Košarkaška reprezentacija Španije (©fiba.basketball)
Košarkaška reprezentacija Španije (©fiba.basketball)

Istorija - Španci svrgnuli Amerikance sa svetskog trona

Vreme čitanja: 3min | pet. 18.11.22. | 14:50

Prvi put posle 12 godina reprezentacija SAD nije prva na FIBA rang listi

Sve je veći uticaj stranih košarkaša u NBA, pa tako i dominacija američke košarkaške reprezentacije bledi. Eliminacija u četvrtfinalu Svetskog prvenstva bila je bolna, a iako su na Olimpijskim igrama vratili sjaj osvajanjem zlata, neuspeh na Amerikupu i ne tako blistavi rezultati u FIBA kvalifikacijama, doveli su do istorijske smena na vrhu svetske rang liste.

Reprezentacija SAD je 12 godina sedela na čelu svetskog košarkaško poretka, ali je po prvi tron prepustila - Španiji. Rangiranje se vodi od 2010. godine, što znači da je Crvena furija tek druga selekcija koja se domogla vrha piramide. Sasvim zasluženo.

Izabrane vesti

Predvođena Serđom Skariolom, španska reprezentacija je osvojila svetsku krunu 2019. godine, a pre par meseci i evropsku. Na Olimpijskim igrama u Tokiju nije blistala (četvrtfinale), ali je zato rutinira kvalifikacione prozore, te se u tekućem mesecu izborila da brani svetsku titulu u Japanu, Indoneziji i na Filipinima narednog leta.

Sa Skariolom na čelu uspostavljen je ozbiljan sistem, koji se prožima i kroz mlađe kategorije. Kroz FIBA kvalifikacije su afirmisani brojni igrači. Italijan je koristio čak 29 reprezentativaca, od koji he devet igrali na šest il iviše utakmica, a samo trojica su upisala devet.

"Pre sedam-osam smo počeli sa stvaranjem piramide, sistema koji se kreće od pionira, pa sve do prvog tima. Radili smo mnogo sa određenom grupom igrača tokom FIBA prozora, iako ne želim da ulazim u debatu da li su prozori dobra ili loša stvar. S ozbirom da postoje, iskoristili smo ih da razvijemo grupu koja je u početku brojala 13-14, pa sve do 30 igrača, koji su vremenom postali ključni. Javnost verovatno nije upoznata sa većinom tih momaka, ali na kraju su se osetile posledice napornog rada, uloženih sati, pa i teških trenutaka. Kada želite da napravite pravi i disciplinovan sistem, nekim ljudima u određenom trenutku morate i da saopštite da nisu više njegov deo, govorim naravno i o trenerima. Sada vidmo plodove rada i napravili smo veliki korak ka smeni generacija. Svestan sam da je ovo jedinstevna situacija, verovatno ćemo na narednom takmičenju biti šesti ili sedmi favorit, ali kada radite zajedno i kada stvarate tim, mentalitet i kada se igrači upoznaju sa sistemom, dele određene vrednosti, provedu godine zajedno, konačan rezultat je uvek veći od individualnog kvaliteta ili talenta", pričao je Skariolo u intervjuu za Mozzart Sport.

Španci su tako skočili na prvo mesto sa 758,6 poena, Amerikanci su iza sa 757,5. Srbija se na poslednjem preseku nije pomakla, ostala je na šestom mestu sa 710,9 bodova. Ispred su još evropski vicešampion Francuska (715), šampion Južne Amerike Argentina (734,3) i Australija (740,3). U prvih deset su Slovenija (704,3), Litvanija (669,5), Grčka (665,9) i Italija (646,6).



tagovi

košarkaška reprezentacija Španijekošarkaška reprezentacija SADkošarkaška reprezentacija SrbijeFIBASerđo Skariolo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara