Džon Holand i Šekil Mekisik (Foto: MN Press)
Džon Holand i Šekil Mekisik (Foto: MN Press)

Fantastični Kampaco maltretirao, energični Holand nokautirao lidera Evrolige u krcatom Pioniru

Vreme čitanja: 6min | čet. 06.04.23. | 20:54

Crvena zvezda savladala Olimpijakos u sjajnoj atmosferi

Možda neće igrati plej-of Evrolige, ali Crvena Zvezda je dokazala da pripada evropskom vrhu, pošto je drugi put u sezoni savladala lidera elitnog takmičenja - Olimpijakos. Posle tesne pobede u Dvorani mira i prijateljstva, u sjajnoj atmosfer pred krcatim tribinama dvorane Aleksandar Nikolić, puleni Duška Ivanovića su razoružali prvog favorita za evropski tron i uz novu sjajnu partiju Fakunda Kampaca, kao i najbolje izdanje Džona Holanda u crveno-belom, izjednačili klupski rekord u ligaškom formatu Evrolige sa 16 pobeda. Na kraju, 87:79 i to posle 30 primljenih poena u uvodnoj deonici.

Još jednom je Zvezda nešto sporije otvorila meč, ali nije gubila glavu. Polako je tražila pravi ritam i podizala nivo igre u odbrani. Uspostavljala kontrolu i u pojedinim momentima delovala dominantno protiv tima koji je s pravom na čelu evroligaške lestvice i posle 33. kola (ima bolji međusobni skor od Reala i Barselone). Čete Jorgosa Barcokasa koja je upisala 23 trijumfa ove sezone, ali večeras joj nije bilo spasa. Pretrpela je 10. poraz i propustila priliku da overi prvo mesto na tabeli pred plej-of.

Izabrane vesti

Fantastična igra u odbrani oslikava se kroz samo 12 primljenih poena u trećoj četvrini, kada su suštinski beogradski crveno-beli i slomili rivala s kojim dele boje, ali i 13 ukradenih lopti. To dokazuje sa koliko motiva i želje su Ivanovićevi puleni večeras nastupili, iako nemaju šanse da nastave sezonu na evrosceni posle ligaškog dela. Samo učešće i odmeravanje sa ekipama poput Olimpijakosa bilo je dovoljan motiv, a nema sumnje da su košarkaši Zvezde još jednom svima želeli da pokažu da im je mesto uz najbolje na kontinentu. Da nije bilo spleta nesrećnih okolnosti, verovatno bi se večeras slavio i plej-of Evrolige, ali šta je tu je. Vezali su crveno-beli šestu pobedu u svim takmičenjima, četvrtu u Evroligi i nastavili da podižu broj obrtaja pred borbe za trofeje.

Šta reći za Fakunda Kampaca, a da već nije rečeno. Jednostavno, jedan od najboljih igrača u Evropi. Dominirao je na oba kraja terena, zarazio energijom čitavu ekipu još jednom, odigrao gotovo savršen meč: 20 poena, osam asistencija i pet ukradenih lopti - sve to za indeks 33!

Heroj iz senke je bio Džon Holand. Pokazao da bi u finišu sezone mogao da odigra bitnu ulogu s klupe. Podsetio je Amerikanac na najbolje dane, igrao sa velikom energijom i suštinski nokautirao Olimpijakos sa 13 poena u prvoj polovini odlučujućeg kvartala. Njegova daleko najbolja partija u dresu Zvezde, okončao ju je 17 poena, po dve ukradene lopte i dva skoka za indeks 21.

Ispratili su ih Luka Vildoza, koji polako diže formu, sa 12 poena, pet asitencija i četiri skoka, Filip Petrušev sa 12 poena i pet uhvaćenih lopti, kao i Luka Mitrović sa 10 poena. Mora se istaći i doprinos Hasana Martina koji se odlično rvao sa centrima rivala i susret okončao sa četiri poena, pet skokova, ali i četiri ukradene lopte!

U ekipi Olimpijakosa 16 poena i osam skokvoa Saše Vezenkova, 13 je dodao Kostas Slukas, Tomas Vokap je brojao do 15, dok su dvocifreni sa po 10 bili i Kostas Papanikolau i Šekil Mekisik.

----------

EVROLIGA – 33. KOLO

CRVENA ZVEZDA – OLIMPIJAKOS 87:79

(26:30, 19:17, 20:12, 22:20)

Beograd

Dvorana: Aleksandar Nikolić

Sudije: Migel Anhel Peres, Žozef Bisanž, Robert Viklicki

CRVENA ZVEZDA: Holand 17, Vildoza 12 (5as), Lazarević, Kampaco 20 (8as, 5uk, 3sk), Mitrović 10 (3sk), Martin 4 (5sk, 4uk), Dobrić 7 (4sk), Ivanović, Ilić 2, Nedović, Kuzmić 3, Petrušev 12 (5sk).

OLIMPIJAKOS: Vokap 15 (5sk, 5as), Kenan 6, Luncis, Larencakis, Fal 6 (7sk), Slukas 13 (3sk, 3as), Vezenkov 16 (8sk, 3as), Papanikolau 10 (4sk), Bolomboj 1, Piters, Blek 2 (3sk), Mekisik 10 (4as).

----------

Slično kao u prethodna tri evroligaška susreta (koje je rešila na kraju u svoju korist), Zvezda je slabo otvorila utakmica. Pre svega defanzivno. U napadu nije bilo prevelikih problema, ali je utisak da je u prvih par minuta Olimpijakos radio šta je poželeo na polovini domaćina. Ređale su se trojke, pa je posle druge Vokapove ekipa iz Pireja povela 15:8. Čuvali su gosti prednost, iako je Vildoza namestio ruku i pogodio dva šuta sa distance. Čak su na nepuna tri minuta do velikog odmora poveli i sa 10 razlike. A onda je usledila Kampacova magija. Probijao je odbranu rivala, uspevao da iznudi prekršaje, razigrao saigrače. Vezao je tri asistencije, a nakon poslednje, Petrušev je pogodio trojku sa zvukom sirene za 26:30 posle 10 minuta.

Očekivano, posle kraće pauze, beogradski crveno-beli su dodatno podigli nivo odbrane i dozvolili rivalu svega šest poena za pet minuta. Imali su Ivanovićevi puleni par prilika i da preokrenu rezultata, ali izmigoljile su se lopte iz obruča posle pokušaja Nedovića i Holanda sa distance, pa je sredinom druge deonice na semaforu stajalo 33:36. Ubrzo je su crveno-beli ipak uspeli da dođu do prednosti. Odličan potez Dalibora Ilić i realizacija za 41:39 na dva i po minuta do kraja, a onda je Holand ukrao loptu i sa linije penala povećao suficit. Ipak, poslednjih 100 sekundi pripalo je gostima. Vratili su višak posle trojke Vokapa, dok se Šekil Mekisik polaganjem sa zvukom sirene postarao da odmor dočekaju sa 47:45.

Ono što posebno treba istaći posle drugog kvartala je da je Kampaco uspeo da odmori (proveo oko pet minuta na parketu) i da su crveno-beli bez Argentinca stigli do preokreta. Bez glavnog dirigenta su se odlično nosili sa liderom Evrolige, a solidne minute upisali su Ilić i Holand, pritom ostavili i vrlo dobar utisak.

Naravno, Kampaco je sa osam poena i šest asistencija (indeks 17) obeležio prvo poluvreme, dok je s druge strane Saša Vezenkov imao 11 poena, četiri skoka i tri asistencije (indeks 16).

Podigla je Zvezda nivo odbrane u drugoj četvrtini, ali je potom u trećoj podigla zid! Da je bilo malo više sreće, stekla bi za pet minuta igre i dvocifrenu razliku. U par navrata lopta nije htela u obruč, a nekoliko odličnih tranzicija nije realizovano usled kontakta, ali sudije nisu videle kršenje pravila. Kako bilo, Zvezda je, uz fantastičnu podršku sa tribina, svela lidera Evrolige na samo poen (posle tehničke Kampacu) za pet i po minuta igre i vodila 54:48. Uzvratio je Slukas i podigao sastav iz Pireja, ali imala je Ivanovićeva ekipa i na to odgovor. Ćuvala višak i posle majstorije Kampaca u poslednjim sekundama treće četvrtine, polaganja pored Fala, dočekala odlučujućih 10 minuta sa 65:59.

Igralo se u visokom ritmu u poslednjem kvartalu, a u takvim okolnostima rodio se novi heroj Crvene zvezde - Džon Holand. Dve trojke, dvojka, pa onda krađa i zakucavanje u kontri za totalno ludilo na tribinama. Pa potom još jedna trojka! Vezao je iskusni Amerikanac 13 poena za manje od pet minuta i praktično sam odbio jak nalet Olimpijakosa. Pokušao je Olimpijakos na sve načine da se vrati, ali Zvezda nije popuštala. Ponovo je zategla odbranu, u napadu pametbno tražila rešenja, nije brzala i na kraju uzela još jedan veliki skalp ove sezone.

EVROLIGA, 33. KOLO

Četvrtak

Crvena zvezda - Olimpijakos 87:79

/Kampao 20 - Vezenkov 16/

Žalgiris - Makabi U TOKU

Fenerbahče - Anadolu Efes U TOKU

Valensija - Virtus U TOKU

Real Madrid - Bajern Minhen U TOKU

21.00: (1,05) Baskonija (hen -15,4) Asvel (11,0)

Petak

20.00: (1,35) Panatinaikos (hen -6,5) Alba (3,70)

20.30: (3,20) Olimpija Milano (hen 5,5) Barselona (1,45)

21.00: (1,70) Monako (hen -2,5) Partizan Mozzart Bet (2,40)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK OlimpijakosDuško IvanovićFakundo KampacoLuka VildozaDžon HolandSaša VezenkovKostas Slukas

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara