Ex-Yu NBA: Jokić za titulu, Dončić da se potvrdi, Bogdan na novom početku i Bojan za osmehe u Juti

Vreme čitanja: 16min | ned. 13.12.20. | 08:55

Sa prostora bivše Jugoslavije 16 igrača ove sezone u NBA

U NBA ligi će i ove godine igrati 100-ak stranaca, a među njima se, kao obično, nalazi i veliki broj onih koji dolaze s prostora bivše Jugoslavije. Na rosterima ekipa trenutno se nalazi 16 igrača iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske te Bosne i Hercegovine, a mi smo vam doneli vodič o tome šta očekivati od njih u sezoni koja počinje za 10-ak dana.

Nikola Jokić (Denver Nagets)

Izabrane vesti

Nikola Jokić je već nekoliko godina u samom vrhu NBA lige na centarskoj poziciji, a u prošlom plej-ofu je i onim poslednjima koji su sumnjali u njega potvrdio da je spreman da odgovori na sve izazove. Same brojke koje pokazuju da je u plej-ofu postizao gotovo pet koševa više (24,4 napram 19,9), dovoljno govore za sebe. Ali, još je važnija činjenica da je Denver u plej-ofu, s ona dva čudesna povratka protiv Jute i Klipersa, napokon pokazao svima, ali i samom sebi da može "da sa "potuče“ s najboljima. A kad možeš da se potučeš, onda možeš da se nadaš i pobedi.

Nagetsi se nisu pojačali u prelaznom roku što znači da će opet teret pasti na Jokića i Džamala Marija, a očekuje se i da Majkl Porter dobije još veću ulogu. Što se situacije pod košem tiče, Jokiću je ostao stari partner Pol Milsap, ali je otišao Džeremi Grent, koji je lane dosta igrao zajedno s Jokićem, kao i Mejson Plamli, kojeg mnogi ne vole, ali koji je bio korisna zamena Jokiću, barem u odbrani. Umesto Grenta i Plamlija došli su DžaMajkl Grin i Ajzeja Hartenštejn, koji bi mogli biti dobre zamena, ali trebaće nešto vremena da se uigraju s ekipom.

Od Jokića se ove sezone očekuje da nastavi tamo gde je stao. U njegovoj karijeri nema niti jedna mrlja, a s 25 godina ima još dovoljno vremena da dođe i do titule prvaka. Dobra stvar za njega i Denver je činjenica da ipak nisu u prvom krugu favorita ni na Zapadu, jer je to teško biti pored timova iz Los Anđelesa, ali su sada u plej-ofu pokazali da mogu svima da zagorčaju život.

Bogdan Bogdanović (Atlanta Houks)

Bogdan Bogdanović se nametnuo kao jedna od zvezda ovogodišnjeg prelaznog roka, a pravo je čudo da zbog debakla u propalom trejdu između Milvokija i Sakramenta nisu letili otkazi u nekom od tih franšiza. Doduše, nikada nije kasno da se to razreši na takav način.

Umesto u Milvokiiju, Bogdan je završio u Atlanti i zato dobio 72.000.000 dolara na četiri godine, a o tome kako bi se on mogao snaći u Hoksima već smo pisali na MOZZART sportu. Ali, nije problem opet ponoviti da će se od Bogdana sada tražiti ipak veća uloga od one koju je imao u Sakramentu. Sigurno će igrati u startnoj petorci, a s obzirom na celu frku koja se digla oko njega proteklih sedmica, ali i na to da je Atlanta složila dosta bolju ekipu od lanjske, Bogdanović će imati mnogo više pažnje nego prošle godine.

Ugovor od 72.000.000 dolara treba opravdati, a Bogdanu će sigurno odgovarati činjenica što će pored sebe imati Trea Janga koji se već posle dve sezone nametnuo kao pravi vođa ekipe i jedan od boljih plejmejkera u celoj NBA ligi. Bogdan će sigurno dosta profitirati od toga što će protivničke odbrane morati paziti na Janga, ali i na Džona Kolinsa i Danila Galinarija, još jednog pojačanja Atlante. Kada se zna da je to tako, onda je jasno da Bogdan u napadu ne bi trebao da ima problema. Imaće dosta prilika za šut, ali smo sigurni da će dosta igrati i s loptom u rukama, kao sekundarni plejmejker, posebno kada ne bude na parketu zajedno s Jangom.

U odbrani će srpski reprezentativac imati dosta problema, jer će biti okružen igračima kojima odbrana nije najbolja stvar na svetu. On igra dobru odbranu, ali nije ni to na elitnom rangu, pa će biti zanimljivo videti kako će trener Lojd Pirs rasporediti zadatke na tom delu terena.

Sve u svemu, Bogdan je dobio sjajan ugovor kojeg je zaslužio odličnim igrama u Sakramentu. Atlanta je jako želela da ga dovede što znači da ima plan za njega. Imaće odličan status, a na njemu je da ga iskoristi.

Nemanja Bjelica (Sakramento Kings)

Vlada Divca i Bogdana Bogdanovića više nema u Sakramentu, ali je Nemanja Bjelica i dalje tu. On ima jasno definisanu ulogu u ekipi - svojim šutem spolja treba da širi reket za napad ostalih igrača, ali i da bude aktivan na skoku. Bjelica je to sve ostvario - imao je odličan prosek od 11,5 poena, 6,4 skoka i 2,8 asistencija po utakmici, a trojke je pogađao s 41,9%.

Iako se sa Sakramentom ništa ne zna, verovatno će Bjelica imati istu ulogu i u novoj sezoni. Kingsi na njegovoj poziciji nisu ništa menjali. I dalje je tu Marvin Begli, a Bjelica će ulaziti s klupe i davati ritam drugoj ekipi.

Doduše, s obzirom na to da će se Sakramento teško boriti za neki veliki rezultat, moglo bi se dogoditi da Bjelica za vreme sezone promeni klub. Naime, njemu ugovor ističe u leto 2021. godine, a s obzirom da mnogim klubovima treba igrača njegovog profila s klupe, možda će Sakramento probati da ga „pretvori“ u neki pik na nekom od sledećih draftova. Zainteresiranih će sigurno biti.

Boban Marjanović (Dalas Meveriks)

Boban je u Dalasu čovek za posebne zadatke. Ne igra mnogo, ali je deo ekipe, omiljen od svih saigrača i trenera te uvek spreman za odrađivanje svoje uloge, kako na parketu, tako i van njega. Trener Meveriksa Rik Karlajl koristi Marjanovića zavisno od situacija na parketu, a nije retkost da Bobi odigra neku odličnu partiju. Tako će biti i ove sezone - Marjanović je u ulozi trećeg centra, nekad će biti na parketu, nekad neće, ali će uvek biti spreman da odigra svoje.

S 32 godine Marjanoviću ova uloga odgovara, a sigurno će nas Luka Dončić i on za vreme sezone još poneki put razveseliti snimkom njihovih pevačkih radova kao šta je to bilo i do sada.

Marko Gudurić (Memfis Grizlis)

Epizoda Marka Gudurića u NBA ligi mogla bi da traje samo jednu sezonu. Lane ga je Memfis doveo iz Fenerbahče i dao mu ugovor na dve sezone, ali Gudurić u mladoj ekipi Grizlija nije uspeo da se nametne. Igrao je u 44 utakmice, prosečno samo 11 minuta te postizao 3,9 koševa.

Sa statusom igrača za popunjavanje rostera završio je prošlu sezonu, a sada mu se situacija još pokvarila. Naime, Memfis u svom rosteru, nakon što je otpustio Maria Hezonju, ima 16 igrača s garantovanim ugovorima, jednog više nego što je dozvoljeno po pravilima NBA lige, a po vestima novinara koji prate tim, najbliži otkazu je upravo Marko Gudurić. On se pojavio u kampu Grizlija, ali nas ne bi začudilo da se vrati u Evropu ili možda i ostane u NBA ligi u nekom drugom klubu u kojem bi pokušao da se izbori za bolji status nego što ga je imao u Memfisu. Po nama bi bolja opcija bila Evropa,.

Alen Smailagić (Golden Stejt Voriors)

Smailagić je projekat Golden Stejta čak i pre nego su ga draftovali 2019. godine jer je pre toga igrao za njihov tim u Razvojnoj ligi. Očekivalo se lane, u sezoni u kojoj Voriorsi nisu imali nikakve rezultatske ambcije, da će Smailagić igrati malo više, ali u tome ga je sprečila povreda.

Ove sezone Golden Stejt ipak želi mnogo više, konkurencija na visokim pozicijama je velika pa će i ovo biti sezona u kojoj će se Smailagić još školovati što i nije čudno kada se zna da ima tek 20 godina. Problem bi mogla da bude situacija s Razvojnom ligom u kojoj se neće igrati normalna sezona, nego će se sve smestiti u „balon“ u Atlanti. Neke ekipe su već otkazale učestvovanje u tom takmičenju, a igrači poput Smailagića, koji su na ivici između NBA i tima u Razvonoj ligi, mogli bi da imaju najveće probleme. Neće imati previše prilika za igru u Golden Stejtu, a ko zna šta će biti sa Santa Kruz Voriorsima.

Smailagić ima ugovor do 2023. godine, ništa iz Golden Stejta nije dolazilo da oni ne računaju na njega, ali ne treba mnogo očekivati od njega u predstojećoj sezoni.

Aleksej Pokuševski (Oklahoma Siti Tander)

Oklahoma je jako želela da uzme Pokuševskog na draftu i to je i napravila sa 17. pikom, pa će Srbija u novoj sezoni imati još jednog NBA igrača. Pokuševski je potpisao ugovor s Oklahomom i nalazi se u kampu u kojem će pokušati da se izbori za svoje mesto u timu.

Tander je između dve sezone promenio gotovo sve, trenera i većinu igrača, a ostao je samo Šej Gildžes-Aleksader kao predvodnik ekipe koja neće imati nikakve rezultatske ambicije u novoj sezoni. Tanderu su ionako bitni draftovi sledeće dve godine na kojima će imati puno pikova.

Pokuševski bi mogao da dobije priliku u sastavu za kojeg se može reći samo da je prelazan. Veterani poput Ala Horforda bi mogli da napuste klub tokom sezone, a na visokim pozicijama Oklahoma osim njega, nema nekog igrača koji može da bude siguran u svoju minutažu. Darius Bejzli, Majk Muskala i Vinsen Poirije nemaju ništa garantovano kod novog trenera Marka Dajnoa pa bi Pokuševski mogao i da dobije priliku već u prvoj sezoni. Za njega je, kao i za Smailagića, loše je što se Razvojna liga neće igrati u regularnim uslovima. To bi bio dobar poligon za njegovo školovanje.

Nikola Vučević (Orlando Medžik)

O karijeri Nikole Vučevića se stvarno ne može ništa loše reći. On ulazi u svoju već desetu NBA sezonu, a kada se zna da je u 598 utakmica regularne sezone on na proseku od 16,1 koševa i 10,2 skoka, onda je jasno da je reč o odličnom igraču. Nikola Vučević nikada neće biti u raspravi među najboljim centrima zbog očitih problema u odbrani, ali on će u napadu i kontroli skoka uvek dati svoje. Lane je dodatno povećao i broj šuteva za tricu - imao je čak 4,7 pokušaja po utakmici, a prosek od 33,9% pogođenih trojki je stvarno odličan, posebno za poziciju centra.

Vučević je glavni igrač Orlanda koji nije mnogo menjao u odnosu na prošlu sezonu. I dalje je to ekipa koja će se boriti za neko od poslednjih mesta u plej-ofu pa ispasti u prvom krugu, a Nikola će i dalje igrati dobro, imati sjajne brojke i opravdati svoj bogati ugovor koji mu se završava 2023. godine.

Luka Dončić (Dalas)

Može li Luka Dončić još bolje? Doduše, nije ni potrebno da igra bolje od onoga što je radio prošle sezone kada je imao 28,8 koševa, 9,4 skoka i 6,6 asistencija po utakmici, a posebno je impresivno bilo ono šta je činio u plej-ofu. Ona trojka koju je postigao Klipersima pratiće ga celu karijeru, a ta je utakmica pokazala da je on "vanzemaljac" i s razlogom se već sada priča o njemu kao o jednom od najboljih na svetu. A tek ima 21 godinu.

Lukina uloga u Dalasu je jasna. On je predvodnik ekipe u kojoj je najveći problem zdravlje Kristapsa Porzingisa, ekipe koja želi biti jako aktivna na tržištu sledeće godine kada će mnogo zanimljivih igrača biti na tržištu, ali i ekipe koja već ove sezone želi da napravi korak napred. Dalas je iz Filadelfije doveo Džoša Ričardsona koji će sigurno pomoći Dončiću u fazi odbrane i to je dobra stvar za slovenačkog igrača. Nije on loš u odbrani, ali mu je to ipak dosta lošija strana igre.

Način na koji se Dončić igra košarke mora da oduševi svakoga ko voli ovaj sport, a Dalas mu malo-pomalo stvara ekipu s kojom će se moći da igra na najvišem nivou. O njemu ne mora previše da se piše, samo treba da se nada da će ostati zdrav, pa da možemo da uživamo u njegovoj magiji.

Goran Dragić (Majami Hit)

Šteta što se Dragić povredio u plej-ofu, pa nije mogao da igra u finalu protiv Lejkersa. S njim bi Majami imao veće šanse, jer je Dragić odigrao odličnu prošlu sezonu. Iako se u leto 2019. pričalo kako bi Hit mogao da ga trejduje, na kraju se pokazao jako korisnim igračem u sastavu Erika Spolstre. Prihvatio je ulogu šestog igrača i na neki način bio vođa mladim kolegama na bekovskim pozicijama, a brojke su mu bile iznad očekivanja. Sezonu je završio sa 16,2 poena, 5,1 asistencija i 3,2 skoka u regularnom delu, a u plejofu je bio još bolji - 19,1 koš, 5,5 asistencije i 4,1 skok.

Dragić već duže vremena ima stabilan procenat šuta koji nije pao ni kada je lane povećao potrošnju na 5,7 pokušaja za tri po utakmici i stvarno je prava šteta što je doživeo težu povredu. Po nekim najavama očekuje se da bude spreman za početak sezone, ali je za očekivati da ga Majami poštedi neko vreme. Ipak on ima 34 godine, kroz karijeru je imao mnogo povreda pa i igra sa svim steznicima po nogama.

Ako uspe da se vrati u pravu formu, Dragićeva uloga je jasna. Verovatno će opet ulaziti s klupe i imati značajnu ulogu, a Majami je pre sezone doveo Ejveri Bredlija koji će sigurno pomoći i celoj ekipi, ali i samom Dragiću da ostane što svežiji. Slovenački igrač je jako važan igrač ekipe koja je igrala u finalu NBA lige. Tome se nema šta dodati, a to će i ostati.

Vlatko Čančar (Denver Nagets)

Slovenački košarkaš u svojoj prvoj sezoni u Denveru nije pokazao mnogo, ali nije ni dobio pravu priliku. Čančar je nastupio u samo 14 utakmica sa zanemarivom minutažom, a Nagetsi su jasno dali do znanja da u prvoj godini nije ni zamišljeno da on previše igra. Pre plej-ofa je i slomio nogu, pa u „balonu“ nije nastupio, a u novoj sezoni bi možda mogao malo više da igra.

Naime, otvorilo se malo prostora na njegovim pozicijama odlaskom Džeremi Grenta i Torija Krejga, ali i dalje Čančar ispred sebe ima Majkla Portera i Vila Bartona. Neku šansu će dobiti, ali najave su ipak da će on biti onaj koji će popunjavati klupu i zaigrati u „treš-tajmu“ ili kad se neko povredi.

Bojan Bogdanović (Juta Džez)

Mnogi navijači Jute, kojih ima i u ovim krajevima, reći će da bajka o Denveru ne bi bila ispričana da je Bojan Bogdanović igrao u plej-ofu. Hrvatski reprezentativac iza sebe ima najbolju sezonu u karijeri, ali je odmah po zaustavljanju lige zbog pandemije koronavirusa otišao na operaciju zgloba desne, šuterske ruke te tako završio sezonu.

Bogdanović je već u prvoj sezoni opravdao 73.000.000 dolara koje mu je Juta dala, a od njega se očekuje da ponovi isto. To „isto“ definitivno nije malo - 20,2 poena po utakmici uz 4,1 skoka i 2,1 asistencije. Treba dodati i kako je on imao postotak trojke od 41,4% uz 7,3 pokušaja šuta za tri poena. Te brojke ga stavljaju u rang elitnih trojkaša lige.

Hoće li on to uspeti da to ponovi? Zavisi od toga kako će ga slušati šut posle povrede, ali sve ostalo mu ide na ruku. Juta nije mnogo menjala sustav, trener Kvin Snajder ima dobro razrađen sastav, a protivničke odbrane će biti dosta koncentrisane na Donovana Mičela pa će Bogdanović imati mnogo otvorenih šuteva. Što se odbrane tiče, inače njegove slabije strane, Džez ipak ima Rudija Gobera koji pokriva sve potrebne rupe.

Juta se pokazala pravom ekipom za Bogdanovića. S obzirom na status kojeg ima u timu, verujemo da će moći ponoviti ono šta je radio pre povrede.

Dario Šarić (Feniks Sans)

Ovo bi trebala biti sezona prekretnice za Darija Šarića. On je u NBA ligu došao kao jedan od najvećih evropskih talenata, ali se nije do kraja snašao u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu. Delom je razlog za to loša situacija u klubovima u kojima je igrao, pa dva trejda, ali ima i dosta toga da Šarić jednostavno nije imao pravu ulogu u NBA ligi. Došao je kao „četvorka“, ali on nema ni brzinu da bi branio moderna visoka krila, a ni šut da bi bio raširio reket, šta je želja gotovo svih timova na svetu.

Vremenom je Šarić počeo sve više da igra na poziciji klasičnog centra, prošle godine je u Feniksu pokazao da može biti dobra zamena za Deandre Ejtona, a Šarić može igrati i zajedno s bivšim prvim pikom drafta. Hrvat dobro čita igru, može da učestvuje u organizaciji napada što mu donosi prednost pred rezervnim centrima protivničkih ekipa, a u „balonu“ u Orlandu je stvarno izgledao jako dobro.

Sansi su ovog prelaznog roka birali kome će od svojih centara dati novi ugovor. Pustili su Erona Bejnsa da ode, o Frenku Kaminskom nisu ni razmišljali nego su dali 27.000.000 dolara Šariću za tri godine. Feniks se i pojačao pa želi i u plej-of, a Šarić bi mogao dati dobru ulogu s klupe. Mislimo da je napokon našao ulogu i tim za sebe.

Ivica Zubac (Los Anđeles Klipers)

Šta reći o Ivici Zubcu? On je definitivno zanimljiv slučaj jer je bio startni centar jedne od ekipa koja je bila favorit za titulu, a imao je ulogu rezerve. Jednostavno, bivšem treneru Klipersa Doku Riversu je to koncepcijski odgovaralo, a posebno jer je na klupi imo Montrezla Herela koji je odlično sarađivao s Luom Vilijamsom.

Zubac je svoju ulogu odrađivao dobro, imao sasvim dobre brojke za svoju minutažu, a u plej-ofu je izgledao bolje od Herela, a jedna od većih kritika Riversu je bila ona da je slepo verovao Herelu iako je bilo jasno da je on potpuno van forme, dok je Zubac igrao dosta dobro.

Riversa i Herela više nema, sada su tu Tajron Lu i Serž Ibaka, a Zubac će ostati u svojoj ulozi. Videćemo hoće li se Lu odlučiti na promenu i Ibaku staviti u startnu petorku, ali s obzirom da Zubac dobro sarađuje s pik-en-rol akcijama s Kavajem Leonardom i Polom Džordžom, onda je za očekivati da Zubac ipak ostane u petorci. On je dobar centar koji neće izneveriti, a s 23 godine može još mnogo da napreduje.

Luka Šamanić (San Antonio Spars)

Luka Šamanić je u San Antonio doveden kao dugoročan projekt, a kada se zna da Greg Popović u prvoj ekipi ne daje u prvoj godini previše šanse takvim projektima, onda nije ni čudno da je Šamanić nastupio samo u tri utakmice. Zato je 20-godišnji Hrvat igrao u Razvojnoj ligi gde je za Ostin Sparse bio na parketu 28,4 minuta po utakmici te imao brojke od 15,2 poena, 7,8 skokova i 1,8 asistenciju.

Od Šamanića se ove sezone očekivalo da bude još bolji u Razvojnoj ligi i počne da dobija malo veću minutažu u Sparsima, ali i on je u sličnoj situaciji kao Alen Smailagić. Šamanić u Sparsima realno nema previše prostora, a pitanje je hoće li mu samo treninzi pomoći da dalje napreduje i sledeće sezone konkuriše za svoje mesto.

Mario Hezonja

Hezonju smo stavili na ovaj spisak iako ga je u petak Memfis otpustio kao što se i očekivalo nakon što je došao u trejdu iz Portlanda. Grizliji nisu računali na njega, imali su previše igrača s garantovanim ugovorom na rosteru i logično je bilo da ga otpuste. Hezonja je dobio priliku u tri kluba, nikada nije opravdao svoj peti pik na draftu, a iako se priča da bi mogao ostati u NBA ligi, ipak bi za njega bilo bolje da se vrati u Evropu.

Jusuf Nurkić (Portland Trejl Blejzers)

Retko kada se neki košarkaš vrati tako dobro kao šta je to napravio Jusuf Nurkić. Bosanski centar je trebalo da propusti celu prošlu sezonu, ali zbog pandemije i kasnog završetka uspeo je da se oporavi i igra u „balonu“ u Orlandu. Nurkić nije samo igrao, nego je bio odličan. Praktično je u prvoj utakmici pokazao da se vratio u formu u kojoj je bio pre povrede, ako ne i bolju. U osam utakmica završetka regularne sezone imao je prosek od 17,6 poena, 10,3 skokova, 4 asistencije, 2 blokade i 1,4 ukradenu loptu po utakmici. U seriji protiv Lejkersa su te brojke malo pale, ali je i dalje bio odličan.

Nurkić je doneo mnogo lakšu igru za Dejmiana Lilarda i Si Džej Mekaluma, a više se ne može raspravljati da li on s ovim bekovskim parom zatvara trougao najvažnijih igrača Blejzersa. Nurkićev problem je zdravlje jer je do sada u svakoj sezoni propuštao utakmice. Verujemo da će Portland pokušati da mu dozira minute. Otišao je Hasan Vajtsajd, ali se vratio Enes Kanter koji može da odigra dobru partiju s klupe, a tu su i Zek Kolins, koji može da igra centra, te Heri Džajls, koji je došao iz Sakramenta. Blejzersi imaju dosta opcija na centru pa će pokušati Nurkića da sačuvaju za najvažnije partije. S obzirom da je Portland odradio dobar posao u prelaznom roku, bosanski centar im treba da napadnu vrh Zapada.

Džanan Musa (Detroit Pistons)

Musina situacija je neizvesna baš kao šta je neizvesno bilo što oko Detroita. Pistonsi su pre sezone promenili gotovo celu ekipu, a sada trener Dvejn Kejsi na raspolaganju ima dosta mladih igrača. Jedan od njih je i Džanan Musa koji je došao u trejdu iz Bruklina.

Musa se u dve sezone u Netsima nije naigrao. U prvoj je njegova minutaža bila zanemariva, a u drugoj je nastupio u 49 utakmica sa solidnom minutažom (12,2 po utakmici), ali s ne baš sjajnim učinkom, posebno šta se šuta spolja tiče, jer je trojke pogađao sa samo 24,4 odsto. S druge strane, Musa je u 12 utakmica, koliko je lani odigrao u Razvojnoj ligi, postizao 19,5 poena po utakmici s prosekom od 31,2 odsto za tri poena. Međutim, te brojke nije uspeo da prenese u jačoj konkurenciji.

Musa bi kod Kejsija mogao da dobije šansu na pozicijama dva i tri. Za svoje minute boriće se s dosta mladih igrača, a sigurni smo da će se potruditi da iskoristi priliku jer je poznat kao veliki radnik. Međutim, nismo sigurni u to koliko će mu to uspeti jer nekako mislimo da je njegov stil igre ipak prikladniji za evropsku košarku.

Piše: Emir Fulurija


tagovi

NBA ligaDalas MaveriksDenver NagetsAtlanta HoksGolden Stejt VoriorsAlen SmailagićNemanja BjelicaDario ŠarićBojan BogdanovićLuka DončićNikola VučevićJusuf NurkićNikola JokićBogdan Bogdanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara