Džo Mazula i Džejson Tejtum (©AFP)
Džo Mazula i Džejson Tejtum (©AFP)

Džo Mazula: Tejtum uradio sve što sam očekivao, naučio je da se nosi sa situacijom i postao bolji igrač

Vreme čitanja: 5min | pon. 15.05.23. | 02:39

"Pre utakmice sam mu rekao da ga volim, da se opusti i da se, kada utakmica počne, ne osvrće na ljude i šta oni pričaju. U mojim knjigama, dobru partiju ne određuju poeni, već celokupni učinak. Njegov identitet je ono što jeste, ne ono što drugi misle o njemu"

Zvezdano veče Džejsona Tejtuma obeležilo je majstoricu između Bostona i Filadelfije. Posle 51 poena u najboljoj sedmoj utakmici jednog igrača, Seventisiksersi nisu mogli ništa drugo nego da proglase kapituaciju.

Boston je u finalu Istoka gde će igrati protiv Majamija, a prvi susret igra se u noći između srede i četvrtka od 2.30 posle ponoći. Trener jedne od najvećih NBA franšiza Džo Mazula govorio je dugo na konferenciji za novinare, a za početak ukazao je na to šta je okrenulo utakmicu na vodenicu Bostona...

Izabrane vesti

"Naš napad je napravio razliku u trećoj četvrtini. Odbranu moraš da igraš, moraš da se trudiš i radiš prave stvari. Naš napad nas nije služio u prvom delu, nismo otvarali dovoljno prostora, pogotovo zbog slabog izbora šuta. Oni su imali neke šanse iz tranzicije, a kada se to dogodi teško je zaustaviti ih. Zbog toga zasluge idu našoj odbrani, jer je igrala u kontinuitetu bez obzira na naš napad. A, kada smo namestili sve parametre na drugom delu terena, onda je bilo mnogo lakše", poručio je Mazula.

Odbrana je uradila veliki posao na Džoelu Embidu koji je bio potpuno isključen iz utakmice, pogotovo u drugom poluvremenu…

"Naša otvorenost i povezanost među igračima uradili su prave stvari. Nismo bili očajni ni kada smo gubili, već smo naučili kako da se adaptiramo na razne stvari. Da li da udvajamo ili da menjamo čuvare, da idemo od nižeg ka višem usred njihovog poseda, rotacije koje smo pravili bile su dobre. Ovakve igrače ne možeš da čuvaš na jedan način, moraš da budeš otvoren za nove stvari. Dobrom komunikacijom uradili smo prave stvari".

Džejson Tejtum je ispisao istoriju sa 51 poenom, ušao je u utakmicu daleko bolje nego u prošlom susretu…

"Po mojim standardima, njegova igra u poslednje tri utakmice nije preterano različita. Bio je jako aktivan na oba kraja terena, radio sve što je trebalo i što se očekuje od njega, ono što očekujem kao trener. Kada to radiš iz utakmice u utakmicu, nešto mora da krene nabolje. Sada je imao mnogo više balansa u svojoj igri, otvorilo mu se u napadu i vukao prave poteze".

Govorio je Mazula o Tejtumovom igračkom rastu poslednjih godina…

"Prava reč je - učenje. Naučio je kako da nađe pravo rešenje u različitim situacijama, prepoznaje situacije na terenu, zna kako da reaguje na različite odbrane, ume da prepozna sledeći potez odbrane, može da povuče prave poteze. To je po meni najbolji dokaz evolucije jednog igrača, potvrda njegovog rasta u ovo što vidimo sada".

Tejtum je u prošloj utakmici imao mnogo problema u napadu, u jednom trenutku šutirao 1/14 iz igre, ali je vezanim trojkama dobio susret i odveo seriju u majstoricu u kojoj je pokazao nešto posebno…

"On i cela ekipa su uradili pravi posao. To je plej-of, jedan potez, jedna utakmica može da promeni tok kompletne serije. Nismo nijednog trenutka bili previše ushićeni, niti smo padali kada stvari nisu išle kako želimo. Bili smo na zemlji, pokušavali da se adaptiramo i uradimo prave stvari. Zakrpili smo sve rupe. Bitno je da smo emotivno ostali smireni. Osećamo se dobro što smo otišli u finale".

Opisao je trener Seltiksa kako je iz svog ugla video ono što je Tejtum napravio.

"Bila je to utakmica momka koji ne dozvoljava sebi da poleti previše, niti da padne. Ima samopouzdanje, poverenje tima. Svi pričaju o tome kakav je igrač, a najvažnije je to kakva je osoba, jer se to reflektuje na terenu. Videli ste igrača punog samopouzdanja, u koga svi veruju, željnog dokazivanja. Kada vidite tako nešto, morate da ga poštujete. Verujem da je ponizan dečko i da će samo nastaviti da ide ovim putem".

Otkrio je i šta je rekao Tejtumu pre utakmice…

"Da ga volim, da se opusti i da se, kada utakmica počne, ne osvrće na ljude i šta oni pričaju. U mojim knjigama, dobru partiju ne određuju poeni, već celokupni učinak. Njegov identitet je ono što jeste, ne ono što drugi misle o njemu. Rekao sam mu da dominira utakmicom u detaljima u kojima je najbolji. Eto, to smo sve dobili od njega. Kada on igra dobro u svim aspektima, mi smo drugačiji tim i to svi znaju".

Mazula je već izneo plan za sledeći dan…

"Sada idem kući, da popijem čašu vina i gledam snimak Majamija, a onda na sastanak sa pomoćnicima u 10 ujutru. Pričaću sa ljudima sa kojima obično komuniciram posle utakmica, prijateljima, suprugom, decom, tu mi je i tašta. To je to".

Al Horford je učinio da se Džoel Embid ne vidi u majstorici...

"On je naše defanzivno sidro. On i Smart, definitivno. Sa ovim nivoom fizikalnosti, on je svestan da može svakog da čuva jedan na jedan, pogotovo kada zna da oko sebe ima ovakve saigrače. Zbog toga je mogao da bude slobodniji, jer ko god da je bio oko njega, on je mogao da bude agresivniji".

Vratio se jedan od novinara na detalj iz druge četvrtine, kada je Mazula izašao na pola terena da traži tajm-aut i nije izgledao zadovoljan trenutnim izdanjem svojih igrača…

"Može taj detalj da se posmatra na više načina", nasmejao je trener Bostona sve u pres sali i dodao:

"Želeo sam da ukažem igračima na to kakva je situacija na terenu, kuda se kreće utakmica, jer su momci jako fokusirani na to da žele da pobede, da ponekad izgube osećaj za realnost. Morao sam da ih vratim u tu realnost, da postanu svesni da treba da vratimo momentum susreta na našu stranu. Momci su to uspeli".

U jednoj reči okarakterisao je Mazula kompletnu seriju…

"Vlasništvo. Preuzeli smo vlasništvo nad serijom, nad dešavanjima na parketu, komunikacijom, igrom... Oni su ti koji se takmiče i bore, a ako će nešto da ih podstakne da igraju još bolje, onda to treba da iskoriste".


tagovi

NBA ligaDžo MazulaBoston SeltiksDžejson TejtumNBA plej-of

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara