Boriša Simanić i Dragan Radovanović (©Starsport)
Boriša Simanić i Dragan Radovanović (©Starsport)

FIBA menja propise zbog Boriše Simanića

Vreme čitanja: 2min | pon. 08.04.24. | 13:26

Mnogo vremena je izgubljeno tražeći krv za reprezentativca Srbije, a on je na kraju izgubio bubreg tokom Mundobasketa. Svetska košarkaška organizacija sada traži da ima pravo glasa u izboru medicinske ustanove koja će biti nadležna tokom takmičenja

Znalo se da će slučaj Boriše Simanića na neki način promeniti organizaciju velikih međunarodnih košarkaških takmičenja. I dobro je da hoće, kako bi se ne bi više nikada desilo da igrač za vreme Svetskog prvenstva izgubi bubreg. Baš zbog toga što je zadesilo nesrećnog momka iz Ljubovije, FIBA je rešila da promeni regulative i ima pravo glasa u izboru zvanične medicinske ustanove koja će biti nadležna u toku prvenstva.

To je u razgovoru za Sportal otkrio doktor reprezentacije Srbije Dragan Gaga Radovanović koji je inače bio najzaslužniji što je sačuvan Simanićev život.

Izabrane vesti

„Član sam medicinske komisije FIBA i imali smo sastanak pre mesec dana u Ženevi, gde je jedna od tema upravo bila zdravstveno obezbeđenje za velika takmičenja. FIBA ne određuje kompetenciju bolnice u nekom gradu i u nekoj zemlji. To je jednostavan zadatak Lokalnog organizacionog odbora. Mislim, postoji jedno čitavo uputstvo FIBA, koje se daje svakoj zemlji domaćinu, što se tiče medicinskih pitanja. Da je pokriven svaki detalj, ali ne i procena kompetencije bolnice, jer to jednostavno FIBA ne može da uradi.“, istakao je doktor Radovanović pa dodao: Kako čovek koji dođe sa strane vidi sve to, vi možete da vidite otprilike kako funkcioniše, možete da vidite kako je opremljena bolnica, da vidite radno vreme, da li služba dijagnostike i hitna služba rade 24 sata, koje su njihovi kapaciteti, ali dalje od toga ne možete da vidite neku suštinu.“

Mnogo vremena se izgubilo u potrazi za odgovarajućom krvi, dve operacije su urađene u roku od dva dana, ali je Simanić svejedno izgubio bubreg. 

„Zato mislim da će se napraviti jedno novo uputstvo FIBA medicinske komisije za procenu kapaciteta i kvaliteta bolnice. Sigurno da će ovo biti dobar nauk. Moram i da spomenem da je gospodin Andreas Zagklis, generalni sekretar FIBA, čim je doputovao u Manilu, došao je u bolnicu. I on je zaista imao razgovore sa upravom bolnice, to je bilo posle druge operacije, ali svejedno, zahtevao je visoke standarde svega. Ta njegova poseta je zaista bila značajna i za budućnost i buduća takmičenja FIBA, da se naprave neki zaštitni mehanizmi.“, zaključio je doktor Radovanović.


tagovi

Boriša SimanićDragan RadovanovićFIBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara