudurić i Avramović, uz njih i Nikola Jović, bili su spremni da preuzmu odgovornost kad god bi se ukazala šansa, a onda je usledila furiozna serija najkorisnijeg centra Mundobasketa!

Baš kako smo najavili, ova utakmica je kao stvorena za Nikolu Milutinova jer Kanada nema čoveka koji može da mu parira ni visinom, ni fizički, što je as Olimpijakosa i te kako umeo da iskoristi. Povezao je čak osam poena iz četiri napada i kumovao serijom kojom je Srbija otišla na maksimalnih +15 (52:37) i apsolutno je sve bilo na strani Orlova!

Nikola Milutinov (©Mozzart Sport / Dragana Stjepanović)Nikola Milutinov (©Mozzart Sport / Dragana Stjepanović)

Dok su naši držali tenziju i intenzitet na pravoj talasnoj dužini, Kanađani su ludeli i gubili živce zbog toga što su se osetili bespomoćnim. I ne samo bespomoćnim, već nisu imali ideju šta treba da urade da bi promenili stvari na parketu. Šaj Gildžes Aleksander ostao je na samo pet poena pošto je prošao kroz ruke Dobrića i Avramovića, a u međuvremenu je zaradio i treći faul. Bruks je takođe brzo stigao do tri prekršaja, dok su po dva imali Beret, Olinik i Pauel.

Srbija je prvo poluvreme završila sa 64 odsto iz igre (18/28), respektabilnih 50 odsto za ti (5/10), šest ofanzivnih skokova i, doduše, osam izgubljenih lopti, koliko je imala i Kanada. Opet, oni su pucali samo 42 odsto iz igre (11/26), 5/12 sa distance, a da nije bilo nekih Beretovih nebranjenih poena verovatno bismo u nastavak preneli razliku veću od 13 poena (52:39). Kod nas Bogdanović je imao 15, Milutinoiv 11, a Dobrić 10 poena. Uspeli smo ekipu koja prosečno ubacuje preko 96 poena da zadržimo na samo 39. I to je govorilo najviše o našoj odbrani!

Nismo na pravi način otvorili drugo poluvreme. Bruks nam je odmah ubacio dve trojke, mada je brzo stigao i do svog četvrtog faula posle kontakta sa Bogdanovićem, ali onda je i Aleksander Voker pogodio sa distance pa smo ušli u zonu distance ispod dvocifrene granice. Srećom, imali smo Joviće i Dobrića da drže bar tri poseda udaljenosti od protivnika. Od velikog je značaja bilo Miletovo prisustvo u reketu, jer je konstantno navlačio dvojicu čuvara na sebe i tako otvarao svojim bekovima manevarski prostor.

Jesmo loše ušli u nastavak meča, ali smo uspeli da se izvučemo i praktično zadržimo prednost sa poluvremena! Milutinov je nosio ogroman teret na svojim leđima i terao Kanađane do ludila svojim prisustvom u reketu, što je na koncu otvorilo streljanu! Gudurić sa jedne, Vanja sa druge strane, zapljusnule su dve trojke koš protivnika i Srbija je opet bila na 13 razlike! A da sudije nisu svirale tehničku Pešiću zato što je nogom zgazio u teren (?!) imali bismo možda i priliku da još uvećamo prednost.

Dugo nije bilo kapitena na parketu, ali znao je Pešić za šta ga čuva! Prodor u mnogo bitnom trenutku i onda trojka preko bereta za ogromnih 91:76 na četiri minuta do kraja. Na sve to, dve ukradene lopte u završna tri minuta za definitivni kraj Kanade! Sada da u miru sačekamo protivnika u finalu, pa da se spremimo za poslednju bitku!

LJUDI, SRBIJA JE U FINALU MUNDOBASKETA!!!

Srbija - Kanada 95:86 (23:15,29:24, 23:24, 20:23)

Dvorana: Mol of Azija

Sudije: Johan Roso, Hulio Anjaja, Manuel Mazoni

Srbija: Avramović 10, Bogdanović 23, Davidovac 4, Dobrić 16, Gudurić 12, N. Jović 8, S. Jović 2, Marinković 4, Milutinov 16, Petrušev.

Kanada: Kajl Aleksander, Aleksander Voker 10, Beret 23, Bel Hajns, Bruks 16, Dort 3, Edej 5, Edžim, Gildžus Aleksander 15, Olinik 9, Pauel 5, Skrub.


tagovi

Dilon BruksŠaj Gildžes AleksanderAleksa AvramovićNikola MilutinovBogdan BogdanovićMundobasket 2023košarkaška reprezentacija SrbijeOgnjen Dobrić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara