Momenat kada se Vejd Boldvin unosi u lice Marćinu Kovalskom
Momenat kada se Vejd Boldvin unosi u lice Marćinu Kovalskom

Hauardov automatizam šuta da se smrzneš; Boldvinovo pomračenje, gađao sudiju i uneo mu se u lice

Vreme čitanja: 5min | čet. 01.02.24. | 22:37

Odlične role Vanje Marinkovića i Filipa Petruševa u pobedama svojih ekipa, Vladimir Lučić odigrao solidno za Bajern

Statistika je tu da razreši određene dileme, ipak malo je i subjektivna stvar ko je najbolji igrač Evrope u ovom trenutku ili ko ima najlepši šut, ko je najdominantnija figura... Mnogi će se, ipak, složiti da Markus Hauard ima šuterski automatizam da se smrzneš i možda najlepši izbačaj u celoj Evroligi.

Mimo estetike, nekadašnji saigrač Nikole Jokića u Denveru igra sezonu života u Evroligi zbog čega je u najužoj konkurenciji za najboljeg strelca takmičenja, što je još jednom potvrdio u ubedljivom izdanju i pobedi nad Makabijem iz Tel Aviva – 92:82 (20:26, 34:21, 19:16, 19:19).

Izabrane vesti

Hauard je zabeležio još jednu spektakularnu partiju i ubacio 26 poena uz identičan učinak u šutu za dva i tri. Pogodio je po pet šuteva iz osam pokušaja. Takođe je imao po dve asistencije i skoka i bio ubedljivo prva figura utakmice. I ne samo to, igrao je sa takvom lakoćom da odbrana Makabija nije imala apsolutno nikakvo rešenje.

Kontrateža nekadašnjem šuteru Denvera bio je Vejd Boldvin. Ponajbolji igrač Makabija završio je susret sa 25 poena (8/17 iz igre, 4/7 za tri), međutim njegovo izdanje ostalo je u senci događaja iz samog finiša utakmice kada je izgubio živce i gađao sudiju Marćina Kovalskog loptom?! Tačnije, bacio je pored njega, ali je bilo jasno šta je želeo košarkaš Makabija. Desilo se to u samom finišu utakmice, posle duela sa Čimom Monekeom kome je i pripao okršaj. Boldvin je probao da uđe u fazu šuta i izgubio kontrolu lopte, a poludeo je zbog toga što je smatrao da je fauliran što arbitar nije signalizirao. Jedan od najboljih strelaca Evrolige ga je zbog toga gađao i uneo mu se u lice. Bonzi Kolson je probao da ga smiri, ali nije uspeo. Teško da će ovaj potez proći nekažnjeno, pogotovo jer Evroliga ima nultu toleranciju prema bilo kakvom neprofesionalnom odnosu sa sudijama.

Uz Hauarda Baskonija je imala još petoricu dvocifrenih, a još jednu odličnu rolu imao je Vanja Marinković. Srpski šuter zabeležio je 14 poena (5/10 iz igre, 3/8 za tri) za 29 minuta na parketu, uz tri asistencije i dva skoka. Poen manje imao je Nikos Rogavopulos, dok su po deset poena skupili Kodi Miler Mekintajer i Majk Kocar, s tim da su prvom nedostajala dva završna dodavanja, a drugom jedna uhvaćena lopta za dabl-dabl. Još jednu strašnu partiju, u NBA maniru zabeležio je Čima Moneke koji je imao po 15 poena i skokova!

Daleko od toga da je bilo lako Baskoniji da zabeleži novi važan trijumf koji će je dodatno učvrstiti u grupi kandidata za četvrtfinale. Gosti su mnogo bolje odigrali prvu deonicu koju su završili sa šest razlike (26:20), mada se sve okrenulo u nastavku. Baski su drugi period završili sa ubedljivih 34:21, što je donelo prednost i od 13 poena. Ubedljivom igrom Baskonija je držala visoku dvocifrenu prednost koja je išla čak i do 19 poena (73:54), mada baš kao i pred kraj prvog poluvremena, desio se pad koji je dao Makabiju tračak nade pred odlučujućih deset minuta, pošto su Hasijel Rivero i Lorenzo Braun doveli minus na granicu jednocifrenog. Zahvaljujući Antonijusu Klivlendu i Romanu Sorkinu Ponos Izraela je uspeo da stigne do osam razlike, mada su trojke Rogavopulosa i Marinkovića ubile rivala koji je morao da se pomiri sa sudbinom i novim porazom.

Pravu dramu proživeo je Olimpijakos u Minhenu gde je jedva slavio rezultatom 76:72 (18:14, 17:24, 19:13, 22:21). Posle prvog dela u kojem je malo šta razdvajalo dva tima, Bajern je vodio dobar deo treće deonice, čak imao i sedam poena više (44:37), ali je usledio preokret iz kojeg su pirejski crveno-beli stigli do plus devet (60:51) na otvaranju posle deonice. Sve zahvaljujući seriji 12:1, kada su najvažnije uloge imali Filip Petrušev i Tomas Vokap, bez ikakve dileme heroji pobede aktuelnog vicešampiona Evrope. Upravo su njihovi poeni i potezi doveli Bajern u tešku poziciju, da jure devet poena minusa u zaključnih osam minuta, zbog čega se sve rešavalo u samom finišu. Na ulazu u poslednja dva minuta Petrušev je pogodio dva slobodna bacanja za 72:67, posle čega je Silven Fransisko uneo neizvesnost koju je otklonio Petrušev važnim finiširanjem deset sekundi pre isteka vremena. Fransisko je zatim pogodio trojku, ali je Janulis Larencakis sa dva slobodna bacanja stavio tačku. Vladimir Lučić je probao da ubaci trojku posle tajm-auta i eventualno vrati neizvesnost, ali nije bio precizan.

Petruševu je ovo najbolje izdanje u Evroligi otkako je stigao u Pirej. Ubacio je 14 poena, koliko i u duelu sa Baskonijom, s tim što je zaista odigrao najvažnije minute kako treba i tako nadomestio izostanke Nikole Milutinova i Mustafe Fala. Uz 14 poena imao je i tri skoka, uz jednu blokadu. Tomas Vokap imao je 16 poena i osam asistencija, a Ignas Brazdeikis 11 poena i pet skokova. Kod domaćina su po 18 poena imali Silven Fransisko i Serž Ibaka, kome su falile dve uhvaćene lopte za dabl-dabl. Vladimir Lučić odigrao je skoro 25 minuta i za to vreme imao osam poena (3/6 iz igre, 2/5 za tri), pet skokova i jednu asistenciju.

Valensija je u prvom meču 25. kola savladao Albu u Berlinu rutinski sa 81:66 (20.15, 22:15, 23:15, 16:21). U sastav Slepih miševa vratio se Stefan Jović pošto je propustio gostovanje Crvenoj zvezdi. Za trinaest i po minuta ostao je bez poena, ali je podelio četiri asistencije. Najefikasniji je bio Semi Odželej sa 18 poena (4/5 za tri) i sedam skokova, dok je Kris Džons imao 14 poena. Met Tomas je kod domaćina imao 15 poena (3/6 za tri).

EVROLIGA – 25. kolo

Četvrtak:

Alba Berlin – Valensija 66:81

/Tomas 15 – Odželej 18/

Baskonija – Makabi 92:82

/Hauard 26 – Boldvin 25/

Bajern Minhen – Olimpijakos 72:76

/Ibaka 18 – Vokap 16/

Real Madrid – Asvel 86:79

/Jabusele 26 – Li 23/

Petak:

18.30: (1,45) Anadolu Efes (16,0) Olimpija Milano (3,20)

19.00: (2,40) Žalgiris (15,0) Panatinaikos (1,70)

20.00: (2,25) Crvena zvezda (15,0) Barselona (1,80)

20.30: (1,45) Monako (16,0 Fenerbahče (3,20)

20.30: (1,80) Virtus Bolonja (15,0) Partizan Mozzart Bet (2,25)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Vanja MarinkovićVladimir LučićFilip PetruševMarkus HauardBaskonijaKK Makabi Tel AvivKK Bajern MinhenKK OlimpijakosEvroliga

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara