Luka Mitrović (©Star Sport)
Luka Mitrović (©Star Sport)

Ima poetske pravde u izboru Luke Mitrovića za kapitena

Vreme čitanja: 7min | uto. 20.02.24. | 07:55

Bez mrlje u rezimeu, poštovan i od strane najvećeg rivala, uvek prvi koji je u utakmicama visokog napona pozivao da se strasti smire i da sport uvek bude u prvom planu...

Reprezentativne kvalifikacije donele su Srbiji i njenim selektorima mnogo problema i muka oko sastavljanja rostera za utakmice u kojima smo nagledali svačega i pritom gubili kilograme živaca. Ipak, postoje i neke stvari koje, kada se dese, imaju određenu težinu.

Kada je u ponedeljak popodne objavljen spisak od 15 kandidata za Finsku u dvorani "Aleksandar Nikolić" (petak, 20.00) i Gruziju tri dana kasnije od 18 časova u Tbilisiju, jedno od glavnih pitanja glasilo je - ko će kao kapiten povesti Srbiju, u odsustvu Vladimira Lučića i Bogdana Bogdanovića? Selektor nije otkrio karte tokom obraćanja novinarima, to je ubrzo zatim učinio portparol reprezentacije Ivan Ivković rečima:

Izabrane vesti

"E, da vam predstavim novog kapitena". Sa njim je šetao Luka Mitrović.

"Saznao sam i ja malopre da sam kapiten. Iskreno, izuzetna mi je čast. Šokirao sam se jutros kada sam saznao da sam najstariji u svlačionici. A kao da je juče bilo kad sam bio među najmlađima. Sada sam u drugačijoj ulozi, ali se ništa neće preterano menjati u odnosu na prethodne moje dolaske u reprezentaciju", poručio je centar Crvene zvezde sa karakterističnim osmehom na licu.

Nepisano pravilo govori da se za kapitena biraju zreli igrači, vođe, dobri u onom što rade, a pre svega kvalitetni ljudi, Da li je selektorov izbor bio zasnovan na godinama kandidata za reprezentativni dres ili na osnovu određenih kvaliteta sada i nije toliko važno. Utisak je da izborom Mitrovića bolji potez nije mogao da napravi. Po svim kriterijumima.

Šteta je, naravno, što Vladimira Lučića nema i pre svega zabrinjavaju Pešićeve reči da je Vladimir Lučić - koga je čekala traka - obnovio povredu. Ali pošto kapiten minhenskog Bajerna nije mogao da se odazove, kao ni Bogdan Bogdanović zbog obaveza u NBA ligi, Luka Mitrović je zaslužio da povede Srbiju ka Evrobasketu.

Momak iz Novog Sada se sa kapitenskim dužnostima već nosio u periodu od 2014. do 2017. u Crvenoj zvezdi. Imao je 21 godinu kada je Dejan Radonjić dodelio najodgovorniju dužnost tada klincu koji je tek ulazio u napon snage.

"On poseduje velike kvalitete koje smo mi prepoznali i na osnovu tih stvari doneli odluku da kao kapiten predvodi ekipu naredne sezone", izjavio je avgusta 2014. godine tadašnji trener Crvene zvezde Dejan Radonjić.

Mitrović je po završetku petogodišnjeg boravka u Zvezdi prošao put od Bamberga, preko Mursije i Manrese, do Hapoela iz Jerusalima i Budućnosti, pre nego što se leta 2021. godine vratio u svoj klub, po želji Dejana Radonjića. Znao je najtrofejniji trener u istoriji kluba šta dobija, ne samo igrača od poverenja i nekog ko odlično poznaje sistem, već i dobrog čoveka. A, takvi su danas retkost. Iako sada nema kapitenska zaduženja, Luka Mitrović je odmah povratio status neizostavnog člana svlačionice i jednog od najuticajnijih ljudi u istoj. Uostalom, ne bi u Crvenoj zvezdi toliko insistirali na produžetku saradnje sa njim, da se ne radi o nekom ko pored igračkih ima i izražene ljudske kvalitete.

Bez mrlje u rezimeu, poštovan i od strane najvećeg rivala, uvek prvi koji je u utakmicama visokog napona pozivao da se strasti smire i da sport uvek bude u prvom planu. I sada, posle osvojenog Mozzart Kupa Radivoja Koraća u Nišu, među prvima je otišao da pozdravi sve protivničke igrače i ukaže im poštovanje, pre nego što je proslavio svoju sedmu Žućkovu levicu sa saigračima i crveno-belim delom Čaira. Sport, respekt i viteštvo ispred svega.

Ima u Pešićevom izboru i poetske pravde, da Luka Mitrović ponese kapitensku traku. Nije mu se još ispunila želja da Srbiju predstavlja na velikim takmičenjima i možda je ovo način da ipak povrati deo onoga što nije ostvario...

Pamti se još da je pred Mundobasket 2014. godine, kada je Srbija ponovo započela žetvu medalja, poslednji otpao sa spiska Aleksandra Đorđevića. Da jeste otišao u Granadu i Madrid, ko zna kako bi se razvijala njegova dalja reprezentativna karijera...

"Kada me je Saša zvao, pretpostavio sam razlog poziva. Naravno, nije lako kada čujete takvu odluku, pogotovo kada znate da ste poslednji otpali, jer smo svi došli na pripreme sa željom da se radom nametnemo za konačnih 12. Ali, s druge strane, znate kako kaže narod: ko zna zašto je to dobro? S druge strane, dobro je, jer ću imati vremena da se odmorim, razmislim o svemu, izvučem pouke, a zatim se okrenem obavezama u klubu", izjavio je tada mladi centar za Večernje novosti, dok je Đorđević nedugo posle donete odluke rekao:

"Jutros sam morao da obavim jednu neprijatnu stvar, a to je razgovor sa Mitrovićem. Nažalost, on je poslednji igrač koji je otpao, ali i igrač koji je puno dao i ima veliku perspektivu na jednoj zahtevnoj poziciju. Naša košarka vapi za jednom modernom i snažnom četvorkom koja može da igra u oba smera, Mitrović je takav, ali je zbog trenutne situacije potreba reprezentacije otpao".

Mitrović se našao na širim spiskovima reprezentacije našao nekoliko puta od 2013. godine do danas, ali je 2015. godine poslednji put ozbiljno bio u konkurenciji za dres Srbije, ali su tada Marko Kešelj i on zajedno ispali iz kombinacije. Opet uz reči hvale tadašnjeg selektora.

Njegove naredne godine protkale su povrede koje su usporile njegov igrački razvoj i rast. Imao je zapažene role u dresu Crvene zvezde i pored dužih izostanaka, ali je izgubio korak sa reprezentacijom i neko vreme se nije nalazio u konkurenciji. Delom i zbog toga što ga je i u Bambergu zadesila povreda kolena zbog koje je dugo bio odsutan, pa je Luka Mitrović morao da izabere nešto drugačiji karijerni put. Sišao je sa evroligaške pozornice i ponovo se gradio kao igrač u ACB ligi, Izraelu pre povratka u regionalnu košarku, pre nego što se vratio u svoju Zvezdu kao drugačiji košarkaš. U međuvremenu je mnogo radio na svom telu, svakodnevnim navikama, promenio je čak i poziciju i umesto 'četvorke' postao 'petica' evroligaškog kalibra. Odrekao se šuta, kako bi dominirao u zoni bliže košu.

"Prethodnih nekoliko sezona dosta sam u različitim klubovima imao različite uloge, igrao na različitim pozicijama i jednostavno srodio sam se sa obe pozicije. U Španiji godinu i po dana koje sam proveo igrao sam isključivo na poziciji pet, prošle godine u Crnoj Gori na poziciji četiri. Tako da mi nije strano igranje na obe pozicije", rekao je Novosađanin i dodao: "Činjenica je da sam u prošlosti imao probleme sa povredama kolena, dva puta u Crvenoj zvezdi, a onda u Nemačkoj. Ali nekako se trudim da ne razmišljam mnogo o tome šta bi bilo kad bi bilo i nešto i ne volim da sažaljevam sam sebe ni da mi to bude neki alibi ili izgovor. Gde sam imao možda drugačiji put zbog toga. Evo uspeo sam da se vratim i da u 29. godini ponovo nađem svoje mesto u Evroligi i Crvenoj zvezdi".

I ne samo što je našao svoje mesto u Evroligi, već je godinama jedan od najboljih košarkaša Crvene zvezde. Izuzetne anticipacije u reketu, jako dobar kao sekundarni kreator što Zvezdini treneri neretko koriste, sveprisutan na oba kraja terena. I uvek je tiho, bez preteranog isticanja, donosio na sto ono što je ekipi bilo potrebno, bilo da su poeni ili skokovi u pitanju. Čak je i selektor Pešić pred pred mečeve sa Velikom Britanijom i Turskom novembra 2022. izjavio da je "Mitrović možda trebalo i ranije da bude pozvan", svestan da je već tada igrao kvalitetnu, evroligašku košarku dostojnu reprezentativnog dresa.

"Luka Mitrović je u dosta dobrom stanju, danas je trenirao, juče je bio malo pošteđen. On već drugu sezonu igra na jako visokom nivou, možda je zaslužio da bude i ranije pozvan. Inteligentan, spreman, iskusan, daje dve godine zaredom rezultatima Crvene zvezde", bile su tada Pešićeve reči.

U kvalifikacijama za Mundobasket odigrao je tri utakmice i uvek je bio spreman da pomogne, kad god su mu to obaveze u Crvenoj zvezdi dozvoljavale. Kada je igrao, pokazivao je da mu je mesto u reprezentaciji. Nije otišao u Manilu jer, kako je rekao selektor po objavi spiska "zamolio je da ga oslobodimo zbog toga što želi da sanira sve povrede i da se pripremi za sledeću sezonu". Uz obostrano razumevanje, Mitrović je dobio željeni prostor, ali je sada ponovo tu, u prvoj sledećoj akciji posle Manile. Sa sve kapitenskim oreolom.

Svako ko poznaje Luku Mitrovića reći će da je pre svega dobar čovek, dok svoje košarkaške kvalitete demonstrira iz sedmice u sedmicu. Dobro je što je posle oporavka od povrede uspeo da povrati formu, jer će u ovoj postavi Srbije imati bitnu ulogu. Od igrača na spisku deli svlačionicu u klubu sa Dejanom Davidovcem, a to je činio i sa Markom Gudurićem, Ognjenom Dobrićem, Filipom Petruševim, Dušanom Ristićem, dok dobro poznaje i Aleksu Radanova. Neke zna iz reprezentacije ili je protiv njih igrao u klubu. Njegova iskrenost u rečima da "jedva čeka da ponovo deli svlačionicu sa nekim momcima" govori najbolje o tome koliko reprezentacije ujedinjuje ljude.

Selektor nije mogao boljeg da izabere da mu bude desna ruka...


tagovi

Kvalifikacije za Evrobasket 2025Luka Mitrovićkošarkaška reprezentacija SrbijeSvetislav Pešić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara