Just McAdoo it

Vreme čitanja: 4min | pon. 27.01.20. | 16:52

Novi centar Partizana pokazao je da može da bude od velike pomoći svom timu

"Moj posao je da ekipa bude kao autobus koji ide i on (Mekadu) mora da nađe stanicu da uđe u autobus. Nećemo stati da ga čekamo. Traži minute kako da nam pomogne", rekao je Mekadu posle meča Partizana i pobede na gostovanju FMP-u.

Međutim, Mekadu je u međuvremenu pronašao brzi voz i njime stigao pomenuti Partizanov autobus. Na prvom meču, na gostovanju Trentu, pokazao je da može da bude dobar, ali i da fizički nije u najboljoj formi, što se posebno videlo kod kontranapada.

Izabrane vesti

Potom je protiv FMP-a sa nekoliko zakucavanja nagovestio šta ume u napadu, da bi protiv Darušafake u Istanbulu bio pravi motor ekipe i najbolji pojedinac koji je svojom energijom doneo preokret u igri svog tima. Uz Zagorca i Pejdža bio je najbolji igrač na tom meču sa 13 poena. Ukupno gledano, imao je najveći indeks korisnosti.

Pokazao je Mekadu da može mnogo da pomogne i u napadu, ali i u odbrani. Trinkijerija sigurno raduje to što je imao blokade, što je imao ukradene lopte, ali i iznuđene faulove u napadu protivničkih ekipa, kao u situaciji protiv Trenta.

Partizan je prvobitno, kada je letos pravio sastav, imao ideju da u ekipi poseduje Artjoma Parahovskog kao visokog, klasičnog centra, koji će moći da igra leđima i dominira u reketu, ali i Vila Mozlija, nižeg centra koji može svojom brzinom da upotpuni minuse Parahovskog. I pored njih da računa na Nikolu Jankovića.

Mic po mic Partizan je uvideo veliki kiks sa Parahovskim i želeo je to da popravi. Mozli se više nego isplatio, pa je i Partizan sa njim, ali i ostatkom atletski solidnog sastava, dobio obrise snažne, tvrde ekipe, koja igra brzo, poletno, računa na tranziciju.

Kada je Mekadu dovođen, pre njega se pominjao Žofri Lovernj koji bi takođe doneo igru leđima Partizanu, ali posle svega što se desilo stigao je Mekadu. Vrlo sličan igrač Mozliju. I to se zasad pokazuje kao dobra stvar.

Crno-beli suštinski sada imaju “dva Mozlija”. Ako pitate navijače, sigurno će uperiti palcem na gore, jer je Mekadu za kratko vreme već uspeo da ih časti sa nekoliko dobrih poteza, sa nekoliko atraktivnih zakucavnja što sigurno pored Mozlija drastično diže lestvicu zanimljivosti. Ima Mekadu dobru energiju, a to je često potrebno da malo razmrda ekipu.  

Protiv Zadra je za 16 minuta dao 13 poena i uz Jaramaza opet bio ponajbolji igrač na parketu. Pokazao je da se sve bolje navikava na ekipu, a u situaciji gde crno-beli čekaju Darušafaku u sredu u utakmici koja može da odredi sudbinu tima u Evrokupu, ova uzlazna putanja Mekadua može sigurno da raduje Trinkijerija.

Štaviše, Mekadu je došao u Partizan iz Turske, poznaje dobro Darušafaku, a to joj je pokazao i u Istanbulu. Kada na sve to dodamo da je Mekadu neko ko igra na energiju, neko ko oseća klub i ko je više puta rekao i istakao koliko mu je drago što je stigao u Partizan, biće zanimljivo videti koliko će atmosfera u krcatom Pioniru dodatno uticati na njega.

Svako njegovo eventualno zakucavanje bi donelo eksploziju na tribinama. A to znači više od sama dva poena.

Inače, Džejms Mekadu je rođak od čuvenog Boba Mekadua (sa očeve strane), čoveka koji se smatra za jednog od pet najboljih američkih igrača koji su igrali u Evropi. To je čovek koji je dva puta osvajao NBA ligu, a osvojio je i Evroligu. Bio je najefikasniji igrač NBA lige 1975. godine.

On je na leto 1986. godine potpisao za Milano pošto je u NBA ostavio trag sa 18.887 datih poena (22,1 u proseku), 8.048 skokova (8,4 u proseku) i ukupno 1.147 blokada (1,5 u proseku).

Došao je u Italiju sa 35 godina, ali tamo je doživeo drugu mladost i osvojio Evroligu na Fajnal foru 1988. godine na kom je učestvovao i Partizan sa Vlade Divcem, Sašom Đorđevićem i Žarkom Paspaljem između ostalog i to posle pobede nad Makabijem u finalu.

Nije bio preterano visok, 206 centimetara, ali je igrao na centarskim pozicijama.

Džejms Mekadu, sadašnji košarkaš Partizana, takođe je visok 206 centimetara i igra na centarskim pozicijama. Nije naravno Džejms na nivou svog čuvenog rođaka, iako ima dve osvojene NBA lige sa Golden Stejtom.

Ali ima srce i to se videlo do sada. Nije loše imati jednog Mekadua u ekipi.

Džejmse, just McAdoo it! Darušafaka je prava prilika.

FOTO: Star Sport, MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara