Dušan Ristić (©FIBA basketball)
Dušan Ristić (©FIBA basketball)

Jaramaz na tablu za pobedu u Njukaslu! Srbija sama odlučuje o plasmanu na Mundobasket

Vreme čitanja: 5min | pet. 11.11.22. | 21:59

Opet drama, ali sa srećnim krajem za naše košarkaše

Bilo je teško, ali bar se isplatilo! Sada se lakše diše, Srbija je uspela da slomi otpor Velike Britanije u Njukaslu i materijalizuje solidnu igru, da ostane hladne glave u završnici gde je domaćin pretio da uvede susret u dramu na jednu loptu. Uz ubedljiv trijumf Turske nad Belgijom i težak poraz Grčke od Letonije, Srbija je sada preuzela drugu poziciju u Grupi I, pa će u poslednje tri utakmice kvalifikacija sama odlučivati o plasmanu na Mundobasket - 74:68 (21:20, 17:14, 19:17, 17:17).

Nije zanemarljivo da Srbija nije izgubila nijednu četvrtinu večeras, ali je pobeda kao takva daleko važnija od svega ostalog. Generalni utisak nije sjajan, teško da je neko mogao da očekuje blistavu igru Srbije u sastavu koji je sklapan nedeljama unazad. Zato je bilo najvažnije samo da dobijemo, pogotovo jer su nam rezultati drugih utakmica išli naruku. Uspeli smo i sa skorom 4-3, koliko ima i Grčka koju smo pobedili u Beogradu pred Evrobasket i sa kojom se sastajemo u pretposlednjoj utakmici kvalifikacija u februaru, imamo dobru situaciju pred sobom.

Izabrane vesti

Da bi trijumf u Njukaslu imao potpuno smisla, Srbija sada mora da dobije Tursku u ponedeljak (TV Sportklub, 20.00) na parketu dvorane Aleksandar Nikolić. Kao što je već najavio selektor Svetislav Pešić, za taj susret trebalo bi da ima na raspolaganju evroligaški triling Micić - Gudurić - Lučić. To će biti od izuzetnog značaja, posebno kada se uzme u obzir da je Ergin Ataman dobio mogućnost da odmori sve ključne igrače za Srbiju.

Nije ni večeras moglo bez stresa. Iako je nakon polaganja Danila Anđušića Srbija na četiri i po minuta do kraja imala devet poena više (70:61), počela su da se vraćaju sećanja na nesrećni poraz od Belgije u Nišu, kada smo u poslednjih nekoliko minuta pali i prosuli sve što smo dotad napravili. Naši su ušli u seriju grešaka i promašaja, dok su Luk Nelson i Džordan Vilijams najavili dramu i doveli Veliku Britaniju na samo pet poena zaostatka. Faul Marka Jagodić Kuridže nad Džordanom Vilijamsom uz minut i po na semaforu bio je predmet gledanja snimka zbog sumnje da je bilo elemenata za nesportski faul. Srećom po naše, ipak se sve završilo na slobodnim bacanjima, gde je Vilijams bio polovičnog učinka. No, kako smo već tri minuta bili bez poena, našli smo se u ozbiljnom problemu. Jagodić Kuridža potom nije uspeo da pogodi trojku iz ugla bez čuvara na sebi, što na drugoj strani nije uspeo ni Karl Vitl.

--------------------------

VELIKA BRITANIJA – SRBIJA 68:74

/20:21, 14:17, 17:19, 17:17/

Dvorana: Vertu Motors Arena, Njukasl;

Sudije: Marijus Siulin (Rumunija), Fernando Kalatrava (Španija), Gintaras Mačiulis (Litvanija).

VELIKA BRITANIJA: Mokford 2, Nelson 15, Olaseni 20, Vitl 7, Vilijams 7, Anderson 3, Elis -, Lotije Ogunleje 2, Menzis 2, Šarma -, Van Ostrum -, Vilan 10.

SRBIJA: Anđušić 14, Jagodić Kuridža 10, Jaramaz 6, Mitrović 5, Radanov 10, Dangubić -, Dobrić -, Jeremić 3, Jović -, Ristić 15 (11sk), Simanić 8 (6sk), Trifunović 3.

--------------------------

Kao zrak sunca i spas u poslednji čas javio se Ognjen Jaramaz! Momak koji je dobio amin minhenskog Bajerna da propusti gostovanje Albi u Berlinu kako bi se priključio reprezentaciji ostao je hladne glave u odsudnom trenutku i rešio utakmicu. Pobegao je direktnom čuvaru driblingom uz brz prvi korak i položio loptu na tablu za 72:68. Na semaforu je bilo još 20 sekundi. Dobra odbrana učinila je da Nelson promaši ceo koš u pokušaju da ubaci trojku, da bi Anđušić sa dva penala stavio tačku na četvrti trijumf.

Sada se vidi koliko je bilo važno prisustvo Jaramaza u večerašnjem meču. Postigao je šest poena i podelio još pet asistencija, ali sama činjenica da je bio u rotaciji povoljno je uticala na igru Srbije i posebno Stefana Jovića. Na iskusnom plejmejkeru vide se tragovi nedostatka takmičarskih minuta, ali je svoj posao odradio korektno. Proveo je na terenu skoro 24 minuta i ostao bez poena (0/4 iz igre. Podelio je tri asistencije i bio važna karika odbrane. Značiće mu mnogo samo to što je ponovo zaigrao košarku posle višemesečnog individualnog rada...

Koliko je bilo važno što je Jaramaz obukao dres Srbije, toliko je bilo dobro i prisustvo dvojca večitih rivala – Danila Anđušića i Luke Mitrovića. Šuter Partizan Mozzart Beta je povukao potez srcem i odlučio da se vrati u reprezentaciju što se i te kako osetilo u igri. Nije ga slušala ruka ni izbliza onako kako je to slučaj kada nosi crno-beli dres (1/6 za tri), ali je sa 14 poena bio drugi strelac ekipe. Dopisao je pet skokova, po tri ukradene i izgubljene lopte, te dve asistencije. O Mitroviću je selektor Pešić dovoljno rekao na konferenciji pred put za Njukasl, kada je rekao da je momak iz Novog Sada “zaslužio poziv i ranije“. Bez obzira što je imao samo pet poena, videlo se šta znači dugogodišnje iskustvo iz Evrolige koje je preneo na parket i na početku drugog poluvremena uz Dušana Ristića bio ključna figura naše igre.

Upravo je centar Fuenlabrade ostavio najjači utisak! Nastavio je tamo gde je stao u klubu i pobedi nad Velikom Britanijom doprineo dabl-dablom sa 15 poena (6/12 iz igre, 2/2 za tri) uz 11 skokova, od čega pet u protivničkom reketu! Za nepunih 25 minuta u igri skupio je indeks 22 i potvrdio reči izgovorene za Mozzart Sport na okupljanju, da je celo iskustvo sa reprezentacijom letos pozitivno uticalo na njega, da podigne kvalitet igre i postane sveukupno bolji igrač.

Pohvale su za večerašnji učinak zaslužili Aleksa Radanov i Boriša Simanić. Nekadašnji dvojac Crvene zvezde ostavio je trag iz drugog plana sa deset, odnosno osam poena, a bili su prilično aktivni u obe faze, pogotovo na protivničkoj polovini, čime su uticali značajno da Srbija dobije potrebnu dozu koševa kada glavnim karikama ne ide. Simanić je takođe uhvatio i šest lopti, od toga tri u napadu.

Nije sada vreme za dublje analize, posebno jer se pobeda piše što je na kraju dana najvažnije. Imaće Svetislav Pešić o čemu da priča sa svojim igračima, šut za tri poena bio nam je ponovo slaba karika (6/24 – 25 odsto). Bilo je i propusta u odbrani jer su bekovi Velike Britanije znali lako da probiju prvu liniju, ali nije nam se to obilo o glavu.

Očekivano, Gejb Olaseni nam je pravio najviše problema i meč je završio sa 20 poena i sedam uhvaćenih lopti. Luk Nelson je 11 od svojih 15 poena imao već u prvoj deonici, a susret je završio sa još devet asistencija, šest skokvoa i četiri izgubljene lopte.

Srbija naredni meč igra u ponedeljak od 20 časova protiv Turske, u dvorani Aleksandar Nikolić.

KVALIFIKACIJE ZA MUNDOBASKET - DRUGA FAZA

GRUPA I

Petak:

Grčka - Letonija 60:80

/Gikas 11 - Strelnijeks 19/

Turska - Belgija 86:52

/Bitim 19 – Bako 17/

Velika Britanija - Srbija 68:74

/Olaseni 20 - Ristić 15/



tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeKvalifikacije za Mundobasket 2023Luka MitrovićDušan RistićBoriša SimanićSvetislav Pešić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara