Ognjen Jaramaz i Svetislav Pešić (©Starsport)
Ognjen Jaramaz i Svetislav Pešić (©Starsport)

Pešić: Smailagić je na ispitivanjima, Vukčevića nema zbog FIBA pravila

Vreme čitanja: 4min | pon. 19.02.24. | 19:38

“Posle Niša možemo da se složimo da odgovorni definitvno moraju da sednu i da se dogovore da mi imamo našu jedinstvenu profesionalnu ligu”, kaže selektor Srbije

Tako je kako, nije sjajno, ali bolje je no što je bilo. Na NBA igrače selektori tokom kvalifikacija mogu da zaborave, međutim, sada mogu da se oslone na više njih iz Evrolige, nego što je lani bio slučaj. Svetislav Pešić okupio je reprezentativce, njih 15 koji su mogli da mu se odazovu i jutros je odrađen prvi trening pred utakmice sa Finskom u Beogradu, odnosno Gruzijom u Tbilisiju.

Odrađen je u krnjem sastavu, pošto svi na koje Svetislav Pešić pristizali u toku dana. Zbog klupskih obaveza Filip Petrušev nije mogao da krene ranije, propustio je prvi košarkaški trening. Ali, koliko od sutra će i na njega računati selektor za prvo okupljanje od Mundobasketa u Manili.

Izabrane vesti

Kvalifikacione utakmice za Evrobasket poslužiće Svetislavu Pešiću i za uigravanje tima za Olimpijske igre u Parizu.

“Ovo je naše prvo okupljanje nakon Svetskog prvenstva u manili, verovatno iz zadnje do Olimpijskih igara, tako da prioriteti su jasni. Skupili smo se zbog kvalifikacija za 2025. godinu, ali naravno da tamo negde uvek stoji da od ovih priprema i dve utakmice treba da vidimo šta možemo da dobijemo i za Olimpijske igre”, rekao je Svetislav Pešić i dotakao se protivnika u kvalifikacijama:

“Prioriteti su utakmica sa Finskom i sa Gruzijom u Tbilisiju. To su dve različite ekipe, imaju različit stil igre. Moderna košarka, igraju u tranziciji. Gledali ste Fince, oni su napravili fantastičan napredak i sa aspekta struke, i sa aspekta igrača koji igraju u Evropi. Oni dolaze sa punom motivacijom u Beograd. Uvek je drugačiji osećaj svih ekipa kada dolaze u Beograd, uključujući i reprezentativne timove. Tako da moramo puno da radimo na odbrani od tranzicije, dosta su kvalitetni. Gruzija je totalno drugačija ekipa sa Šengelijom i sa Šermandinijem. Dobili su novog stranca, dobili su novog trenera – Džikića”.

Obrazložio je selektor Srbije zašto nema pojedinih igrača na spisku, koga je želeo i šta je uticalo na to da se ne pojave na okupljanju. Uglavnom povrede, ali i FIBA regulative.

“Za nas je najvažnije da vidimo gde se nalazimo. Odredili smo 15 igrača, na neke nismo mogli da računamo. Želeli smo da tu budu i Milutinov i Topić, koji su van. Jedan je operisan, jedan u fazi oporavka. Bila nam je želja da prvi put uključimo Vukčevića iz Partizana, ali on tek idućeg marta puni 21 godinu. Po pravilima FIBA tek od sledećeg meseca bi mogao da igra zvanične. Na Lučića ne možemo da računamo zbog obnove povrede. Ništa nije opasno. Jović je stigao, međutim ostao je u Nišu. Najverovatnije na njega ne možemo da računamo zbog situacije u njegovoj porodici. To se nije promenilo od Manile”.

Pored Nikole Topića, Nikole Milutinova, Vladimira Lučića zbog povrede nema ni Alena Smailagića.

“Smailagić je bio bolestan, on nije igrao ni u kupu. I dalje je na ispitivanju sa medicinskim timom Partizana, ali istovremeno i sa Gagom Radovanovićem. Traže se razlozi zbog čega se to opet kod njega obnovilo, šta je i kako je. To je zdravstveno stanje trenutno. Ovde je 15 momaka, danas smo trenirali. Sada je stigao Gudurić, oni su sinoć igrali kup. I Petrušev jer kasnije stigao, i oni su pobedili u kupu, tako da su dobrog raspoloženja”.

Filip Petrušev sa Olimpijakosom, a Marko Gudurić sa Fenerbahčeom osvojili su kup. U Srbiji je trofej ostao u vlasništvu Crvene zvezde, na čemu je Svetislav Pešić čestitao crveno-belima, ali još jednom istakao da je Srbiji potrebna jedinstvena profesionalna liga.

“Kada sam već kod kupa, onda je prilika da čestitam Crvenoj zvezdi na zasluženoj pobedi”, poručio je Kari i nastavio:

“U Nišu je bilo dosta interesantno. Posle Niša možemo da se složimo da odgovorni definitvno moraju da sednu i da se dogovore da mi imamo našu jedinstvenu profesionalnu ligu. Videlo se da ima tu dobrih ekipa. Borac Čačak je imao puno problema protiv Čačka 94. Zatim Vojvodina, Subotica se pojavljuje kao vrlo važan centar. Bilo je dosta dobro. Znam da većina kod nas gleda samo Crvenu zvezdi u Partizan, ali šta da radimo. Takvi smo kakvi smo. Međutim, u Nišu se videlo da su i drugi kvalitetni”.

Pohvalio je selektor Srbije organizaciju na Mozzart kupu Radivoja Koraća.

“Nije bilo incidenata, napredovali smo evidentno. Teško je sve to organizovati, ali treba istaći da je organizacija bila na boljem nivou nego prethodnih godina. Struja je bila na vreme, agregati su bili pripremljeni. Ali, znate kako, u životu se najbolje uči iz poraza”, našalio se Svetislav Pešić.



tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeSvetislav PešićFilip PetruševMarko GudurićNikola MilutinovNikola TopićAlen SmailagićTristan VukčevićVladimir Lučić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara