Džejms Harden u akciji (©Reuters)
Džejms Harden u akciji (©Reuters)

Hjustonu revolveraški obračun na Floridi uz 302 poena! Harden 49, Porzingis 39, novi Lukin tripl-dabl i Bobi koji koristi svaki minut (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 01.08.20. | 08:42

Neverovatna utakmica u režiji dva tima iz Teksasa

Neko će reći da je košarka “divljeg zapada“, neko da je to bio revolveraški obračun, a superzvezde Hjustona i Dalasa samo su se zaigrale malo i ispisale istoriju! Ne, neće ovaj meč biti upisan među deset s najviše poena, ali u novijoj istoriji nema previše NBA okršaja završenih sa minimum 300 poena! I to 302 poena, da budemo precizni. Hjuston je savladao Dalas u teksaškom derbiju Zapadne konferencije sa tesnih 153:149 posle produžetka, naravno...

I naravno, ko bi drugi režirao ovakav meč za pamćenje nego Džejms Harden i Rasel Vestbruk na jednoj, odnosno Luka Dončić i Kristaps Porzingis na drugoj strani. Pazite sada ovo – njih četvorica zajedno su ubacili 147 poena, što je bezmalo polovina ukupnog broja koševa na celoj utakmici! Ipak, najjači utisak ostavila je najpopularnija Brada NBA lige sa performansom kakav dugo nije viđen. Ne toliko zbog toga što je ubacio 49 poena, jer to je njegov standard kada je raspoložen za igru, već zbog činjenice da je to uradio uz samo 20 šuteva iz igre. Tačnije, imao je 14/20 iz igre, plus još 18/21 sa slobodnog bacanja što je zaista impresivno! Uz to je imao devet skokova, osam asistencija, po tri ukradene lopte i blokade, te samo jednu izgubljenu loptu. Samo u prvoj četvrtini postigao je 23 od svojih 49 poena! A, na terenu je proveo nešto više od 43 minuta...

Izabrane vesti

Naravno, odmah za njim jurišao je Rasel Vestbruk s 31 poenom, uz 11 skokova i osam završnih dodavanja, s tim što je on iz igre šutirao 13/30, a odigrao je identičan broj minuta kao Harden. Mnogo je, ipak, važnije to što je upravo Vestruk bio najzaslužniji što je utakmica otišla u produžetak, gde je Harden opet preuzeo uzde i dokrajčio Mavse. Jedan od tihih heroja Hjustona je i Robert Korvington, koji je pored 13 poena i 11 skokova odigrao i strašnu odbranu na Luki Dončiću u prelomnim trenucima i uhvatio odlučujuću loptu na Hardenov namerni promašaj sa penala, te je poslao nazad u obruč za produžetak.

Ono što je takođe mnogima zapalo za oko jeste da je Majk D’Antoni isforsirao kompletnu startnu petorku da upiše preko 40 minuta na parketu.

Bez trunke dileme može da se konstatuje da je Dalas prosuo šansu da trijumfuje i tako dodatno zacementira svoju poziciju u doigravanju, ali i zagospodari Jugozapadnom divizijom. I to posle brutalne uvodne tri četvrtine u kojoj su igrači Rika Karlajla postizali redom 42, 43, pa 34 poena! Najslabije su zapravo odigrali onda kada je trebalo da budu najjači – u poslednjem kvartalu dali su smao 20 poena, što je pomoglo Hjustonu da potpuno umanji dvocifreni zaostatak i ode do produžetka, a kasnije i trijumfa.

Koliko je Dalas kiksnuo pokazuje i to da 45 sekundi pre kraja četvrtog perioda imao sedam poena viška (138:131). Razliku je počeo da topi Harden s novom trojkom, da bi Korvington pogodio dva slobodna bacanja na šest sekundi pre isteka vremena, da bi Set Kari u sledećem posedu bio polovičnog učinka. A onda se desilo ono što je definitivno prelomilo meč. Harden je stao na liniju penala, prvi put bio siguran, drugi put namerno promašio i lopta se odbila do Korvingtona, a ostalo je istorija. U produžetku Dalas je bio psihički slomljen, iako se borio do kraja, ali je svima bilo jasno da pobeda ide u ruke Hjustona.

Dok je Harden postavio trenutni maksimum u “balonu“ za celu NBA ligu sa 49 poena, Luka je stigao do svog prvog tripl-dabla na istom mestu. Meč je završio sa 28 poena (11/27 iz igre), te 13 skokova i 10 asistencija što mu je 15. tripl-dabl sezone i u tome je na vrhu liste! Prvi strelac Mavsa bio je Kristaps Porzingis sa 39 poena i 16 uhvaćenih lopti. Osim dve vodeće zvezde zapažene role imali su Trej Burk i Tim Hardavej Džunior sa 31, odnosno 24 poena. Boban Marjanović je uspeo da skupi nešto manje od pet minuta na parketu i upiše odličnih šest poena i pet skokova, uz maksimalnih 3/3 iz igre.

NBA – rezultati

Portland – Memfis 140:135

/Mekolum 33 – Džekson 33/

Vašington – Finiks 112:125

/Hačimura 21 – Buker 27/

Milvoki – Boston 119:112

/Adetokunbo 36 – Smart 23/

San Antonio – Sakramento 129:120

/Derozan 27 – Foks 39/

Dalas – Hjuston 149:153

/Porzingis 39 – Harden 49/

ISTOČNA KONFERENCIJA

ZAPADNA KONFERENCIJA



tagovi

Luka DončićDžejms HardenRasel VestbrukKristaps PorzingisBoban Marjanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara