Foto: AFP
Foto: AFP

Džejlen Sags, dečko koji obećava

Vreme čitanja: 3min | ned. 04.04.21. | 12:47

Heroj Gonzage počeo je da igra košarku već sa dve godine, bio je odličan i u američkom fudbalu, a trojkom protiv UCLA sa 10 metara za prolazak u finale NCAA privukao je na sebe pažnju svetske javnosti

Kakva je to utakmica bila! Gonazaga je uspela da slomi UCLA i plasira se u finale Fajnal fora trojkom sa skoro polovine terena u poslednjoj sekundi produžetka. Heroj Buldoga bio je Džejlen Sags, odlični kombo bek koji se ovim potezom upisao u istoriju. Sigurno će se dosta puta vraćati ova završnica i trojka o tabli Sagsa.

Na taj način je Gonzaga ostala neporažena i na taj način je ušla u finale protiv Bejlora. Sags je veliki heroj cele priče. Posle utakmice nije mogao da veruje šta je učinio.

Izabrane vesti

"To je nešto što vežbate na malom košu u dvorani kao dete. Uraditi ovako nešto je neverovatno, ludo. Jedna od posebnih utakmica čiji sam deo bio. Bio je ovo meč koji ću stalno gledati i vraćati mu se", rekao je Sags.

Pokušao je da objasni i koš i slavlje koje je usledilo.

"Napravio sam najviše driblinga koliko sam mogao i prišao najbliže što sam mogao. Odbrambeni igrač je bio odmah do mene. Šutnuo sam bežeći od jega. Čoveče, ušla je o tablu", rekao je Sags.

 

Usledilo je veliko slavlje posle fenomenalnog koša...

"Uvek sam hteo da se popnem na sto poput Kobija Brajanta ili da pokazujem dres poput Vejda. To je prva stvar koju sam uradio", rekao je Sags.

Trener Gonzage, Mark Fju, smeškao se posle pogotka Sagsa.

"Čim je šutnuo, znao sam da ulazi", rekao je Fju.

Sags je meč završio sa 16 poena i šest asistencija, a predviđa mu se i visoko mesto na sledećem draftu. Ne samo da je dao ovu trojku, sada već famoznu, već je i zabeležio i blokadu nad Kodijem Rajlijem čime je samo pokazao repertoar u igri u odbrani. Mada, deluje da je tom prilikom bilo i kontakta, možda i diranja mrežice.

Svakako mora da zahvali i Timiju i Ajajiu na šansi da reši meč, kao i Nembhardu koji je doprineo u važnim momentima.

 

Zanimljiva je Sagsova priča. On je uporedo sa košarkom bio izuzetno dobar i u američkom fudbalu. Jedini je sportista u istoriji kom je uspelo da bude "Mr. Football" i "Mr. Basketball" Minesote u istoj godini. Srećom po sve, odlučio se za košarku.

"Kada pogledam unazad, to je najbolja odluka koju sam ikada doneo. Nedostaje mi američki fudbal svakoga dana, ali ne mogu sebe da vidim nigde osim ovde gde se trenutno nalazim", rekao je Sags.

Sags je inače rođak Terelu Sagsu, dvostrukom Superboul šampionu NFL lige. Takođe, rođak mu je i Edi Džouns, trostruki NBA košarkaš. Ima nekoliko rođaka koji su igrali u NCAA.

Da će Sags postati košarkaš moglo je da se vidi već kada je imao dve godine, praktično čim je prohodao. Tako tvrdi njegov otac, Leri.

"Znao sam da će biti dobar igrač već kada je imao dve godine. Mogao je i da šutira i da dribla, onako kao da je prava stvar u pianju, već tada je pokazivao neke pokrete. Sa četiri godine je igrao protiv desetogodišnjaka. Jednog dana sam ga ubacio u ekipu, a on je počeo da ubacuje šuteve na koje su ostala deca vrištala. Smejali smo se. Ali već tada je imao košarkaški IQ, razumevanje igre, tajming i spejsing", rekao je njegov otac.

Sudbina je tako rekla da je Gonzaga bila suđena Sagsu.

"Kada je bio mali, gledali bismo utakmice Gonzage, a on bi driblao loptu po dnevnoj sobi", rekao je Džejlenov otac.

Sada je došlo vreme da Sags dominira u NCAA ligi i s punim pravom gleda ka NBA.


tagovi

Džejlen SagsNCAAGonzaga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara