Horhe Garbahosa i Huančo Ernangomez (©FIBA Basketball)
Horhe Garbahosa i Huančo Ernangomez (©FIBA Basketball)

Garbahosa ponosno: Uživao sam da pratim legendu Pešića kao klinac, Srbija je sjajan tim

Vreme čitanja: 4min | ned. 11.09.22. | 09:00

“Ne znam da li je najbolji, ali znamo da je lider. Odlukom da ga naturalizujemo tražili smo nešto više od igrača koji će samo da igra košarku i bude na parketu“, rekao je predsednik španskog Saveza o Lorenzu Braunu

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Berlina)

Kada je Svetislav Pešić odlučio da se zahvali Milošu Teodosiću za sve što je učinio u dresu reprezentacije Srbije, mnogi su posegli za internet video platforme i izvukli snimak doskorašnjeg kapitena kako preko Horhea Garbahose pogađa onu čuvenu trojku. Deceniju i kusur kasnije Garbahosa je iz prvog reda kao predsednik španskog Saveza sa velikim uzbuđenjem gledao svoje igrače kako dobijaju Litvaniju i odlaze u četvrtfinale Evrobasketa, iako su u meč ušli sa podređenom ulogom.

Izabrane vesti

Posle energičnog slavlja kraj parketa i sastanka u svlačionici nekoliko minuta , Garbahosa je pristao da iznese neka svoja zapažanja posle utakmice...

“Slavio sam sa navijačima i igračima, ali sam pokazao i veliko poštovanje prema Litvaniji, timu sa sjajnim igračima i trenerom. Pravi su džentlmeni i jako ih poštujemo. Imamo dobar odnos sa njihovim Savezom“, rekao je Garbahosa.

Nedelja, 18.00: (1,20) Srbija (19,0) Italija (5,00)

Kako gledate na utakmicu sa Litvanijom?

“Za nas je utakmica sa Litvanijom bila krucijalna, ne samo zbog protivnika, već i za ceo turnir. Važna je i zbog daljeg napretka ovog tima. Ovo je mlad, neiskusan tim, sa mnogo potencijala, prvi put igra zajedno. Veliki je uspeh što smo uopšte u Berlinu. Znali smo već na startu da se ukrštamo sa najjačom grupom na turniru, u kojoj su Slovenija, Francuska, Nemačka i Litvanija i koliko će biti teško ići daleko“.

Šta su bili glavni ciljevi Španije kada je dolazila na Evrobasket?

“Pokušali smo da postanemo tim kako turnir odmiče. To smo pokazali u ovoj utakmici. Lorenzo (Braun) je odigrao fantastičnu utakmicu, kao i Vili (Ernangomez), (Usman) Garuba... Mnogi su dali svoj doprinos pobedi. Svakako, timska pobeda“.

Mnogi su uoči turnira pričali kako Španija ne može da dogura daleko i da je ovo definitivno kraj višedecenijske vladavine s obzirom na nedostatak individualnog kvaliteta, što zbog toga što su neki otišli u penziju, što zbog povreda...

“Da, nedostaju nam braća Gasol, Navaro, Ćaćo, Ljulj... Svi oni su legende i takvim će svi da ih pamte. Mi sada pokušavamo da gradimo novi tim, oko Lorenza, Vilija i Rudija. Oni su naši lideri, ostali idu oko njih. U prvoj utakmici grupne faze igrali smo solidno, ali se videlo da nam nedostaje timske hemije, da smo bez iskustva. Sada smo već porasli, postaje jedan od najjačih timova. Naspram sebe smo imali Valančijunasa, Sabonisa, Jokubaitisa, što nije lako. Svi su oni veliki igrači, velika imena. Igrali smo srcem i pobedili tako dobru ekipu“.

Mnogo se pričalo o odluci španskog Saveza da pokrene postupak za dodeljivanje španskog pasoša Lorenzu Braunu, javnost u zemlji i čak kapiten Rudi Fernandez bio je protiv toga, a on vas je odveo do četvrtfinala i verovatno je najbolji igrač Furije sada...

“Ne znam da li je najbolji, ali znamo da je lider. Odlukom da ga naturalizujemo tražili smo nešto više od igrača koji će samo da igra košarku i bude na parketu. Tražio sam mu lično da pomogne mladim igračima da dalje napreduju, da im pokaže kako da postanu bolji profesionalci, da im ubrza proces sazrevanja. Kada odigra utakmicu kao sada, kada je ubacio 28 poena, naravno da ćemo svi da slavimo, ali on nam daje mnogo više od toga“.

Evrobasket ove godine vrvi od kvalitetnih igrača, u centru pažnje su bez premca Nikola Jokić, Janis Adetokunbo i Luka Dončić...

“Šta da kažem, verovatno bolje i od nas znate o kakvim se asovima radi. Grčka nije samo Janis iako je velika zvezda, kao što ni Slovenija nije samo Luka, a Srbija je tek mnogo više od Jokića, iako je dvostruki uzastopni MVP. Svi su oni izvanredni. Mi želimo da se takmičimo protiv najboljih i budemo najbolji. Videćemo da li će ovo biti najbolji Evrobasket ikad viđen, ali je na dobrom putu da tako bude“.

Srpsku košarku poznajete odlično, kao i trenera Svetislava Pešića...

“Izuzetan tim, sjajan. Jako poštujem ekipu, pogotovo Savez i selektora. Trener Pešić je živa legenda evropske košarke. Kada sam bio klinac voleo sam da gledam kako radi. Naravno, neću da pominjem Jokića jer je sve već rečeno, a uz njega je mnogo kvalitetnih igrača. Verovatno jedan od glavnih kandidata za zlato uz još neke ekipe“.


tagovi

Horhe Garbahosakošarkaška reprezentacija ŠpanijeSvetislav PešićEvrobasket 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara