Luka Dončić (©AFP)
Luka Dončić (©AFP)

Dončić izneo svoje argumente za MVP priznanje: Istorijska statistika i najbolji strelac NBA!

Vreme čitanja: 3min | ned. 14.04.24. | 23:08

Slovencu sada nedostaju još samo MVP priznanje i titula...

U NBA ligu je stigao kao dečko koji je osvojio maltene sve što se osvojiti može u Evropi, bio je MVP Evrolige i ACB lige, a uz sve šampionske lovorike koje je pokupio u klubu postao je i prvak Evrope sa Slovenije.

Otišao je na onu stranu Atlantika sa ozbiljnim rezimeom, a za šest sezona u najjačoj ligi sveta nastavio je da pomera granice. Ligaški deo NBA se zatvara i sada je jasno da je Luka Dončić najbolji strelac za sezonu 2023/24!

Izabrane vesti

Džejson Kid je odlučio da svoju superzvezdu odmori na gostovanju u Oklahomi - nije igrao ni prošli meč protiv Detroita -, zvanično zbog upale skočnog zgloba levog stopala, a to znači da je zavesu na sezonu završio sa 33,9 poena! Malo mu je falilo da istu zaokruži sa najboljim procentom šuta iz igre, ali je završio sa 48,7 odsto. Ipak, ostaće zapisano da je upisao karijerni postotak sa distance sa 38,2 procenata. On je gotovo na tripl-dabl proseku sa 9,8 asistencija i 9,2 skoka. 

Podsetimo, Luka je krajem januara zabeležio rekord karijere sa neverovatnih 73 poena u pobedi nad Atlantom! To je zvanično četvrti najbolji učinak na jednoj utakmici u istoriji takmičenja. Vilt Čejmberlen ostaje neprikosnoven sa 100 poena, Kobi Brajant je ubacio 81, pa čuveni centar ubacio 78, a onda i 73 dva puta (1), koliko je uz Dončića ubacio još Dejvid Tompson.

Dok se vodi polemika ko će da bude MVP i dok u Srbiji svi navijaju da Nikola Jokić uzme najvažniju individualnu nagradu po treći put, Luka Dončić je izneo svoje argumente... Postaće prvi igrač u istoriji koji beleži bar 33 poena, te po devet skokova i asistencija u ligaškom delu. Biće i prvi igrač Mavsa sa titulom najboljeg strelca. Ove sezone je takođe imao i šest uzastopnih mečeva sa tripl-dablovima u kojima je beležio makar 30 poena. Predvodi NBA ligu po broju utakmica sa bar 35 poena (32) i minimum 40 poena (13), takođe je ispred ostalih po broju tripl-dablova sa bar 30 poena (16) ove sezone, kao i onih sa minimum 35 (11) i 40 poena (2). Jedini ove sezone ima vezana priznanja za igrača meseca u sezoni (februar i mart), a samo još Džejson Tejtum ima dve nagrade, ali u različitim mesecima (oktobar-novembar i februar).

Dončić je u dosadašnjih šest sezona bio Ruki godine, petostruki Ol star, od toga četiri puta starter na susretu najvećih zvezda, a pet puta je bio i u prvom timu NBA. Pošto je sada štiklirao titulu za prvog strelca, ostaju mu samo MVP priznanje i šampionski prsten! A, kako je u februaru napunio tek 25 godina, imaće bar deset godina da i te stavke upiše u svoj rezime. Kakva karijera...

Janis Adetokunbo je još ranije ostao uskraćen za utakmice u prvoj fazi zbog povrede mišića lista leve noge i ostaće iza Dončića na 30,7 poena.


tagovi

Luka DončićNBA ligaDalas Maveriks

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara