FOTO: MN Press
FOTO: MN Press

Džabe Ibaka iz najboljih dana, Žalgiris u Kaunasu ne gubi triler završnice

Vreme čitanja: 3min | pet. 17.11.23. | 20:47

Pobedu nad Partizanom Bajern nije uspeo da nadgradi u "vrelom" Kaunasu

Temelji tvrđave zvane "Žalgirio arena" previše su snažni i godinama pažljivo građeni da bi tek tako bili srušeni u par sedmica. Jeste litvanski gigant gubio na svom parketu od Asvela i Valensije ove sezone, ali se ponovo vratio onome što na njemu godinama radi najbolje, lomi rivale u samom finišu i konstantno dobija neizvesne završnice. Bili su večeras Zeleni na konopcima protiv Bajerna, mučio ih je Serž Ibaka, odigrao najbolju partiju od dolaska u Minhen, ali je 20 poena bilo nedovoljno za slamanje domaćina nošenog velikom podrškom navijača.

Kinan Evans pogodio je šut za dva poena na devet sekundi pre kraja utakmice za vođstvo Žalgirisa 74:73 i ispostaviće se konačan rezultat. Tragičar duela Leandro Bolmaro preuezeo je odgovornost u poslednjem napadu i promašio drugu uzastopnu pobedu za tim Pabla Lasa. Žalgirisu je ovo četvrti trijumf u najkvalitetnijem takmičenju na kontinentu, dok je Bajern ostao na jednom manje.

Izabrane vesti

Činilo se u najvećem delu dosadašnjeg toka sezone da Bajern neće biti relevantan u borbi za plasman u plej-of ili makar plej-in Evrolige. Neubedljive partije nisu se ređale samo u elitnom evropskom takmičenju, već i u nemačkom prvenstvu. Skalp Bavarcima uzimali su timovi poput Braunšvajga, Oldenburga, Bona i delovalo je da će Pablu Lasu trebati mnogo vremena da od tima iz Audi Doma napravi ravnopravnog takmaca u jakoj evroligaškoj konkurenciji. Pobeda protiv Partizana pre dva dana ulila je nadanja navijača da je konačno kliknulo među igračima i Bajern je i večeras pružio neuporedivo bolju igru nego na većini ranijih gostovanja.

U ujednačenom prvom poluvremenu nagovestio je Ibaka da je spreman da pruži partiju u skladu sa renomeom stečenim prethodnih godina u NBA ligi, ali je na drugoj strani odgovarao prevashodno Roland Šmits. Sjajni letonski bek pogodio je čak četiri trojke u prvih 20 minuta i bio najzaslužniji za deficit od samo dva poena pred odlazak na odmor.

Imao je Bajern i sedam poena prednosti krajem treće četvrtine (57:50), ali je tada povukao domaće ka preokretu iskusni Lukas Lekavičijus, uz trojku Edgarasa Ulanovasa uz zvuk sirene za vođstvo Žalgirisa pred poslednjih deset minuta. Poslednja četvrtina bila je svojevrsni obračun Evansa i Ibake, s tim da bivši španski reprezentativac nije ni mogao do uloge heroja, pošto je Bolmaro preuzeo odgovornost u poslednjem napadu i promašio.

Rolands Šmits je meč završio s 16 poena, Tomas Dimša ubacio je 14, Evans i Lekavičijus po 11. Dvocifren učinak kod Bajerna imali su i Leandro Bolmaro (12 poena) i Nik Vejler Beb (11).

EVROLIGA - 9. KOLO

Četvrtak

Makabi - Fenerbahče 78:73

/Braun 18 - Biberović, Vilbekin 18/

Olimpijakos - Crvena zvezda 88:83

/Piters 28 - Nedović 26/

Milano - Anadolu Efes 92:76

/Šilds 18 - Klajburn 18/

Real Madrid - Monako 91:73

/Musa 21 - Motiejunas 14/

Petak

Žalgiris - Bajern 74:73

/Šmits 16 - Ibaka 20/

Asvel - Baskonija (u toku)

Panatinaikos - Virtus Bolonja (u toku)

Barselona - Valensija (u toku)

Partizan Mozzart Bet - Alba (u toku)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Žalgiris

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara