Dubai stavlja 69.000.000 evra na sto, 65.000.000 ide vlasnicima licence Evrolige

Vreme čitanja: 2min | pon. 11.03.24. | 17:37

Španski Ensestando pominje i ligu Bliskog istoka, od koje bi elitno evropsko takmičenje takođe moglo da profitira

Čeka se zvanična potvrda, ali sve ukazuje da Dubai stiže u evropsku košarku. Sutra će se u Zagrebu od 12.00 obaviti glasanje na nivou ABA lige, a svi klubovi su potvrdili prisustvo, dok će u naredna dva dana biti održani sastanci i na nivou Evrolige, tačnije, većaće 13 licenciranih klubova o tome da li da klub iz Ujedinjenih Arapskih Emirata bude priključen takmičenju u narednih sedam sezona.

Evropski mediji već najavljuju da će glasanje za priključivanje Evroligi biti samo formalnost. Eurohoops navodi da je većina klubova dala zeleno svetlo, te da i izvršni direktor Paulijus Motiejunas i predsednik elitnog takmičenja Dejan Bodiroga podržavaju ulazak Dubaija, ali da će klub sa Bliskog istoka početi iz Evrokupa (makar u prvoj sezoni).

Izabrane vesti

Jasno je da će klub iz Ujedinjenih Arapskih Emirata doneti najpre finansijski benefit regionalnoj i evropskoj košarci, a španski Ensestando se pozabavio i brojkama. Naime, ABA liga bi po sezoni trebalo da dobije 1.500.000 evra, koji će biti podeljeni između klubova koji učestvuju u takmičenju.

S druge strane, Evroligi će Dubai doneti 69.000.000 evra, od kojih će 65.000.000 završiti u rukama licenciranih klubova, tačnije na računima Real Madrida, Barselone, Baskonije, Makabija, Žalgirisa, Olimpije Milano, Asvela, Anadolu Efesa, Fenerbahčea, Olimpijakosa Panatinaikosa, Bajerna i čak moskovskog CSKA, koji zbog rata u Ukrajini ne učestvuje u samom takmičenju.

Dubai želi da postane i naslovni sponzor Evrolige preko svoje avio kompanije i nudi dvostruko veći novac (mada se ne navodi suma) kako bi nasledio tursku avio-kompaniju "Turkish Airlines". Ensestando navodi i da se radi na stvarnju lige na Bliskom istoku i postavljanju franšiza iz različitih gradova, u kojoj bi Evroliga takođe učestvovala, a čak 30 odsto prihoda bi išlo na račun elitnog evropskog takmičenja.

Evroliga bi trebalo da dobije i 75.000.000 evra od Abu Dabija, koji želi da organizuje tri naredna Fajnal fora (ne računajući tekuću sezonu), što je 25.000.000 po organizaciji završnog turnira.

Sve su to razlozi zbog kojih je ulazak Bliskog istoka u evropski košarkaški ekosistem postao interesantan klubovima i Evroligi, koja je, prema navodima španskog lista, ove sezone generisala oko 70.000.000 evra i 42.000.000 podelila timovima. Navodi se i da španski klubovi po sezoni izgube oko 25.000.000 evra, te da Barselona još nije pronašla sponzora samo za košarku, da će Baskonija sezonu i završiti bez generalnog sponzora, pa da zbog svega članovi društva najboljih na Starom kontinentu baš i nisu u poziciji da odbiju milione iz Dubaija i Abu Dabija.


tagovi

DubaiKK DubaiEvroligaABA ligaEvrokupAbu Dabi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara