(©Starsport)
(©Starsport)

Hrvati ruše ABA ligu: Finansijska pomoć svakome ko odustane od regionalnog takmičenja

Vreme čitanja: 2min | čet. 10.06.21. | 16:29

Oglasio se Košarkaški savez Hrvatske

Hrvatski košarkaški savez je na Upravnom odboru predstavnicima hrvatskih klubova koji igraju prvu ligu predstavio plan koji bi mogao da dovede u pitanje budućnost ABA lige.

Čelnici hrvatske košarke izneli su plan da domaće prvenstvo vežu sa FIBA i da osigurju nacionalnom prvaku mesto u Ligi šampiona. Takođe, KSH je spreman da finansijski pomogne klubu koji bi nastupio u tom takmičenju.

Izabrane vesti

"Hrvatski košarkaški savez će u idućoj sezoni da izdvoji 2.000.000 kuna (oko 270.000 evra) iz vlastitih sredstava i uloži ih u ostvarenje navedenih ciljeva. Pri tome bi 1.00.000 kuna (oko 135.000 evra) bilo rezervisano za klub koji se odluči da igra u Ligi šampiona, s tim da HKS lobira za direktan ulazak u takmičenje, bez kvalifikacija, ali isto bi moglo da se desi za samo jedan od tri prvoplasirana kluba nacionalnog šampionata", navodi se u saopštenju HKS.

Benefit bi prema planiranoj projekcijiimali svi klubovi koji ne učestvuju u regionalnom šampionatu.

"Drugi milion bi bio rasopoređen kao potpora klubovima koji ne igraju takmičenje koja HKS službeno ne priznaje (ABA ligu). U slučaju da se nijedan od tri prvoplasirana kluba, uprkos izdašnoj finansijskoj injekciji, ne bi bio odlučio za Ligu šampiona, milioni bi se raspodelili među klubovima te bi takvo značajno ulaganje u ligu zasigurno dobilo željene rezultate, odgovarajuće zadanim ciljevima", obrazložio je predsednik HKS Stojko Vranković.

Podsećanja radi, Mozzart Sport je objavio da je Zadar na korak od povratka u takmičenje pod pokroviteljstvom FIBA posle decenije pauze. Problem u ovoj situaciji predstavljao bi gust raspored s obzirom na to da hrvatski klubovi iz ABA lige, za razliku od srpskih, nisu oslobođeni obaveza u prvom delu nacionalnog šampionata, pa ukoliko prihvate opciju prelaska u Ligu šampiona bi igrali tri meča nedeljno (ABA, FIBA, domaća liga). Ovakav kalendar predstavljao bi preveliki teret za igrače, dok je mala verovatnoća da bi ti klubovi koji nemaju u evropskim uslovima veliki budžet, mogli da angažuju veći broj košarkaša od uobičajenog.


tagovi

ABA ligaKK ZadarKošarkaški savez Hrvatske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara