Džoel Embid
Džoel Embid

Embid povredio meniskus kolena - ispada iz MVP trke? Kameruncu se zbog novog pravila drma tron

Vreme čitanja: 3min | pet. 02.02.24. | 03:03

Pravilo NBA koje je uoči aktuelne sezone stupilo na snagu već bi moglo da suzi broj kandidata za nagradu najboljeg u regularnom delu sezone

Pohod Džoela Embida na drugu uzastopnu MVP nagradu doveden je u pitanje, ali ne zbog njegovih slabih nastupa na terenu – daleko od toga – već zbog pravila koje je NBA uveo uoči aktuelne sezone.

NBA insajderi podigli su na noge košarkaški svet ove noći informacijom da je najefikasniji košarkaš lige u finišu utakmice sa Golden Stejtom u utorak doživeo povredu bočnog meniskusa u levom kolenu. NBA insajder Šams Čaranija isprva je zapravo izašao sa informacijom da je došlo do kidanja meniskusa, ali je očigledno požurio, te se ujeo za jezik i ubrzo obrisao objavu. Njegov kolega, Adrijan Vojnarovski s druge strane navodi da u taboru Seventisiksersa i dalje vlada neizvesnost oko toga na koji način će medicinski tim i Embid pristupiti lečenju povređenog meniskusa, te da će im biti potrebno više vremena kako bi ‘nacrtali kurs‘.

Izabrane vesti

Kako bilo, inicijalna vest izazvala je reakciju čitavog NBA, jer je Embid i pre povrede bio na putu da prekrši pravilo o minimalnom broju utakmica, koje je prvi put na snagu stupilo u sezoni 2023/24. Prema ovom pravilu, košarkaš mora da odigra minimum 65 utakmica u ligaškom delu sezone (i u svakoj od njih odigra makar 20 minuta) kako bi uopšte stekao uslov za kandidaturu. Dakle, u najboljem slučaju igrač sme da propusti 17 mečeva, a ukoliko izostane sa jednog više, automatski ispada iz konkurencije za MVP nagradu.

Embid je već sada vrlo blizu. Nije odigrao 12 utakmica u dosadašnjem delu sezone, što znači da će smeti da propusti još samo pet od preostalih 37 mečeva, a prema tvrdnjama Atletika definitivno će preskočiti i predstojeća dva, protiv Jute i Bruklina. Ukoliko povreda pak bude zahtevala dužu pauzu, njegova odbrana MVP nagrade može se smatrati gotovom, podvlači američki sportski magazin. Embid se, podsetimo, povredio u utorak u porazu od Golden Stejta, kada mu je na koleno pao Džonatan Kuminga. Magnetna rezonanca i dodatni testovi utvrdili su postojanje povrede, s tim da će obim štete i dužina pauze naknadno biti objavljeni.

Zbog povrede kolena pod znakom pitanja je i Embidovo mesto startera na Ol staru. On je izabran kao starter u ekipi Istoka, a ukoliko ne bude mogao da igra utakmicu, koja je na programu 18. februara u Indijanapolisu, komesar NBA Adam Silver moraće da izabere njegovu zamenu. U najgorem slučaju, dodaju američki mediji, u pitanje bi moglo da bude dovedeno i Embidovo učešće na Olimpijskim igrama na kojima se 'obećao' Amerikancima, ali o tom – potom. Kad stignu rezultati.

Američki mediji podsećaju da je Embid u samo dve od prethodnih devet sezona odigrao 65 ili više utakmica, a jedna od te dve je prethodna kada je poneo MVP priznanje. I tada je bio na granici budući da je odigrao 66 mečeva.

Kamerunac je i protiv Denvera u Koloradu imao problema sa kolenom, tada sa desnim, tokom zagrevanje te je morao da 'otkaže' megdan sa Nikolom Jokićem, a NBA je kaznio Filadelfiju sa 75.000 dolara jer u svoj izveštaj o povredama nije uključila Embida "na tačan i blagovremen način".


tagovi

Džoel Embid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara