Foto: twitter.com/MaccabitlvBC; twitter.com/ASMonaco_Basket; twitter.com/paobcgr; ©MN Press; ©AFP
Foto: twitter.com/MaccabitlvBC; twitter.com/ASMonaco_Basket; twitter.com/paobcgr; ©MN Press; ©AFP

Evropska pijaca: Sedmo pojačanje u Tel Avivu, Armani dovodi dvojac iz NBA, Peri zvanično u Atini

Vreme čitanja: 5min | uto. 06.07.21. | 10:47

Monako doveo prvo pojačanje, bivši igrač Partizana napustio Andoru, pojačali se AEK i Valensija

Makabi se ne zaustavlja. Sastav iz Tel Aviva je već sada u potunosti rekonstruisao sastav. Angažovano je i sedmo pojačanje za nastupajuću sezonu, u pitanju je još jedan američki košarkaš: Kinan Evans.

U pitanju je bivši igrač Igokee, njegov transfer u Makabi iz Hapoel Haife je odavno najavljen, ali je tek danas realizovan. Evans nije uspeo da ostavi dubok trag u Laktašima, s obzirom da je sezona prekinuta zbog pandemije virusa korona.

Izabrane vesti

Otišao je u Hapoel i zablistao u izraelskoj ligi. Izabran je u drugu petorku takmičenja, a predvodio je prvenstvo prema indeksu korisnosti - 25,8. Može da pokrije obe bekovske pozicije, u proseku je beležio 18,5 poena, 6,4 asistencije, 4,1 skokova i 2,1 ukradenu loptu po nastupu. Posebno je inspirisan bio protiv Makabija, kojem je redom ubacivao 17 poena uz 10 asistencija, potom 21 poena, šest skokova i četiri ukradene lopte, dok je i trećem duelu sa sastavom iz Tel Aviva upisao čak 11 asistencija.

Nametnuo se na pravi način klubu i napravio iskorak u karijeri, igraće Evroligu. Sa Makabijem je potpisao trogodišnji ugovor, ali po formuli 1+1+1 (posle svake godine može da produži saradnju).

Pre Evansa su u Makabi stigli Džejms Naneli, Džejlen Rejnolds, Derik Vilijams, Kameron Tejlor, Jiftah Ziv i Džejk Koen. Tačno sedam igrača je i napustilo klub. Još krajem minule sezone je otišao Ilajdža Brajant (Milvoki), a ugovori su ovog leta istekli i Otelu Hanteru, Tajleru Dorsiju, Jovelu Zusmanu, Ozu Blejzeru, Draganu Benderu i Ejdanu Alberu.

Olimpija Milano takođe ima velike planove. Veliki broj igrača je napustio klub, a angažovana su i četiri pojačanja. Iznenađenje je rastanak sa Zekom Ledejom, za koji je klub iz Mediolanum foruma morao da plati 150.000 evra.

Ipak, kako prenosi Eurohups, ali i italijanski mediji, doneta je odluka o rastanku sa američkim košarkašem kako bi se stvorio prostor za povratak Nikola Melija. Dve strane navodno već neko vreme razgovaraju i na pragu su dogovora.

Meli je Milano napustio pre šest godina, a klupska uprava je navodno uradila sve u svojoj moći da ga ovog leta vrati. Razgovori su krenuli u pravom smeru i uskoro bi transfer mogao da bude ozvaničen.

Po odlasku iz Olimpije, Meli je nastupao za Bamberg, u kojem je izrastao u jednog od najboljih krilnih centara u Evropi. U Feneru je dokazao da je kadar i za NBA, gde se okušao u dresu Nju Orleansa i Dalasa. Sada će se po svemu sudeći vratiti u Evropu i to u bivši klub.

Što se tiče Ledeja, on već ima na stolu ponude nekoliko klubova iz Evroilge. U Milanu je bio jedan od najboljih igrača, ali zbog Melija je ipak proglašen za višak. Do kraja nedelje će razmotriti ponude koje ima, te će uskoro odabrati i novi klub.

Nije tu kraj planovima Etorea Mesine, koji je još jednom iskoristio svoje NBA kontakte i kako stoje stvari dogovorio Manekenima još jedno veliko pojačanje. Kako prenosi Sportando, na pragu kluba je američki košarkaš Troj Denijels.

Ovaj 29-godišnji košarkaš ima veliko NBA iskustvo iza sebe. Sedam godina je proveo u najjačoj ligi sveta, ali je bez angažmana od prošle godine. Posle četiri godine na VCU koledžu nije biran na draftu, ali je svoj put do NBA našao preko Razvojne lige. Nastupao je za Hjuston, Minesotu, Šarlot, Memfis, Finiks, Lejkerse i Denver. Za par meseci provedenih u Los Anđelesu, nagrađen je i šampionskim prstenom. Odigrao je 359 utakmica u elitnom društvu, prosečno je u regularnom delu sezone beležio 6,6 poena po nastupu.

Ako uzmemo da će Meli i Denijels pojačati Milano, situacija je sledeća. Klub su pre ovog dvojca već pojačali Devon Hol (Bamberg), Dinos Mitoglu (PAO), Davide Alviti (Trijeste) i Džerijan Grent (Promiteas). Ekipu su napustili Džeremi Evans, Džef Bruks, Majkl Rol, kao i Kevin Panter (Partizan) i Vladimir Micov. Klub je i zvanično napustio bivši košarkaš Olimpijakosa i Žalgirisa Ledej.

Monako je predstavio prvo pojačanje za sezonu u Evroligi. U pitanju je bivši centar Limoža Žeri Butsil.

Ovaj iskusni centar ima jako dobru sezonu iza sebe. U dresu Limoža je beležio 13,6 poena i 6,9 skokova u francuskom šampionatu i 13 poena uz 9,5 skokova po nastupu u FIBA Ligi šampiona.

Čitavu karijeru je proveo u domovini, a sada će imati priliku da nastupa i u Evroligi.

Zvezdan Mitrović je tako krenuo sa sastavljanjem potpuno nove ekipe za sezonu u elitnom takmičenju, kako su ugovori istekli velikom broju igrača. Slobodni igrači ovog leta su postali Di Bost, Abdulaje Enduje, Brendan Frejzer, Markos Najt, Kadin Kerington, Džalil O Brajen, Demijan Inglis, Rašid Mahalbašić, Matijas Lesor i Vilfrid Igete.

Panatinaikos je konačno predstavio Kendrika Perija. Bivši igrač Mege je već dugo želja Zelenih, a sada je i konačno Ljubljanu zamenio Atinom.

Američki košarkaš je u dresu Cedevita Olimpije beležio 16,1 poena i šest asistencija po meču u Evrokupu, a sa Panatinaikosom je potpisao ugovor na dve godine (1+1).

On tako postaje prvo pojačanje grčkog velikana ovog leta, koji je nedavno na mesto šefa struke postavio bivšeg trenera Uniksa Dimitrisa Priftisa.

PAO je produžio saradnju sa Nemanjom Nedovićem, a uskoro bi novi ugovor trebalo da potpiše i Janis Papapetru.

Klub su napustili Dinos Mitoglu (Olimpija Milano) i Eron Vajt koji je pojačao Crvenu zvezdu. Ugovori su istekli i Mariju Hezonji, Šelvinu Meku, Benu Bentilu, Lefterisu Bohoridisu, Leonidasu Kaselakisu i Janu Vujukasu.

Bivši igrač Asvela Amin Nua bi karijeru mogao da nastavi u Morabank Andori. Klub iz ACB lige je zainteresovan za njegove usluge, a napravio je i prostor za njegovo angažovanje, pošto je Bondža Si i zvanično napustio klub.

Bivši košarkaš Partizana je od 2019. godine u Andori, igrao je važnu ulogu u ekipi, ali se klub odlučio za rastanak, kako bi oslobodio prostor za angažovanje šest godina mlađeg igrača (Nua ima 24 godine).

Atinski AEK je angažovao kvalitetno pojačanje. Posle Erika Grifina ekipu je pojačao i argentinski reprezentativac Huan Pablo Vaulet. Ovaj krilni košarkaš je minule dve sezone proveo u Manresi, ima 25 godine i beležio je 9,1 poen i 4,1 skok u proseku na 14 nastupa u FIBA Ligi šampiona minule takmičarske godine.

Kvalitetno pojačanje stiglo je i u redove Valensije. U pitanju je španski krilni košarkaš Ćabi Lopez Arostegi. Ekipa iz Fontete je otkupila njegov ugovor od Huventuda, za koji je nastupao od starta karijere.

Lopez Arostegi je minule sezone beležio 12,3 poena i 4,9 skoka po nastupu u Evrokupu i utisak je da je Valensija napravila sjajan potez njegovim angažovanjem.

Pojačao se i Virtus. Ekipa Serđa Skarijola je dosad radila na zadržavanju kostura iz minule sezone, ali je uspela i da se pojača. U klub je stigao italijanski košarkaš Mikele Ruzijer.

Ovaj 28-godišnji košarkaš nastupa na poziciji plejmejkera, stigao je iz Varezea i parafirao ugovor na dve godine. Minule sezone je u Palakanestru beležio 8,9 poena i pet asistencija u proseku.


tagovi

Olimpija MilanoNikolo MeliZek LedejTroj DenijelsKK Makabi Tel AvivKinan EvansBondža SiKK AndoraKK ValensijaKK AEKKK PanatinaikosKendrik PeriCedevita Olimpija

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara