INTERVJU - Artjom Parahovski: Mislio sam da će me navijači ubiti kada sam dao onaj koš Partizanu

Vreme čitanja: 6min | sre. 25.09.19. | 08:00

„Da budem iskren prema tebi, nisam ni bio predviđen da šutiram onaj šut. Bila je to nacrtana akcija za drugog igrača. Ko zna, možda pogodim onako protiv nekog kao prošle godine, samo sada u crno-belom dresu“

Igra sudbine, neko bi rekao...

Ko je mogao da pretpostavi da će Artjom Parahovski završiti uz Partizanu u onom momentu kada je pogodio koš sa poludistance u dresu Ritasa i isključio svetlo u Pioniru na brutalan način. A sada kada je došao u Partizan mogao bi da nagovesti neka bolja vremena crno-belih.

Izabrane vesti

Dugo je Partizan vagao, tražio je dobrog centra koji može da napravi razliku, tražio je snažnu peticu za igru u reketu i na kraju je izbor pao na prošlosezonskog dželata Parahovskog. Evrokup je u svom izboru odabrao Arta za četvrto najbolje pojačanje kada se gledaju svi timovi iz ovog takmičenja, pa je i logično da se od njega ove sezone mnogo očekuje.

O većini navedenog smo razgovarali sa Parahovskim, prisetili smo se tog sada već čuvenog koša, ali i toga šta je Belorus znao o Partizanu pre dolaska, šta zna o navijačima i o želji da se crno-beli vrate u Evroligu.

Parahovskom je u Partizanu lepo. Sve van košarke mu odgovara, a sada je samo potrebno da se i na parketu namesti i bude spreman za početak sezone.
Osećam se odlično.  Sve je dobro. Tim je odličan, svi se trude da mi pomognu, da period adaptacije prođe dobro. Uživam u svakom momentu ovde. Radujem se onome što dolazi. Znamo da nas čeka dugačak put. Trudićemo se da budemo što bolji“, kaže Parahovski na startu razgovora za MOZZART Sport, a imaćemo ovog centra priliku da gledamo već sutra na meču protiv Mege na ABA Superkupu u Zagrebu.

Parahovski je upoznao Partizan „preko nišana“, na kraju mu je i presudio. Šta je znao o crno-belima pre nego što je došao?
Oouu.. Čuo sam za Partizan davno, znam za srpsku košarku i kada o njoj razmišljam na pamet mi padnu Partizan i Crvena zvezda, dva najveća kluba u Srbiji. Znam da Partizan ima veliku istoriju. Gledao sam Partizan malo u prošlosti kada sam imao priliku“.

Kada je to bilo? Možeš li da se setiš?
Uh, teško je reći. Gledao sam kada je Bo Mekejleb igrao ovde, mislim da je to bilo u godini kada je Partizan igrao na Fajnal foru, moglo bi biti da je ta sezona. Da, gledao sam, igrao je i Jan Veseli. Znam da klub ima veliku tradiciju, da ima veliku podršku sa tribina. Nadam se da ćemo uspeti da postignemo nešto ove sezone jer ovaj klub to zaslužuje“.

Možda bi prava želja svih partizanovaca bila da se košarkaški klub vrati u Evroligu. Navikli su navijači crno-belih na to takmičenje, a već sada ga nekoliko godina Partizan ne igra.
Da, naravno. Jasno je da svi ovde žele da igraju u Evroligi. I organizacija kluba se pomera ka Evroligi. To je jedan od razloga zašto sam ovde. Imamo odličnu dvoranu, Arenu, nadam se da možemo da uspemo u tome što želimo. Videćemo kako će izgledati sve u budućnosti, ali svi mi ovde radimo za to. Da sledeće sezone možemo da budemo u Evroligi“.

Imaće priliku Parahovski da sarađuje sa Trinkijerijem, a Italijan je mnogim igračima bio razlog više da ovog leta obuku crno-beli dres.
On je sjajan trener. Veoma je pametan, moderan trener. Srećan sam što sam ovde, što ću trenirati kod njega. On ima dosta iskustva, nadam se da će mi dati ubrzanje u igri, da se razvijem dodatno kao igrač, ali i da će i tim biti uspešan. Srećan sam što sam ovde, zaista“.

Postigao si taj koš prošle sezone koji je ostao urezan Grobarima u sećanju. Da li si mogao da pretpostaviš u tom momentu da ćeš zaigrati već ove godine za Partizan?
Zaista nisam mogao to da znam. Da budem iskren prema tebi, ja nisam ni bio predviđen da šutiram onaj šut. Bila je to nacrtana akcija za drugog igrača. Ali, ne znam, nisam sumnjao u sebe. U takvim situacijama morate da iskoristite priliku. I to sam i uradio. Ali tada nisam mislio da ću završiti u ovom klubu. Ovo je privilegija za mene što sam u Partizanu, što sam deo ovog sjajnog kluba“.

Neki iz šale kažu da bi Parahovski trebalo da se oduži Grobarima dobrim igrama u dresu crno-belih.
Daću sve od sebe, da pomognem timu da pobeđuje“, kaže Art i nastavlja u dahu:
Uh, šta mogu da očekuju... Daću sve što je potrebno da bude urađeno da bismo pobeđivali. Trudim se da vredno radim svakog dana, da pomognem Partizanu da uspe u Evrokupu , ABA ligi i domaćim ligama. Sve to mora da se spoji kako bismo ispunili ciljeve. Nije to kako ću ja odigrati, ili neko drugi, već kako ćemo odigrati kao tim. Radujem se tome“.

Veoma dobri visoki igrači su kroz istoriju igrali u Partizanu - Vlade Divac, Aleks Marić, Zoran Stevanović, Đuro Ostojić, Dejan Koturović, Dejan Milojević, Nenad Krstić, Nikola Peković, Slavko Vraneš, Ratko Varda, Miroslav Raduljica, Nejtan Džavaj, Željko Rebrača, Nikola Milutinov....

Može li Art da nastaviti tradiciju.
Ja se nadam. Reći ću ti jednu anegdotu. Prvi put kada sam došao u dvoranu ovde, trener mi je rekao ´Ovo je liga visokih, visokih igrača, budi spreman za to´. Ja se ne plašim, radujem se svemu što dolazi. Da igram protiv drugih visokih igrača. To je izazov, a kada imate izazov to je šansa da napredujete“.

Zna Parahovski gde je došao. Iako ima iskustva i u zenitu je karijere, ima vremena i prostora još mnogo toga da nauči.
Vi ovde u Srbiji imate veliku školu košarke. Koliko je samo visokih igrača iz Srbije postiglo velike uspehe. To je neverovatno! Zato je veliki užitak za mene da budem u takvoj zemlji, sa takvom tradicijom, da uzmem iskustvo od vas ovde i da porastem još kao igrač“.

Pomenuo si navijače. Kako je bilo igrati, a da oni nisu bili na tvojoj strani?
Igrao sam samo jednom u Pioniru protiv Partizana. Nisam igrao ranije, bilo je to prvo iskustvo. Bio sam šokiran da vidim da navijači tokom celog meča navijaju, pevaju, podržavaju tim. Da budem iskren, nisam očekivao da ću pogoditi onaj šut. Ali kada sam ga pogodio, mislio sam da će navijači da me ubiju, sa... čime god da su imali u rukama, a-ha-ha. Ali, zaista se radujem sada što ću da igram pred navijačima Partizana“, kaže Parahovski kroz osmeh.

Ako ništa, biće ti sigurno lakše sada kada si u crno-belom jer će ti isti navijači biti na tvojoj strani.
Da, a-ha-ha. Nadam se da ćemo dobijati utakmice, da će navijači biti zadovoljni i da će navijati za nas.  Da će nam davati dodatnu snagu“.

Parahovski je stigao do Partizana, ima solidnu košarkašku karijeru, ali je počeo ovaj sport kasno da igra.
Da, igrao sam fudbal do neke 15. godine. Onda sam počeo malo kasnije da se bavim košarkom nego što bi trebalo“.

Imao je i problema sa engleskim jezikom kada je otišao na koledž. Počeci su bili teški.
Otišao sam na koledž iz Belorusije i nisam znao jezik. Imao sam šansu da naučim, bilo mi je potrebno možda pola godine ili malo više da razumem ljude, da komuniciram“, priseća se Parahovski.

DA ili NE?

A srpski jezik? Da li Belorus nešto razume?
Uhhh... Pomalo nešto razumem, slično je ruskom, ćirilično je pismo. Mogu da razumem ponešto ako momci pričaju sporije, mogu nešto da pohvatam“.

Tvoj nadimak je Art. Da li ćemo gledati košarkašku umetnost (art, eng) od tebe naredne sezone?
Nadam se da hoćete, daću sve od sebe. Ko zna, možda pogodim onakav šut protiv nekog kao prošle godine, samo sada za Partizan“, rekao je Parahovski.

Šansu za tako nešto imaće koliko već na ABA Superkupu.

FOTO: Star Sport, MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara