Svetislav Pešić i košarkaši Srbije (©Star Sport)
Svetislav Pešić i košarkaši Srbije (©Star Sport)

Kad se Srbija zainati u odbrani: Pohapsiš rivalu glavne igrače i na konju si

Vreme čitanja: 4min | čet. 31.08.23. | 17:00

Kajl Anderson, Tremont Voters i Karlik Džons osetili defanzivnu moć Orlova

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Manile)

Prvi krug Mundobasketa Srbija je završila shodno očekivanjima – tri pobede u džepu uz igru koja obećava.

Izabrane vesti

Statistika pokazuje da smo u šest glavnih statističkih kategorija među najboljima na prvenstvu, Nikola Jović je pokupio simpatije javnosti u Srbiji, Bogdan Bogdanović i Nikola Milutinov drže visok nivo, Stefan Jović podsetio nas je zašto nam je toliko nedostajao prethodnih godina, dok su Ognjen Dobrić, Vanja Marinković, Aleksa Avramović i ostali tu da urade sve što je potrebno da tim funkcioniše kao dobro podmazana mašina, kako to reče selektor Južnog Sudana Rojal Ajvi.

Videli smo dosta toga dobrog u igri Srbije, ima naravno i nekih stvari koje treba da se unaprede što je sasvim normalno za novu ekipu i start velikog takmičenja. Prve tri utakmice pokazale su i zanimljiv trend našeg sastava – da odbranom neutrališe protivniku glavne igrače. Narodski rečeno – pohapsiš ih i na konju si. Nije to ništa novo u košarci, ali jeste nešto što nismo često gledali kod Srbije.

Kajl Anderson, Tremont Voters i Karlik Džons osetili su defanzivnu moć Srbije. Svako od njih bio je projektovan da napravi problem Orlovima, ali je taktička postavka našeg tima učinila da se oni praktično ne vide na parketu i budu potpuno skrajnuti.

Kajl Anderson nije imao prijatan debi u FIBA košarci i reprezentaciji. Solidni NBA košarkaš, koji je u Minesoti igrač uloge, u Kini je predstavljen kao veliko pojačanje, iako je i deo tamošnje javnosti osećao zabrinutost zbog toga što se kasnije priključio pripremama reprezentacije zbog manjka vremena za uklapanje. Njegov debitantski meč u dresu zemlje čije poreklo nosi od pradede sa majčine strane završio se bez koša i devet promašenih šuteva iz igre (0/2 za tri) za gotovo 26 minuta!

Glavni zadatak u zaustavljanju Andersona imao je Nikola Jović. Najmlađi reprezentativac Srbije na ovom prvenstvu nije pokazao samo svoje napadačke, već i defanzivne kvalitete kojim je prvu zvezdu Kine praktično izbacio sa utakmice.

Duel sa Portorikom naterao je Tremonta Votersa da ostane bez prepoznatljivog uticaja kada direktno napada koš. Jeste ubacio devet poena, ali je iz igre šutirao 3/13, od čega je samo jedan pogodak bio sa distance. Istina, podelio je devet asistencija i bio na pragu dabl-dabla, s tim da ga je naša odbrana naterala na pet izgubljenih lopti iz kojih smo direktno postigli 10 poena!

Voters je i u Beogradu odigrao slabije nego inače. Tada smo mu dozvolili 11 poena, ali samo dve asistencije i četiri puta mu je oduzet posed lopte.

Karlik Džons je verovatno najbolji primer koliko je srpska odbrana dobro funkcionisala u rotacijama. Tokom prve dve utakmice turnira, doduše protiv objektivno slabijih rivala, skupio je prosečni indeks korisnosti 29, uz 28 poena i 8,5 asistencija po utakmici! Tada je bio treći strelac i četvrti u koloni indeksa korisnosti na celom turniru.

Protiv Srbije je za nepuna 22 minuta imao samo tri poena, jedan pogodak iz igre i šut 1/5! MVP i najbolji strelac Razvojne lige osetio je toliku nemoć, da na parketu nije mogao da sakrije frustraciju. Kada je shvatio u kojem smeru ide utakmica, Rojal Ajvi odlučio je da ga ostavi na klupi i pruži šansu nekim drugim igračima da osete Mundobasket.

Pogodi tri utakmice sa Mundobasketa uz igru ukupno poena na meču i uzmi dodatnih 75.000 dinara!

Sličnu sudbinu doživeo je i Venjen Gebrijel. Nije mogao da se nosi sa Nikolom Milutinovim na centru, pokušao je da promeni poziciju i eventualno tada uradi nešto više, ali nije bio od naročite pomoći saigračima. Na terenu je bio samo 13 minuta, pogodio je jedan šut iz igre uz četiri promašaja i tri izgubljene lopte.

Ovakav mentalitet srpske odbrane nedostajao nam je na prošlogodišnjem Evrobasketu. Sada je sastav značajno promenjen i iz sistema u kojem su cirkulisale najveće zvezde evropske i svetske košarke, sada imamo Bogdana Bogdanovića i Nikolu Milutinova kao noseće igrače, Nikolu Jovića koji dolazi, Stefana Jovića kao najstarijeg u timu.

Vanja Marinković je u razgovoru za Mozzart Sport takođe naglasio ovu promenu kao značajniju, jer sa njim veliki posao u odbrani rade između ostalih Ognjen Dobrić i Aleksa Avramović spolja, te Nikola Milutinov i Nikola Jović unutra, dok je prošle godine igrača zadatka bilo u debeloj manjini... Dosta je važna i upotrebna vrednost mladog košarkaša Majamija, pošto svojim telom i karakteristikama može da sačuva protivnike na gotovo svim pozicijama.

Svetislav Pešić na svakoj konferenciji za novinare govori o odbrani od tranzicije kao ključ uspeha i igrači su to prihvatili. Naravno, ono pravo tek dolazi, Italija i Dominikanska Republika su ozbiljniji protivnici od dosadašnjih u grupnoj fazi.

Baš zato biće zanimljivo videti kako će se srpska odbrana reagovati na italijanski stil košarke bez klasičnog centra, gde Simone Fontekio i Nikolo Meli vode glavnu reč. Kod Dominikanske Republike prva zvezda je as Minesote Karl Entoni Tauns, mada su mnogo pokazali Andres Feliz i Viktor Liz i oko njih trojice se mahom sve vrti.

U petak i nedelju biće nam neophodno da pokažemo isti, ako ne i viši nivo odbrane kako bismo pojurili prvo mesto i nominalno lakšeg protivnika za četvrtifinale. O daljem takmičenju razmišljaćemo tek kada vidimo kako ćemo da završimo fazu pred nama.



tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeMundobasket 2023Nikola JovićStefan JovićVanja MarinkovićOgnjen DobrićNikola Milutinov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara