Kako je Njegovo leteće visočanstvo povezalo Šarlot, NBA, Pariz i PSŽ

Vreme čitanja: 3min | pet. 29.03.19. | 13:05

Majkl Džordan polako postaje jedna od najuticajnih figura u svetu košarke, i to van terena, a i glavni je razlog što NBA napušta London nakon decenije tavorenja

Ako ste možda kojim slučajem povezali "Air Jordan" opremu fudbalera Pari Sen Žermena i dolazak NBA u Pariz januara iduće godine kada će se sastati Šarlot Hornets i Milvoki Baks - svaka vam čast.

Mada, kada se stvari ovako postave, zaključak je možda i logičan, ali je malo kome pao napamet. Jer čovek koji se krije iza svega toga je niko drugi do Njegovo leteće visočastvo. Legendarni Majkl Džordan, kako piše Ekip, prihtavio je Grad svetlosti kao svoj drugi dom van Šarlota. Tamo je ranih devedesetih lansirao Air Jordan 1 patike, tako je otvorio prvu radnju u Evropi, tamo i provodi dosta vremena, koristivši ga kao svojevrstan "beg u svet" iz američke provincije.

Izabrane vesti

Povezao se i sa ljudima iz gradske uprave, ali i sportskih organizacija, pre svih Pari Sen Žermenom sa kojim  je potpisao i sponzorski ugovor. Od ove sezone Sveci nose opremu sa njegovim "Jumpmanom", koja se prodaje kao alva, a kako kažu na Parku prinčeva, otišlo je već skoro milion dresova! Povezan je i sa projektom Pro B (Paris Basketball), to jest novim pariskim košarkaškim klubom koji vodi bivši generalni menadžer Minesota Timbervulfsa, Dejvid Kan.

Mbape i Nejmar sa Air Jordan opremom

Koliko je Džordan vezan za Francusku pokazuje i letošnje dovođenje Tonija Parkera u Šarlot čime je još više zabetonirao ljubav prema ovoj predivnoj evropskoj državi. Ljubav koju pokazuje i čestim gostovanjem na utakmicama PSŽ-a, i to na ligaškim, aktivnim učešćem u razvoju pariske basket scene, a na kraju krajeva dovođenjem NBA utakmice koja će se održati 24. januara. Leteći je toliko moćan i uporan, da je uspeo da ubedi čelnike lige da nakon devet godina tavorenja u Londonu, konačno naprave pravi korak i načine svojevrsni "NBA brexit". Korak koji bi konalčno mogao da pogura ovu poslovno-sportsku mašineriju preko Atlantika.

Džordan se dokazao kao odličan biznismen ne samo zahvaljujući njegovoj robnoj marki koju radi uz pomoći Najkija, već i akvizicijom Šarlot Bobketsa u rodnoj mu Severnoj Karolini, državi u SAD za koju se smatra da je "najkošarkaškija" od svih 50. Ubrzo je vratio staro ime Hornets, a dobrim radom na brediranju podigao je vrednost kluba sa 275 miliona na čak 1,25 milijarde dolara, kako je objavio Forbs. Prošlu godinu Stršljenovi su, nakon isplata svih zarada i dividendi ostali u plusu od čak 22 miliona. Sem toga, svom gradu je ove godine "poklonio" i Ol star vikend, nakon nekoliko pokušaja da završi taj posao. Džordan je svoju glad i neustrašivost na terenu prebacio u poslovnu arenu i gazi kao da je krenuo po sedmi šampionski NBA prsten.

Em Džej na meču PSŽ- Rems

"Odavno je Majkl gurao projekat Ol star susreta u Šarlotu. Razgovarao je sa svim vlasnicma NBA franšiza i uspeo da ih ubedi, iako je u pitanju zasita malo tržište. Ljudi u Severnoj Karolini nisu ni svesni koliko mu duguju ", posvedočio je prvi čovek NBA, Dejvid Silver.

Ali Leteći Džordan nije zaboravio ni na bit košarke, pa iako njegov tim nije među najboljima u ligi, on ne gubi entuzijazam. Često ne gleda mečeve iz lože, već u trenerci i patikama - naravno Džordankama - sedi na klupi i pruža podršku štićenicima, što savetom, što odobravanjem. Ponekad ume i da se naljuti, ali samo iz čisto košarkaških razloga, kada naprave glupost koja nije smela da se dogodi.

Džordanova reakcija na meču Šarlota

Njegov entuzijazam, ali i marketinška moć polako od Pariza stvaraju centar, tačnije čvorište - iliti hub na engleskom- evropske košarke, ali i šire. Ljubav Francuza i Parižana prema ovoj magičnoj igri pod obručima je jasna i zaista je čudno da je pre deceniju kao NBA baza odabran "mrtvi" London gde je košarka tek "neki tamo američki sport".

Njegovo leteće visočanstvo je preuzelo NBA napad na Stari kontinent i za sada "trpa kao lud" . Pariz je imao sreće da ga za svoj drugi dom odabrao takav čovek. A i zaslužio je....

(FOTO: Reuters, twitter screenshot)


tagovi

Šarlot HornetsMajkl DžordanNBA Ol star vikend

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara