Fredi Gilespi (Foto: Starsport)
Fredi Gilespi (Foto: Starsport)

Gilespi protiv bivših saigrača: Što se tiče predstojeće utakmice, oni su neprijatelji

Vreme čitanja: 4min | čet. 29.02.24. | 13:58

"Priprema trenera Janisa za mečeve je neverovatna. Biće važna utakmica za obe ekipe i očekujem veliku borbu", dodao je Zvezdin Amerikanac

Posle sezone i po u minhenskom Bajernu, Fredi Gilespi je pojačao redove Crvene zvezde krajem prošle godine. Pokazao je u nekoliko navrata šta može da donese ekipi Janisa Sferopulosa, ali utisak je da još nije uhvatio pravi ritam. Nije igrao Mozzart Kup Radivoja Koraća zbog ograničenog broja stranaca koje je Zvezda mogla da registruje, ali je zato dobro iskoristio višak vremena bez utakmica i marljivo radio. Sudbina je tako namestila, pa će baš protiv bivšeg tima imati priliku da ubere plodove.

Izabrane vesti

"Nalazimo se na sličnim pozicijama na tabeli, tako da, biće važna utakmica za obe ekipe i očekujem veliku borbu", rekao je američki centar pred okršaj sa Bajernom u Minhenu (petak, 20.30).

Nije se pred put za Nemačku čuo sa bivšim saigračima. Dok se ne završi meč 27. kola Evrolige, za njega su samo protivnici.

"Pričao sam pre nekoliko nedelja, kada su oni gostovali Partizanu, ali što se tiče predstojeće utakmice, oni su neprijatelji".

Ipak, dobro je upoznat sa kvalitetima ekipa Pabla Lasa. Osim što je proveo čitavu minulu sezonu u Minhenu, radio je sa ekipom nekoliko meseci i početkom tekuće.

"Trenirao sam sa tim momcima svaki dan četiri meseca. Igraju preko Ibake u reketu, Fransiskovih plejmejkerskih i šuterskih sposobnosti. Vole da rašire igru u napadu, u odbrani se uzdaju u samo Ibakino prisustvo u reketu, Brankovićevu visinu. Imaju veliku širinu sa Vajler Bebom i Bongom, njihovom svestranošću u odbrani", analizirao je Gilespi narednog rivala i dodao da nije morao da pomaže treneru Janisu Sferopulosu u skautiranju Bavaraca:

"Priprema trenera Janisa za utakmice je neverovatna. Verovatno je pogledao više mečeva od mene".

Grčki stručnjak zna šta ga očekuje protiv nemačkog tima. Bajern ima pobedu više od crveno-belih (11-15), ali i pozitivan bilans na svom terenu (7-5). Osvrnuo se i na činjenicu da se ekipa zbog obaveza brojnih prvotimaca u reprezentacijama tokom februarskog FIBA prozora tek nedavno okupila.

"Prvi put smo trenirali svi zajedno juče, imaćemo danas trening i letimo za Minhen, ali isti su uslovi za sve timove koji su imali igrače u reprezentacijama. Važno nam je da odigramo dobro. Bajern je veoma dobar, pogotovu kod kuće. Pronašli su hemiju, uloge i daleko su bolji nego u prvom delu sezone. Idemo da se borimo, da igramo svoju igru i želimo da se vratimo dobrim partijama, ali i rezultatima", istakao je Sferopulos.

Izuzev povređenih Miloša Teodosića, Nikole Topića i Treja Tompkinsa, trener Zvezde je, pored Gilespija, na raspolaganju tokom pauze zbog početka kvalifiakcija za kontinentalne smotre imao i Džavontea Smarta, Branka Lazića, Nemanju Nedovića, Stefana Lazarevića, Dalibora Ilića i Džoela Bolomboja.

"Dali smo sve od sebe da ostanu u formi. Odigrali smo i jednu prijateljsku utakmicu kako bi uhvatili ritam. Radili su veoma dobro, držali smo dobar intenzitet 12 dana, ali kada nije tu čitav tim, nije isto. Biće spremni za predstojeći meč, ali i za nastavak sezone u Evroligi i ABA ligi".

Detalj sa treninga Zvezde pred put za MinhenDetalj sa treninga Zvezde pred put za Minhen

Što se tiče Smarta, koji je u januaru stigao iz Razvojne lige, Gilespi veruje da se sve više navikava na novu sredinu.

"Prilagođava se. Obojica smo poslednji put igrali pre dve nedelje i iskoristili smo ovo vreme da treniramo i popravimo igru. Svi momci koji nisu igrali sa reprezentacijama su mnogo radili kako bi napredovali, pronašli ritam i jedva čekamo da ponovo igramo mečeve".

Zvezdin centar je tokom pauze iskoristio priliku i da upozna Beograd.

"Malo sam istraživao grad, došli su mi neki prijatelji, posetili smo neka mesta. Nisam nigde putovao, želeo sam da ostanem i upoznam grad".

Bio je u Nišu sa ekipom i uprkos činjenici da nije mogao da igra i proslavio prvi trofej u sezoni sa ekipom.

"Momci naporno rade svakog dana i volite da vidite kada budu nagrađeni za to, posebno kada osvoje trofej", istakao je Gilespi, a trener Sferpulos istakao da ekipa mora još napornije da radi u nastavku sezone, jer, ostvaren je tek prvi cilj.

Prošle sezone su crveno-beli čak imali i pad posle trijumfa na Kupu, što je bitno uticalo da se ne plasiraju u plej-of Evrolige. Sferopulos je, naravno, zadovoljan jer je u vitrine na Malom Kalemegdanu stavio svoj prvi trofej, ali upozorava - nema opuštanja.

"Nije to moj trofej, već čitavog tima. Srećan sam zbog čitave organizacije. U Crvenoj zvezdi smo i želimo da se borimo za svaku utakmicu, svaki trofej, svaku titulu... Nema tima, u bilo kom sportu, da stalno osvaja sve trofeje, ali daćemo sve od sebe u nastavku sezone. Pozitivno smo okončali Kup Radivoja Koraća, ali moramo da nastavimo da radimo i igramo još jače. Daćemo sve od sebe da na najbolji način završimo sezonu", zaključio je Janis Sferopulos pred meč sa Bajernom.

Crveno-beli će se posle popodnevnog treninga zaputiti pravo na aerodrom "Nikole Tesla", odakle putuju za Minhen. U nedelju ih očekuje i nastavak sezone u ABA ligi, a u okviru 21. kola gostuju ekipi Mornara u Baru (21.00).

EVROLIGA

Četvrtak

20.00 (3,70) Alba (16,00) Makabi (1,35)

20.30 (1,60) Partizan Mozzart Bet (17,00) Efes (2,85)

20.30 (1,45) Virtus Bolonja (16,00) Valensija (3,20)

20.45 (1,30) Real Madrid (17,00) Panatinaikos (4,10)

Petak

18.45 (1,30) Fenerbahče (17,00) Baskonija (4,10)

19.00 (2,25) Žalgiris (15,00) Olimpijakos (1,80)

20.00 (3,20) Asvel (16,00) Olimpija Milano (1,45)

20.30 (1,60) Barselona (16,00) Monako (2,65)

20.30 (1,60) Bajern (16,00) Crvena zvezda (2,65)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaFredi GilespiJanis SferopulosDžavonte Smart

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara