(EBL)
(EBL)

Dunav igra Evropsku severnu ligu, jedan od rivala - Sigal iz Prištine

Vreme čitanja: 2min | čet. 03.11.22. | 08:42

Ukoliko se zvanična najava obistini, prvi put od 1999. godine sastaće se dva tima iz uže Srbije i južne srpske pokrajine

Pravo nitkuda pojavila se vest da će Dunav igrati u Evropskoj severnoj košarkaškoj ligi (ENBL), a jedan od protivnika klubu iz Starih Banovaca biće Sigal Priština! Ne, nije nezvanična, već zvanična informacija na sajtu ovog takmičenja koje je poželeo dobrodošlicu srpskom timu uz podrodbno upoznavanje svojih čitalaca sa istorijom Dunava i srpske košarke.

A šta je ENBL? Najmlađa regionalna liga osnovana u leto 2021. u kojem učestvuju profesionalni klubovi iz severne, centralne i istočne Evrope.

Izabrane vesti

U premijernoj sezoni nastupiilo je osam timova iz Poljske, Češke, Litvanije, Letonije, Estonije, Belorusije i Rusije, a prvi šampion je bio Anvil koji je u finalu pobedio Šiauljaj.

Ove godine odlučeno je da se takmičenje proširi na 16 ekipa. Raspored još nije objavljen, ali je poznato da će takmičenje trajati od novembra 2022. do februara 2023. godine i da će ekipe biti podeljene u dve grupe. Svaki tim će odigrati sedam mečeva u prvom delu. Po četiri najbolja iz svake grupe plasiraće se u plej-of. To znači da bi Dunav mogao da se igra sa prištinskim timom, što bi bilo prvi put da ekipa iz Srbije sastane sa klubom sa Kosova posle secesije južne srpske pokrajine. Evropska omladinska košarkaška liga (EXBL) и Evropska ženska košarkaška liga koje funkcionišu pod ENBL priznate su od strane FIBA, a kako je navedno na sjatu, ENBL radi na sticanju tog statusa.

Učesnici u sezoni 2022-2023: Dunav (Srbija), Nes Ziona (Češka), Vulvs, Šiauliai (Litvanija), Stal Ostrov, Šćećin, Zjelona Gora, Trefl Sopot, Start Lublin (Poljska), Sigal Priština (kao predstavnika tzv. Kosova), Valmiera (Letonija), Kalev Kramno, Talteh, Tartu (Estonija), Budiveljnik (Ukrajina), Brno (Češka).


tagovi

FIBADunavKK DunavDunav Stari Banovci

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara