Foto: twitter.com/anadoluefessk, twitter.com/grancanariacb, FIBA
Foto: twitter.com/anadoluefessk, twitter.com/grancanariacb, FIBA

Evropska pijaca: Barsa se rastala sa centrom i sprema osvetu Realu, novi potpis u Efesu, Lundberg ostaje u CSKA

Vreme čitanja: 4min | pet. 02.07.21. | 20:49

Nikolas Laprovitola bi mogao da nastavi karijeru u Kataloniji, Asvel predstavio pojačanje

Sve je zanimljivije na evropskoj transfer pijaci. Danas se pojavila vest da je Barselona zainteresovana za srpske reprezentativca Ognjena Dobrića i Nikolu Kalinića, kako traži zamenu za Adama Hangu koji je na izlaznim vratima kluba. U međuvremenu je klub napustio Artem Pustovij koji karijeru nastavlja u Gran Kanariji.

Ukrajinac je tri godine proveo u katalonskom klubu, ali je posle dolaska Sertača Šanlija iz Efesa procenjeno da je višaki. Sa ekipom sa Kanara parafirao je saradnju do kraja nastupajuće sezone.

Izabrane vesti

Pre Barselone proveo je tri godine u Obradoiru, pa tako već šest godina nastupa u Španiji. Osvojio je u Palau Blaugrani dva trofeja u Kupu kralja, a minule sezone se domoga i šampionske titule. U minuloj takmičarskoj godini je odigrao 21 utakmicu u ACB ligi u proseku postizao 7,8 poena uz 3,2 skoka po nastupu.

Pustovij je drugo pojačanje Gran Kanarije posle argentinskog krila Nikolasa Brusina, koji je na Kanare stigao posle dve godine provedene u Saragosi. Biće važan šraf Porfirija Fisaka u Evrokupu, gde je svrstavanjem u treći šešir pred žreb jasno istaknuto da je među favoritima. Spekuliše se da bi redove Gran Kanarije mogao da pojača i centar Ilimane Diop, dok je ekipu napustio Džejkob Vajli, koji se seli u redove podgoričke Budućnosti.

Što se tiče Barselone, traži se i pojačanje na bekovskim pozicijama, s ozbirom da bi Leandro Bolmaro mogao da se preseli u NBA. Prema pisanju Eurohupsa, Katalonci su blizu postizanja dogovora sa Nikolasom Laprovitolom, koji se nedavno rastao sa madridskim Realom.

To bi bila i svojevrsna osveta prvaka Španije najvećem rivalu, s obzirom da je Real postigao dogovor sa bivšim plejmejkerom Blaugrane Tomom Ertelom.

Nikolas Laprovitola (Foto: MN Press)Nikolas Laprovitola (Foto: MN Press)

Podsetimo, Barselona je zasada angažovala samo Šanlija, dok je nove ugovore dala Serhiju Martinezu i Aleksu Abrinesu. Pored Pustovija, klub je napustio i Pau Gasol, koji još uvek nije odlučio da će se posle Olimpijskih igara u Tokiju povući.

Anadolu Efes je juče obelodanio da je postigao dogovor sa reprezentativcem Srbije Vasilijem Micićem oko novog ugovora. Srpski košarkaš je parafirao trogodišnju saradnju, tešku 2.500.000 evra po sezoni.

Danas je pao još jedan potpis u Istanbulu, iskusni Rodrig Bubao je produžio saradnju sa turskim šampionom, ostaje u redovima Pivara do leta 2023. godine. Aktuelna saradnja mu je isticala narednog leta, ali je odlučeno da bude produžena za još jednu sezonu.

Buboa je u Efesu od 2018. godine. Odigrao je veliku ulogu minule sezone, tokom koje su osvojene titule u Evroligi i Turskoj. Beležio je 10,6 poena po nastupu u elitnom takmičenju, i 11,5 u Superligi. Proglašen je i za najkorisnijeg igrača velikog finala turskog prvenstva.

Važan paraf pao je i u Moskvi. Talentovani danski košarkaš Gabrijel Ife Lundberg je produžio saradnju sa klubom.

Bilo je pisanja da bi mogao da se preseli i u NBA, ali su Armejci uspeli da ga ubede da ostane. Odlični bek je posle dobrih izdanja u dresu Zjelone Gore skrenuo pažnju Moskovljana sredinom minule sezone. Angažovan je i dao je veliki doprinos u plasmanu na Fajnal for Evrolige, kao i u osvajanju VTB lige. Upisao je 28 nastupa: na 15 nastupa u elitnom takmičenju beležio je 11,3 poena po meču, dok je u regionalnom šampionatu u proseku upisivao 9,7 poena.

Istakao je da je prezadovoljan zbog novog ugovora.

"Srećan sam što sam se vratio i što ću igrati za CSKA. Dopada mi se ovde, sjajna je sredina. Uzbuđen sam zbog predstojeće sezone. Imamo neka nedovršena posla".

CSKA je ovog leta angažovao Marijusa Grigonisa, dok su ugovore produžili Nikita Kurbanov, Johanes Fojtman, Ivan Uhov, Semen Antonov i trener Dimitris Itudis. Klub su napustili Majkl Erik, Darun Hilijard i Janis Strelnijeks.

Novo pojačanje je predstavio i Asvel. Tim iz Vilerbana je angažovao Rejmara Morgana.

Krilni košarkaš je minulu sezonu proveo u dresu Pinar Karšijake, a sa francuskim šampionom je parafirao saradnju za narednu sezonu. U turskoj je igrao sjajno, beležio je 17,6 poena i 6,4 skokova po nastupu u FIBA Ligi šampiona.

Nije imao prilike dosad da nastupa u Evroligi, ali ima veliko iskustvo iz Evrokupa, gde je branio boje Ulma, Uniksa i Tofaša.

Iskusni Amerikanac je drugo pojačanje Asvela posle talentovanog Viktora Vembanjame. Klub je napustio Mustafa Fal (Olimpijakos), a ugovori su istekli Geršonu Jabuseleu, Aminu Nui, Kevarijusu Hejsu, Deriku Voltonu i Tomi Ertelu.

Kada su u pitanju transferi timova koji ne igraju u Evroligi, Valensija je ostala bez još jednog igrača. Posle Derika Vilijamsa i Vanje Marinkovića, smene na klupi (Đoan Penaroja nasledio Haumea Ponsarnaua), klub iz Fontete napustio je i Đoan Sastre. Španski košarkaš, koji je čitavu karijeru proveo u Valensiji, seli se u Tenerife.

Bivši igrač Cedevite Eldžin Kuk karijeru nastavlja u Turskoj, ali je promenio klub. Napustio je Beledijespor i preselio se u redove Tofaša. Bivši igrač Cedevite će u dresu nove ekipe igrati i u FIBA Ligi šampiona.


tagovi

PustovijNikolas LaprovitolaRodrig Buboagabrijel lundbergKK BarselonaGran KanarijaKK ValensijaIberostar TenerifeKK CSKA MoskvaAnadolu Efes

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara