Maršal Glikman (©Star Sport)
Maršal Glikman (©Star Sport)

Glikman: Da li je Dubai važniji od Pariza i Londona? Nisam protiv da evroligaši igraju u reprezentacijama, ali...

Vreme čitanja: 3min | pet. 31.03.23. | 17:10

"Nisam previše lud za tom idejom. Postoji određen broj dana u godini, tako je kako je. Ako nađemo način da zadržimo ovakav sistem, to bi bio moj, lični stav. Na kraju dana, klubovi su ti koji odlučuju, voleo bih da nađem način da se to reši i bez konferencija", kaže direktor Evrolige

Od dolaska Dejana Bodiroge i Maršala Glikmana na čelo Evrolige sve se više govori o izvesnom širenju takmičenja, dovođenju novih klubova, mogućnosti da se dođe do dogovora sa Fibom oko usklađivanja kalendara takmičenja, pa i širenju tržišta na Dubai o čemu još nije doneta konačna odluka, ali su pregovori u toku.

Glikman je za turske medije govorio o ovim i drugim temama, između ostalog i o mogućnosti da ponovo vidimo susrete evroligaša i klubova iz NBA lige...

Izabrane vesti

"Dok je Đordi Bertomeu bio ovde organizovali smo mečeve NBA i Evrope, čak su i neki evropski timovi slavili u tim duelima, mada su to bili prijateljski susreti. Čuo sam da komesar Adam Silver priča o organizovanju Kupa i učešću timova iz Evrolige. Voleo bih da vidim kako bi se naši bolji klubovi snašli protiv njih u takmičarskim duelima. Može to da se dogodi već u bliskoj budućnosti", rekao je Glikman u intervjuu za S Sport, a prenosi Mondo.

I dalje je jedan od najvećih problema razdor između Fibe i Evrolige i nemogućnost košarkaša elitnog takmičenja da igraju za svoje reprezentacije u reprezentativnim kvalifikacijama.

"Imali smo sastanak u Minhenu, moj drugi od kada sam došao, sa nama su bili i predstavnici pet klubova, oko četiri sata smo razgovarali. Prihvatamo u potpunosti ideju da najbolji evropski igrači treba da igraju za nacionalne timove, postoje kvalifikacioni turniri koji se preklapaju sa mečevima Evrolige. Pokušavamo da budemo inovativni, kreativni, mi hoćemo da proširimo ligu, da dodamo još timova, da proširimo i plej-of. Kao biznis želimo da rastemo kao što i FIBA, logično, mora da ima kvalifikacije za velika takmičenja. Tu su i domaći šampionati, imamo tri stvari koje treba da uklopimo i to je kompleksno. Rekao bih da je potrebno da strane budu inovativne, da promenimo svi malo i svoje mentalitete. Ponavljam, mi nikako ne želimo da sprečavamo igrače da igraju za reprezentaciju, ali moramo da vodimo svoj biznis".

Dosta se u poslednje vreme govori o širenju takmičenja, a jedna od ideja je da se Evroliga podeli na dve konferencije...

"Nisam previše lud za tom idejom. Postoji određen broj dana u godini, tako je kako je. Ako nađemo način da zadržimo ovakav sistem, to bi bio moj lični stav. Na kraju dana, klubovi su ti koji odlučuju, voleo bih da nađem način da se to reši i bez konferencija".

A, da li će Dubai postati član evroligaške porodice?

"I dalje postoje razgovori, kompleksno je, pričamo o delu sveta u kom košarka praktično ne postoji. To je neka nova teritorija za košarku, imaju prelepu dvoranu. Ljudi koji su u razgovorima su posvećeni svemu, ali moramo da budemo pažljivi. Ako dovedemo Dubai, onda neko drugo tržište ne bi bilo iskorišćeno. Ima mnogo timova. Da li Dubai treba da bude ispred Pariza i Londona? Možda, možda i ne. Vidimo šansu, to je regija u kojoj ne postoji profesionalna košarkaška liga, imaju teniski turnir, golf, moto sportove... Sjajni su ljudi, neće se to preko noći rešiti, uzbuđeni smo zbog potencijala, odluka nije doneta. Kad pročitam neke novinarske članke o tome, samo se nasmejem. Razumem i posao medija i lično volim kada se piše o nama, čak i kada možda nije sve tačno", zaključio je Glikman.



tagovi

Maršal GlikmanEvroliga

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara