Otvorena Pandorina kutija: Košarka se ne igra u kancelarijama, mi smo ništa bez igrača!

Vreme čitanja: 3min | uto. 20.08.19. | 12:35

“Već je generalni sekretrar uputio mejl FIBA gde je stavio u 'CC' i sve druge Saveze. Mislim da tako moramo da reagujemo. To nije podizanje glasa, već sportsko razmišljanje. Okrenuto ka boljitku košarke globalno. To je naš zadatak, to je dobro što smo uradili“, ističe selektor Đorđević

Duži brifing, kratak odmor i pravac - Kina! Preko Frankfurta, do Šenjanga, gde će Srbija imati poslednje testove uoči početka Svetskog kupa i utakmice protiv Angole poslednjeg dana avgusta. 

Nažalost, bez kapitena Miloša Teodosića i miljenika celog tima Dragana Milosavljevića, kome su stradali prednji ukršteni ligamenti, dok je Vladimir Lučić još u fazi oporavka, ali se njegov povratak na parket očekuje za pet do sedam dana. 

Izabrane vesti

Prvi na meniju su - Italijani i to 23. avgusta. Reprezentacija koju je Srbija u Atini pre samo nekoliko dana pobedila sa 32 poena razlike, ali selektor Aleksandar Đorđević opominje da takav ishod nije uopšte bio realan. 
"Čekaju nas tri utakmice, a najteža će biti protiv Italije. Zato što je pobeda bila nerealna i da nam zamaže oči, da nas poljulja, da poremeti našu stabilnost na zemlji. Taj protivnik nije imao trojicu najboljih igrača – Heketa, Galinarija i Datomea. Samo je pitanje da li će igrati na SP, ali su obojica otputovali iz Atine tamo. Biće to drugačija utakmica sa Italijom, što bi i dobro došlo, da nas malo dohvate i probude nas", rekao je Đorđević na poslednjoj konferenciji za novinare pred odlazak u Kinu.

A onda i o Novom Zelandu, tradicionalno neugodnom protivniku, s kojim će se Orlovi sudariti. dva dana kasnije. 
"Novi Zeland je stari protivni kojeg mnogo pošđtujemo, njihovu privrženost zemlji kako igraju. Sećate se u Vršcu su nas namučili a pobedili nas u Pioniru pred odlazak na SP 2014. Dešavalo se da i gubimo na velikim takmičenjima od njih, to je dobar znak. Oni igraju brzu košarku, odlična priprema za drugu utakmicu u grupi, protiv Filipina koji imaju sličnu fizionomiju, igraju sa mnogo tranziciju sa mnogo niskih igrača, jer imaju visinski hendikep".

Poslednja pripremna utakmica je protiv Francuske 27. avgusta. Međutim, samo pominjanje Galskih petlova kod selektora je probudilo želju da kaže ono što mu leži na duši. 
"Protiv Francuske je treća utakmica. Oni su izgubili dvojicu igrača iz petorke, Ertela i Moermana koji su zadobili teške povrede", zastao je Đorđević na trenutak i onda otvorio Pandorinu kutiju:
"Video sam 12 igrača, vrhunskih da su u pripremama povredili. Moramo da stavimo veliki znak pitanja ispred kalendara, fizičkih napora i svega što igrači rade tokom liga i potom igrajući za reprezentaciju. Verujte mi, kada se Gagi povredio, došlo nam je da jednostavno utičemo na sve to, da utičemo na njihove karijere. Stalno pominjemo izlizane reči i vrednosti u njima, zato su ovi šampioni, čast je igrati za zemlju. Ali, kada se ovo desi, sigurno ima i doza straha u drugima. To moramo da rešimo svi zajedno, mi iz federacija i ljudi koji vode košarku. Da utičemo da se usklade kalendari. Košarka se ne igra u kancelarijama, savezima ili instituacijama, već samo na terenu. Ona koja se sviđa i zbog koje su pune dvorane u Areni, Kaunasu i Atini. Samo zbog Teodosića, Milosavljevića i svih koji na terenu plene i oni su ti u koga se navijači zaljubljuju. Mi bez njih ne vredimo ništa".

Apel iz KSS je već otišao na pravu adresu. 
"Već je generalni sekretrar uputio mejl FIBA gde je stavio u 'CC' i sve druge Saveze. Mislim da tako moramo da reagujemo. To nije podizanje glasa, već sportsko razmišljanje. Okrenuto ka boljitku košarke globalno. To je naš zadatak, to je dobro što smo uradili. Kada krene Mundobasket nema mesta da se gubi koncentracija na druge stvari. Sa lične stvari sam odlazio u Bern i direktno na sastancima sa Baumanom (preminuo 13. oktobra 2018.), Radovićem i Zaglisom koji vode FIBA vezano za sva takmičenja. Ne samo za ovo. Mi insistiramo na tome da apsolutno FIBA mora da reši da dopusti 14 igrača na takmičenjima. Ne vidim razlog zašto bi to bio problem. Čak i taktički, a posebno za ovakve stvari. Setimo se 2011. kada su se dvojica spoljnih igrača povredila i ostali smo sa disbalansom koji nismo mogli da rešimo. Zašto ako imamo sjajne košarkaše, veliku selekciju, rad koji postoji. Postoji nešto dublje ovde, to je slika srpske košarke", smatra Đorđević.

U avionu za Šenjang nalaze se: Stefan Jović, Vasilije Micić, Bogdan Bogdanović, Marko Gudurić, Marko Simonović, Vladimir Lučić, Stefan Birčević, Nemanja Bjelica, Nikola Jokić, Miroslav Raduljica, Nikola Milutinov i Boban Marjanović

Foto: Star Sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara