IN MEMORIAM: Aleksandar Stefanović

Vreme čitanja: 2min | sub. 22.04.23. | 20:18

Preminuo legendarni čačanski novinar

Danas u popodnevnim satima prestalo je da kuca srce jedne od najvećih sportskih ličnosti u istoriji grada na obalama Zapadne Morave, ali i Srbije i prostora bivše Jugoslavije. U 92. godini napustio nas profesor Aleksandar Stefanović.

Aleksandar Stefanović, poznat po nadimku Aco Puš, rođen je 31. oktobra 1931. godine u Čačku, u kome je proveo ceo život (osim četiri godine školovanja u Srednjoj fiskulturnoj školi u Zemunu i jedne tokom služenja vojnog roka u JNA). Profesionalno je radio kao profesor fizičkog vaspitanja u čačanskoj Gimnaziji (honorarno i u drugim školama i na fakultetima), a amaterski se bavio sportom (bio igrač, trener, delegat, funkcioner i sportski radnik), novinarstvom i obukom dece i odraslih u plivanju i skijanju.

Izabrane vesti

U Borcu je igrao košarku sedam seniorskih sezona, kada je klub dva puta ulazio u Prvu ligu Jugoslavije. Godine 1952. Čačani su prvi put u istoriji bili u elitnom društvu, a Stefanović je bio najbolji strelac ekipe. Pre toga igrao je za mlađe kategorije Borca i beogradskih klubova Partizan i Crvena zvezda. Još kao igrač počeo je da se bavi trenerskim poslom, radeći s pionirima, juniorima i devojčicama. Prvi tim Borca vodio je više od 10 godina (1960–1970), stvorivši od njega stabilnog prvoligaša, od koga su zazirali mnogo veći i bogatiji klubovi. Istovremeno, afirmisao je brojne asove ovog sporta, među kojima su reprezentativci: Radmilo Mišović, Predrag Katanić, Marinko Purić, Radivoje Živković, Josip Farčić, Dragan Đukić, i prvoligaški asovi Mirko Drobnjak, Slobodan Koprivica.

Član je prave košarkaške porodice: otac Radič bio je blagajnik u KK „Borac“, on i dva brata (Raško i Bobo) igrali su za taj klub, a tradiciju je nastavio sinovac Zoran, nekada prvoligaški košarkaš, a sada aktivni trener.

S ponosom ističe da se družio s najvećima i od njih učio košarku. Među njima su: Aleksandar Nikolić, Bora Stanković, Ranko Žeravica, Mirko Novosel, Bata Đorđević i Duda Ivković.

Istovremeno, bavio se i novinarstvom, u kome je još aktivan i posle šest i po decenija rada. Napisao je nekoliko hiljada novinskih članaka, prikaza i izveštaja s utakmica za više od 25 štampanih i elektronskih medija. Pored toga, ogroman broj Čačana naučio je da skija i pliva. Za svoj rad zaslužio je brojna priznanja i nagrade, među kojima su i najveća državna (Orden rada, Majska nagrada) i lokalna (Decembarska nagrada).

Pratio je Fudbalski klub Borac u Kupu UEFA u Smederevu i Beogradu (Čačak nije ispunjavao uslove da bude domaćin u evropskim takmičenjima), kao i u Holandiji, Moldaviji i Bugarskoj, odakle je mejlom slao izveštaje sa utakmica za „Sport“.

Komemoracija povodom smrti profesora Stefanovića održaće se u utorak 25. aprila u velikoj sali Skupštine grada Čačka. Sahrana će se obaviti istog dana na Čačanskom groblju.


tagovi

In memoriam

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara