Izmakao evroligašima letos, pa uzeo MVP nagradu u Evrokupu

Vreme čitanja: 2min | uto. 02.05.23. | 13:30

Džerijan Grent opravdano najkorisniji igrač takmičenja

Kada je trener Burse Dušan Alimpijević nedavno za Mozzart Sport najavljivao polufinalne mečeve Evrokupa, posebno je istakao Džerijana Grenta iz Turk Telekoma i zapitao se "kako je moguće da je promakao evroligašima"? Mogao je da igra Evroligu, ali onda ne bi bio izabran za MVP sezone u Evrokupu!

Kako je objavljeno na zvaničnom sajtu takmičenja, iskusni kombo-bek okitio se priznanjem za zvanično najkorisnijeg igrača u sezoni. po izboru trenera, kapitena timova, navijača i medija.

Izabrane vesti

Nije bilo sreće za Grenta da igra Evroligu ove sezone, ali bi to vrlo lako moglo da se dogodi sa Turk Telekomom u slučaju osvajanja Evrokupa, a za to je potreban još samo jedan korak i da pobedi Gran Kanariju u velikom finalu 3. maja na Kanarskim ostrvima. Čak i ako ne bude uzeo trofej sa klubom iz Ankare, apsolutno je jasno da će ga evroligaši juriti za potpis, iako ni u Turskoj sigurno nema malu platu za evropske standarde.

On je ove sezone na proseku od 14,8 poena, 6,2 asistencije, tri skoka i 1,3 ukradene lopte za indeks korisnosti 18,7. Statistika kaže da je ove godine imao najviše minuta od svih igrača (33,2 po meču), drugi je asistent takmičenja sa 6,2 dodavanja, a četvrti po indeksu korisnosti. Bio je MVP četvrtfinala Evrokupa, beležio je dvocifreni koeficijent u prvih 17 utakmica prve faze gde je Turk Telekom bio drugi sa skorom 13-5. Beležio je i dabl-dablove, a bar 23 poena imao je u tri od pet utakmica u nizu od 12. do 16. kola, dok je bar pet asitencija podelio u svim, osim na četiri duela.

Dominirao je u četvrtfinalu protiv Ulma sa 20 poena i sedam asistencija, kada se Turk Telekom vratio iz zaostatka i pobedio. Na gostovanju Prometeju u polufinalu skupio je 19 poena, šest dodavanja i dve ukradene lopte.

Grent potiče iz čuvene košarkaške porodice. Njegov otac Harvi igrao je 11 godina u NBA ligi, a brat blizanac Horas proveo je 17 sezona u najjačoj ligi sveta i uzeo četiri šampionska prstena, uključujući tri sa čuvenom dinastijom Čikago Bulsa. Džerijan ima dvojicu braća koji su takođe profesionalni košarkaši.

Džerijan je igrao pet sezona u NBA, pre nego što je otišao u Evropu gde je igrao za Promiteas u sezoni 2020/21. Prošle godine nastupao je za milansku Olimpiju, pre nego što je stigao u Trk Telekom. Prvi je igrač ovog kluba, kao i treći iz jedne turske ekipe koji je imenovan za MVP Evrokupa. Pre njega to je uspelo Eriku Mekolumu sa Galatasarajem 2016. i Skotiju Vilbekinu dve godine kasnije sa Darušafakom.



tagovi

Džerijan GrentEvrokupKK Turk Telekom

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara