Jago dos Santos (©ABA League/Cedevita Olimpija/Tine Ružić)
Jago dos Santos (©ABA League/Cedevita Olimpija/Tine Ružić)

Jagova samba oživela anemičnu Zvezdu, ali nije sprečila poraz u Ljubljani

Vreme čitanja: 5min | sub. 06.01.24. | 19:05

Cedevita Olimpija savladala lidera ABA lige

Stigao je umor košarkaše Crvene zvezde, a nisu pomogle ni povrede... Utakmica u Ljubljani bila je četvrta u samo nedelju dana za izabranike Janisa Sferopulosa i nisu imali dovoljno energije da odgovore košarkašima Cedevite Olimpije, koji su u dvorani Tivoli bili rešeni da se dokažu novom treneru Zoranu Martiću. Tek kada je vrag odneo šalu, u poslednjih 15 minuta susreta, krenuli su crveno-beli da igraju daleko angažovanije i agresivnije, na krilima odlične igre Jaga dos Santosa prišli na minus tri, ali nisu imali snage za potpuni preokret, s ozbirom da su u trećoj deonici bili i 18 poena u minusu. Na kraju 96:86 u korist Ljubljančana, koji su tako upisali 11. pobedu u regionalnom takmičenju (11-4), a timu sa Malog Kalemegdana naneli drugi poraz i prekinuli mu seriju od devet vezanih pobeda (13-2).

Popustila je odbrana Sferopulosove čete posle dva sjajna izdanja protiv Fenerbahčea i Partizan Mozzart Beta. Tek na momente je podsetila na prethodna dva izdanja, kada je bila ključ trijumfa u duplom kolu Evrolige. Izostao je i doprinos vidno iscrpljenog Miloša Teodosića, koji se i povredio u trećoj četvrtini, ali je dobar znak što se vratio na parket, mada je finiš susreta ispratio sa klupe. Možda i jedina dobra stvar iz glavnog grada Slovenije je daleko najbolja i najzrelija partija Dos Santosa u crveno-belom. Preuzimao je odgovornost kada se jurio rezultat, komandovao igrom u napadu i susret okončao sa 24 poena, četiri asistencije i tri skoka, uz samo dva promašaja (7/8 za dva, 2/3 za tri i 4/4 bacanja) - za indeks korisnosti 29.

Izabrane vesti

Nemanja Nedović je na kraj imao isti poenterski učinak, ali uz daleko slabije procente, pa je pored 24 postignuta poena imao indeks 12 (3/10 za tri). Rokas Giedraitis je odigrao gotovo 36 minuta, odlično je otvorio meč, ali je možda nedostajao i njegov doprinos u odlučujućoj deonici. Susret je okončao sa 17 poena i kao drugi najkorisniji igrač poražene ekipe (indeks 17).

Teodosić je za 13 minuta imao četiri poena i tri asistencije, Adam Hanga je dodao tri poena, a Majk Tobi samo četiri za 23 minuta u igri... Uhvatio je osam skokova, ali je izostao njegov ofanzivni doprinos, a imao je problema i u odbrani sa Karlom Matkovićem, pa je bivši igrač Mege bio i najkorisniji igrač pobedničkog sastava sa 23 poena i sedam skokova, kao i indeksom 31.

Junak iz senke Cedevite Olimpije bio je povratnik Zoran Dragić koji je upisao prvi nastup u ABA ligi ove sezone i okončao ga sa 19 poena. Problem je Zvezda imala i sa Di Džej Stjuartom koji je ubacio 15 poena, a dvocifreni su na kraju bili i Jaka Blažić sa 14, Džastin Kobs sa 12 i Gregor Glas sa 10 poena.

-------------

CEDEVITA OLIMPIJA - CRVENA ZVEZDA 96:86

/23:21, 26:16, 21:28, 26:21/

Dvorana: Tivoli (Ljubljana)

Sudije: Belošević, Petak, Kardum

Cedevita Olimpija: Stjuart 15, Radičević, Kobs 12, Glas 10, Blažič 14, Todorović, Matković 23, Džons 2, Ščuka 1, Klobučar, Dragić 19, Šaškov

Crvena zvezda: Lazarević, Teodosić 4, Hanga 3, Davidovac, Lazić 8, Tobi 4, Bolomboj 2, Ilić, Nedović 24, Giedraitis 17, Gilespi, Dos Santos 24

------------------

Dobro je Zvezda otvorila utakmicu, posle trojki Giedraitisa i Nedovića povela 2:6. Litvanac je bio raspoložen, pa je posle njegovih poena iz prodora Martić zvao tajm-aut, posle kojeg je Matković pogodio trojku. Držali su Jago i Giedraitis rivala na distanci, ali Stjuart je sa klupe dao novu energiju domaćinu, koji je posle trojke Dragića serijom 9:2 priveo četvrtinu kraju i prvi odmor dočekao sa 23:21.

Bilo je evidetno da Zvezdi nedostaju poeni sa unutrašnjih pozicija, ali i da ne uspeva da izađe na kraj sa Stjuartom koji je podigao samopouzdanje sa nekoliko dobrih poteza u prvoj četvrtini, da bi u drugoj povukao Ljubljančane i uz pomoć Dragića i Blažića potpuno odvojio domaći sastav. Posle nove trojke Matkovića i bacanja Glasa, Cedevita Olimpija je imala seriju 15:0 u drugoj četvrtini, a crveno-beli nisu upisali ni poen punih šest minuta. Morao je na teren i Bolomboj, jer je Tobi imao velikih problema, a ni Gilespi se nije najbolje snalazio. Nedović je trgnuo vicešampiona ABA lige, da bi mu se priključio Dos Santos, pa je Sferopulosova ekipa uspela da svede zaostatak i na jednocifren broj poena. Ipak, na odmor se otišlo sa 49:37 i bilo je jasno da su crveno-beli u problemu.

I kada se kao mnogo puta ove sezone očekivala snažna reakcija Zvezde u trećoj četvrtini, Cedevita Olimpija je napravila seriju 7:1 i ponoveo se ozbiljno odvojila (56:38). Jago se potom razigrao, video je da može da probija odbranu rivala i vezao je pet poena, ali je nalet gostiju odbio Blažič trojkom. Tek po ulasku Teodosića su crveno-beli pronašli ritam, zategli odbrani i sa šest vezanih poena sveli zaostatak na 63:57. Ipak, u tom trenutku se iskusni plejmejker povredio, pa je Kobs pogodio trojku. Uzvratio je Dos Santos istom merom iskusnom Amerikancu, ali onda je sa distance precizan bio i Dragić (69:60). Nije se predavao lider regionalnog takmičenja. Vratio se Teodosić na parket, pa je Zvezda sa pet vezanih poena privela četvrtinu kraju - posle Giedraitisove trojke sa zvukom sirene na semaforu bilo 70:65. Više nego dobar rezultat s ozbirom na sve što su vidno umorni crveno-beli prikazali u tri deonice.

Slično kao u trećoj deonici, kada se očekivala još agresivnija i koncentrisanija igra Zvezde, ali je Cedevita Olimpija krenula bolje i serijom 7:2 se ponovo odlepila. Stjuart se probudio i ponovo počeo da pravi probleme crveno-belima. Ipak, nije se predavao Jago dos Santos. Najpre je prosledio odličan pas ka Tobiju za zakucavanje, a onda krosoverom bacio Stjuarta na parket i ubacio trojku za 77:72. Našao je ponovo put do poena i posle promašaja domaćina sveo razliku na samo tri poena. Ipak, Matković je zakucavanjem pod faulom i realizovanim bacanjem odbio nalet večeras sjajnog Brazilca. Ponovo je domaći tim otišao na plus osam, ali još jednom su crveno-beli taj minus prepolovili.

U poslednja četiri minuta ušlo se sa 82:78 na semaforu. Nudila se ekipa iz Ljubljane lošim rešenjima u napadu, ali Zvezda to nije uspela da iskoristi. Potom je Kobs sa dva penala odvojio Martićev sastav, a onda je Glas trojkom povisio na 89:80 na ulasku pred poslednja dva minuta. Ispostavilo se da je to bio ključni detalj utakmice. Ostali su Sferopulosovi izabranici bez snage, domaćin je bio na pragu velikog i veoma bitnog trijumfa u prvom meču sa Martićem na klupi u ABA ligi, te je sigurno priveo posao kraju.

ABA LIGA - 15. KOLO

Četvrtak

Igokea - Split 77:80 (produžecima)

/Atić 25 - Šorter 21/

Petak

Budućnost - Mornar 103:100 (produžecima)

/Mihailović 27 - Dan Martin 21/

FMP - Cibona 72:77

/Stojanović 23 - Mustapić 20/

Subota

Cedevita Olimpija - Crvena zvezda 96:86

/Matković 23 - Jago, Nedović 24/

19.00 Partizan Mozzart Bet - Krka

Ponedeljak

18.00 Borac - Mega

18.00 Zadar - Studentski Centar



tagovi

KK Crvena zvezdaCedevita OlimpijaNemanja NedovićRokas GiedraitisZoran DragićJaka BlažićKarlo Matković

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara