Šarunas Jasikevičijus (©Starsport)
Šarunas Jasikevičijus (©Starsport)

Jasikevičijus: Od Željka sam naučio da igračima postavim visoke standarde, ali i da nisu roboti

Vreme čitanja: 3min | čet. 10.02.22. | 11:10

"Obradović vam ništa neće uvijati, ako ne radiš svoj posao, reći će ti. Iskrenost nekada može da bude bolna, ali tako je kako je. Igrač mora da shvati da radite stvari koje su u njegovom najboljem interesu, ali i interesu tima", rekao je trener Barselone

U intervjuu za sajt Evrolige trener Barselone Šarunas Jasikevičijus govorio je o trenerskom pozivu, odnosu sa igračima, svojim principima. Istakao je da na zalasku igračke karijere upijao znanje od Željka Obradovića i Ćavija Paskvala, a otkrio je i šta je od dvojice trofejnih stručnjaka naučio.

Kako kaže, nije često razmišljao o trenerskom poslu, ali to se promenilo u poslednjih par godina profesionalne karijere.

Izabrane vesti

"Igrati i trenirati tim su dve različite stvari. Kao igrač, naravno, želite da pobedite, ali brinete mahom o sebi i stvarima koje vam odgovaraju. Kao trener, razmišljate o 12 puta većem broju stvari, možda i više jer ste posvećeni svakom igraču, svakoj situaciji. Tu su i druge obaveze sa stručnim štabom, lekarskim osobljem, medijima i svime što vas okružuje - odgovornost je ogromna. Tek u 34, 35. godini sam počeo da razmišljam o trenerskoj profesiji, tako da sam počeo da posvećujem pažnju trenerima sa kojima sam tad sarađivao, čime se bave, razlozima iza njihovih reakcija", rekao je Litvanac.

Poslednje dve sezone igrao je pod vođstvom Željka Obradovića u Panatinaikosu (2011/12) i Ćavija Paskvala u Barseloni (2012/13). Od srpskog stručnjaka je naučio da igračima postavlja visoke standarde, ali da ne zaboravlja da su ljudi.

"Morate da zahtevate maksimum od igrača svakog dana i to nije lako. U isto vreme, morate da napravite balans, imate razumevanja za sve kroz šta prolaze tokom godine i podržite ih u teškim trenucima. Moraju da osećaju podršku i da im čuvate leđa. Ključ je da izvučete 100 odsto od igrača i da to zahtevate bez ikakvih izgovora. Morate ipak da razumete da nisu roboti. Imaju svoje živote i potrebno je naći ravnotežu".

Željko je kraj terena uvek maksimalno koncentrisan, a ponekad ume i burno da odreaguje. Jasikevičijus otkriva potpuno drugu stranu trofejnog stručnjaka.

"Ponekad bi znao da se našali, da popriča privatno sa vama. Lični odnos sa igračima je jako bitan, a postaje i sve bitnija. To smo imali sa njim. Stvorio je veoma iskren odnos sa nama. Ništa nam nije uvijao, ako niste radili posao kako treba, rekao bi vam. Iskrenost nekada može da bude bolna, ali tako je kako je. Igrač mora da shvati da radite stvari koje su u njegovom najboljem interesu, ali i interesu tima".

U Barseloni se susreo sa totalno drugačijim tipom trenera - Paskvalom.

"Taktički je neverovatan. Od njega sam naučio da svaka utakmica može da se pripremi na drugi način kako bi protivnika ostavili da nagađa. Jedan je od trenera koji na taktičkom planu radi najviše u Evropi. Dokazao je da na neverovatan način može da promeni stvari od utakmice do utakmice. Naučio sam kako da unapredim svakog igrača, kako da na svaku utakmicu gledam kao na potpuno drugi svet i da je kada se završi zaboravim i okrenem se sledećoj. Jedan je od najboljih stručnjaka i puno sam naučio od njega", rekao je Jasikevičijus.

Rad je važan koliko i odmor, tvrdi litvanski stručnjak.

"Morate da nađete način da se isključite, što nije lako tokom sezone, posebno jer kada igrač ima slobodan dan, on ga potroši na sebe. Trener mora da planira naredni trening, naredno gostovanje, taktiku za sledeću utakmicu, da gleda video. Težak je posao, u to nema sumnje", zaključio je Šarunas Jasikevičijus.



tagovi

Šarunas JasikevičijusKK BarselonaKK PartizanŽeljko ObradovićKK ZenitĆavi Paskval

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara