Screenshot - twitter.com/FCBBasketball; twitter.com/OlimpiaMI1936; Youtube.com; Foto: MN Press
Screenshot - twitter.com/FCBBasketball; twitter.com/OlimpiaMI1936; Youtube.com; Foto: MN Press

Evroligaška pijaca: Pojačali se Bajern i Alba, borba za Polonaru, Evans na pragu Žalgirisa, Datome ostaje

Vreme čitanja: 4min | uto. 12.07.22. | 17:20

Timovi iz elitnog takmičenja veoma aktivni

Donelo je leto brojne promene u timovima iz Evrolige, a kako stvari stoje tek će ih biti. Nova pojačanja predstavili su nemački predstavnici, Bajern je angažovao iskusnog Elijasa Herisa, Alba potpisala talentovanog Slovenca Žigu Šamara iz Fuenlabrade.

Spekuliše se da bi Fenerbahče mogao da raskine saradnju sa Akileom Polonarom i da bi Italijan mogao u Virtus ili Efes. Žalgiris je na pragu angažovanja Kinana Evansa koji se rastao sa Makabijem, dok je Olimpija Milano produžila saradnju sa Điđijem Datomeom.

Izabrane vesti

Nemački klubovi su među poslednjima završili sezonu, pa polako hvataju zalet kada je u pitanju pripremanje rostera za narednu takmičarsku godinu. Bajern je angažovao mladog Danka Brankovića iz Cibone i Jan Niklasa Vimberga, produžio ugovore Niku Vajler Bebu, Ogastinu Rubitu i Otelu Hanteru.

Potvrđeno je da je angažovao i Elijasa Herisa. Nemački internacionalac je već sarađivao sa Andreom Trinkijerijem u Bambergu (2015-17), a sa Bavarcima je parafirao dvogodišnju saradnju.

Iskusni krilni košarkaš je prethodno igrao u Japanu i prosečno beležio 17,5 poena, 6,6 skokova i 2,4 asistencije po nastupu, a upisao ih je 43 u minuloj sezoni. Svojevremeno je bio i član Ludvigsburga i Saragose, kratko i Los Anđeles Lejkersa, mada je upisao svega dva nastupa bez poena.

Šampion Nemačke je za razliku od Bajerna angažovao još jednog mladog igrača. Eurohups prenosi da se dogovorio sa slovenačkim plejmejkerom Žigom Šamarom.

Šamar je imao solidnu sezonu u ACB ligi sa Fuenlabradom i prosečno beležio 7,6 poena, 4,7 asistencija i 2,7 skokova na 30 nastupa. Uvršten je i u najbolji mladi tim španskog prvenstva. Pre Fuenlabrade bio je član rezervnog tima madridskog Reala od 2017. do 2019. godine. Izašao je na minuli NBA draft, ali nije bio izabran.

Alba je pre Šamara angažovala i talentovanog Italijana Gabrijela Pročidu kojeg su na minulom Draftu izabrali Portland Trejlblejzersi i odmah ga trejdovali u Detroit.

Čeka nas interesantna borba za potpis italijanskog reprezentativca Polonare. Navodno će se rastati sa Fenerbahčeom godinu dana pre isteka saradnje, a mnogi ga već vide u Virtusu. Ipak, za njegove usluge je prema pisanju grčkog Sport24 portala zainteresovan i Anadolu Efes.

Tim iz Bolonje ima dogovor sa Džordanom Mikijem i Ismaelom Bakoom, a radi i na angažovanju Polonare. Stekao se utisak da će se vratiti u domovinu, ali Efes bi to mogao da promeni. Pivari su ostali bez Moermana i Singltona, doveli samo Amata Mbajea, pa je jasno da im nedostaje još jedan krilni centar. Izgleda da je ideja kluba da to bude Polonara.

Bivši igrač Baskonije je u sezoni za nama beležio 10 poena i 5,7 skokova u turskom prvenstvu koje je sa Fenerom i Aleksandrom Đorđevićem na klupi osvojio. U Evroligi je prosečno upisivao 7m3 poena i 4,3 skoka.

Makabi je ovog leta napravio ogromne promene, izmenio gotovo kompletan tim. Posle silnih pojačanja došao je red i da se oprosti od košarkaša koji su minule sezone branili boje kluba, pa je tako danas i zvanično potvrdio prekid saradnje sa Kinanom Evansom. Kako BasketNews prenosi, Amerikanac karijeru nastavlja u Žalgirisu.

Evans je u sezoni za nama beležio 8,2 poena i 3,5 asistencije po nastupu u Evroligi. Pre Ponosa Izraela igrao je za Hapoel Haifu, a u sezoni 2019/20 i u dresu Igokee.

Litvanski velikan, koji je imao razočaravajuću sezonu u kojoj prvi put u istoriji nije stigao do finala plej-ofa domaćeg prvenstva, već je potpisao tri nova igrača. Pre Evansa su angažovani Rolands Šmic iz Barselone, Arnas Butkevičijus iz Ritasa i Laurinas Birutis iz Obradoira.

Olimpija Milano nastavlja sa spremanjem rostera za predstojeću sezonu. Angažovala je Stefana Tonuta, Naza Mitru Longa, Bilija Berona i Brendona Dejvisa, a saradnju produžila sa Kajlom Hajnsom.

Ugovor sa klubom na još jednu sezonu produžio je i Điđi Datome. Iskusni Italijan je u prve dve sezone pomogao ekipi da osvoji titulu u Palakanestru, Superkup i dva Kupa Italije. Pre godinu i kusur dana igrao sa Manakenima i na Fajnal foru Evrolige.

"Srećan sam što ostajem u Milanu. Imam želju i ambiciju da nastavim da radim još bolje za klub sa velikim ciljevima i izbuđen sam zbog šanse da nastavim saradnju sa ovom grupom ljuid. U isto vreme, izuzetno me interesuje ko će nam se sve pridružiti kako bi nam pomogao u ispunjenju ciljeva", rekao je Datome.


tagovi

Luiđi DatomeKinan EvansŽalgirisKK Makabi Tel AvivKris SingltonKK PanatinaikosAnadolu EfesKK Bajern MinhenAlba BerlinKošarkaški transferiOlimpija Milano

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara