Kako nestane cela petorka i zašto stalno Perperoglu?

Vreme čitanja: 7min | čet. 24.01.19. | 12:25

Tim Milana Tomića je kroz poslednja tri evropska meča upisala 231 poen, gde je srednja vrednost 77 poena. Za taj broj poena Zvezdini igrači podelili su tek 40 asistencija. Po 15 u dva okršaja sa Valensijom i samo 10 na gostovanju Unikahi. Poređenja radi, protiv Limoža u Beogradu na otvaranju TOP 16 faze, na 83 poena došlo je čak 29 završnih dodavanja

Čarls Barkli je jednom prilikom rekao:
„Ako zeznem stvari, reći ću pred svima: ’Znate šta, zeznuo sam stvar’. To je sve što mogu. Neko će vam oprostiti, neko neće. Tako stvari funkcionišu“.

Posle trećeg uzastopnog poraza u TOP 16 fazi Evrokupa košarkaši Crvene zvezde moraju da budu iskreni i pred svima kažu: „Da, zeznuli smo“. Jer, to znači da ste prihvatili činjenice i tako napravili prvi korak ka rešavanju problema.

Izabrane vesti

Crveno-beli su sebe doveli u nimalo prijatnu situaciju. Posle Unikahinog trijumfalnog pohoda u Limožu, Zvezdin put do četvrtfinala ide kroz trnje. Pobeda nad Unikahom veća od pet poena razlike, uz recku na gostovanju Limožu i molbu Valensiji da ostavi patriotske vrednosti iza sebe i odigra s punim intenzitetom u Malagi. Jer, ako Unikaha nadigra Slepe miševe - sve drugo pada u vodu. Dakle, malo toga zavisi od srpskog šampiona.

A, kako je Crvena zvezda došla u ovu poziciju? Razloga je više. Gledajući iz ugla protekle tri utakmice na jednoj strani je odbrana, koja je u proseku dozvoljavala 83,4 poena. Odnosno Crvena zvezda koja više ne poštuje nijedan defanzivni princip ustanovljen na početku sezone, zbog čega se dešava da rivali ponekad ne utroše ni upola snage, koliko bi realno trebalo, kako bi postigli koš. Na drugoj strani je napad. Crvena zvezda je osim timske odbrane, izgubila konce organizovanog napada koji se ogleda kroz prozivanje akcije od strane plejmejkera, izvršavanja potrebnih kretnji i pronalaženja najboljeg (ili najjednostavnijeg) rešenja da se dođe do koša. 

Tim Milana Tomića je kroz poslednja tri evropska meča upisala 231 poen, gde je srednja vrednost 77 poena. Za taj broj poena Zvezdini igrači podelili su tek 40 asistencija. Po 15 u dva okršaja sa Valensijom i samo 10 na gostovanju Unikahi. Poređenja radi, protiv Limoža u Beogradu na otvaranju TOP 16 faze, na 83 poena došlo je čak 29 završnih dodavanja. 

U prevodu - napad Crvene zvezde počeo je sve više da se svodi na individualna rešenja. Zašto je to tako? Da li su takmaci „pročitali“ Zvezdin napad, ili su umor i opterećenje sustigli nosioce igre, ili se radi o nedostatku prave širine? Reklo bi se da se suština krije negde između. 

Milan Tomić u poslednje tri sedmice nema svoje vodeće igrače na adekvatnom nivou. Od njih ne dobija dovoljnu porciju koševa, što je dovelo do toga da se traže iznuđena rešenja ili ide sada već utabanom stazom - da loptu uzme Stratos Perperoglu, pa šta bude...

Startna petorka Regland - Beron - Dobrić - Simanić - Cirbes sinoć je zajedničkim snagama ubacila 24 poena, uz 9/15 za dva i 2/11 za tri. Dakle, bez izvedenog slobodnog bacanja. Stratos Perperoglu je kao igrač s klupe doneo 26 poena (10/18 iz igre, 3/7 za tri). Nešto slično viđeno je i u Malagi, kada je sam pribeležio 23 poena (7/11 iz igre, 4/5 za tri), a petorka Regland - Beron - Lazić - Simanić - Cirbes tek 21, uz 6/16 za dva i 3/11 za tri, te 11 izgubljenih lopti. 

Pošto je Luj Laberi napravio ogromne probleme Boriši Simaniću, a Bojan Dubljević Majku Cirbesu, Mohamed Faje i Majkl Odžo su kao dva bitna faktora skupili još 10 poena. Ali i 12 skokova, od čega je Faje sam imao 10. 

Regland je prve poene na jučerašnjoj utakmici ubacio tek u 21. minutu, najviše jer je kraj sebe imao privezak u vidu Sema van Rosoma, koji se od Zvezdinog Amerikanca nije odvajao. Istina, Regland je prošle sedmice u dvorani Fuente de San Luis imao 21 poen, ali je ostatak petorke imao tek 19. 

Bili Beron još ne uspeva da se vrati u ritam nakon što je doživeo povredu kolena u Malagi. Sinoć je bio jedan od tragičara utakmice, jer je prvo Meta Tomasa faulirao tako da mu je omogućio igru 2+1 i tako Zvezdi oduzeo vođstvo, da bi u sledećem napadu izgoreo u želji da se ispravi za grešku. Osim toga što mu je barut ovlažio i samim tim pokvario šut kao najjače oružje, Beron igra sa sve manje samopouzdanja, što dolazi iz dobre, agresivne odbrane protivnika i pristupa gde mu se više prilazi u telo i ne ostavlja prostor za šut ili prodor. 
"Kada trenirate mnogo i ovako izgubite, normalno je da vam je teško i da gubite energiju. Ali mi smo iskusni i znamo da je povratak posle poraza sastavni deo sporta. Ne možete da pobedite svaku utakmicu. Život ide dalje, pa šansu za naredni trijumf imamo u ABA ligi u subotu, protiv Cedevite", rekao je Beron posle utakmice. 

Mohamed Faje je posle nekoliko odličnih igara pao u drugi plan zbog povrede skočnog zgloba, koja ga je dugo ostavila van terena. Zbog toga kao da je izgubio napadačku oštrinu, koja ga je karakterisala u prvom delu sezone. Boriša Simanić je u međuvremenu postao startna četvorka. Mladi izdanak Zvezdine škole je preko noći prošao put momka od kojeg se ne očekuje mnogo, do igrača od koga se traži veća porcija koševa. To se videlo protiv Breše, Galatasaraja i Limoža... U poslednje tri utakmice skupio je tek 15 poena, sinoć samo dva. 

Majk Cirbes je došao u situaciju da kroz dva susreta sa Valensijom ubaci 10 poena, da duel sa Unikahom završi bez poena, mada je rano završio meč zbog povrede leđa. Samo u meču protiv Limoža imao je 11 poena. Ni njegov zamenik Majkl Odžo nije bio mnogo bolji - samo 11 poena kroz prethodna tri kola. To je trenera Tomića dovelo do toga da malo više koristi Dušana Ristića, koji je svoje minute solidno iskoristio, ali nije moguće očekivati da će povratnik iz NCAA košarke nadoknaditi ono što dvojica vodećih centara ispuste. 

Haume Ponsarnau iz Valensije, Luis Kasimiro iz Unikahe i njihovi saradnici uradili su domaći zadatak kada su se pripremali za sudare sa Crvenom zvezdom. Ključ jučerašnje pobede Valensije možda i najviše leži u iskustvu celog tima, odnosno tome što su gosti u svakom trenutku imali spreman odgovor na Zvezdine nalete i napadačka rešenja. Tako je Sem van Rosom, uz Bojana Dubljevića najvažnija karika oba trijumfa, znao da ostane smiren i pogodi šut za pobedu baš preko Džoa Reglanda, koji je nekoliko trenutaka ranije na identičan način okrenuo rezultat u Zvezdinu korist. Pritom, gosti su ostali dovoljno koncentrisani da pokvare i završne tri sekunde crveno-belima tako što Đoan Sastre ukrao loptu namenjenu Biliju Beronu.

Luis Kasimiro je, na primer, odlukom da eksperimentiše sa Gjorgijem Šermadinijem i Matijasom Lesorom na centrima prvi put baš protiv Crvene zvezde učinio da Zvezdina centarska linija Cirbes / Odžo - Simanić napadački potpuno iščezne (zajedno 11 poena, plus još četiri Dušana Ristića), dok je Brajan Roberts kao tek prosečan defanzivac imao veliku pomoć od obojice u seckanju protivničkih pikova i izolaciji Džoa Reglanda pravovremenim iskakanjem i preuzimanjem. Regland je tu utakmicu završio sa tek sedam poena i 3/13 iz igre. I pored toga uzeo je šut za produžetak. Promašio je, mada je taj šut izveden uz kontakt. 

Haume Ponsarnau je sa Semom van Rosomom uradio mnogo toga da Reglandu u prvoj utakmici preseče sve konekcije sa Beronom, Cirbesom i Odžoom kroz pik, a onda sinoć iskusnom Belgijancu dodelio ulogu „flastera“ koji je Zvezdinog najboljeg igrača ostavio bez ozbiljnijeg učinka.

Jedina konstanta Crvene zvezde je Stratos Perperoglu. Dušan Ristić, Filip Čović i Ognjen Dobrić tek solidne opcije iz drugog plana. Grčki velikan i osvajač tri evropske krune uradio je mnogo da održi crveno-bele na određenoj visini, ali činjenica da je ostatak tima postao komforan sa očekivanjima da će baš on sa nepunih 35 godina nositi ekipu kroz ceo meč i onda još rešavati svaku dramatičnu situaciju - zabrinjava. 

Crvena zvezda ima problem. Sada mora da pronađe modus kojim isti da reši. Milan Tomić je na konferenciji za novinare ostavio dozu misterije kroz izjavu "Moraćemo nešto da promenimo, čućete o tome".

Da li je time mislio na osvežavanje ekipe dovođenjem novih igrača, što u ovom trenutku možda i ne deluje realno, ili je tako najavio preraspodelu minuta kroz nastavak sezone - ostaje da vidimo. 

Nešto, svakako, mora da se menja. A Kup Radivoja Koraća i borba za novi trofej je iza ugla...

UČINAK VODEĆIH ZVEZDINIH IGRAČA

Unikaha - CRVENA ZVEZDA 79:74

Džo Regland (30:02) - 7 poena (3/13 iz igre, 1/5 za tri), 7 skokova, 7 asistencija, 5 izgubljenih lopti.
Bili Beron (19:38) - 7 poena (3/6 iz igre, 1/3 za tri), 5 izgubljenih lopti.
Boriša Simanić (16:15) - 7 poena (3/8 iz igre).
Majk Cirbes (6:14) - bez učinka.
Majkl Odžo (20:14) - 4 poena (2/5 iz igre), 5 skokova.


Stratos Perperoglu (32:25) - 23 poena (7/11 iz igre, 4/5 za tri).
Ognjen Dobrić (21:25) - 13 poena (5/11 iz igre).

Valensija - CRVENA ZVEZDA 92:76

Džo Regland (27:21) - 21 poen (6/10 iz igre, 7/9 za jedan), 3 asistencije, 3 izgubljene lopte.
Bili Beron (32:16) - 11 poena (3/11 iz igre), 3 asistencije.
Boriša Simanić (10:13) - bez učinka (0/2 za tri).
Majk Cirbes (25:28) - 6 poena (3/4 iz igre), 4 skoka, 3 asistencije.
Mohamed Faje (23:18) - 9 poena (3/4 iz igre, 2/3 za tri), 5 skokova.
Majkl Odžo (14:32) - 3 poena (1/4 iz igre), 6 skokova.


Stratos Perperoglu (27:46) - 9 poena (4/10 iz igre, 3/8 za dva).
Filip Čović (14:34) - 9 poena (4/6 iz igre), 3 asistencije.

CRVENA ZVEZDA - Valensija 81:82

Džo Regland (27:19) - 10 poena (5/10 iz igre, 0/3 za tri).
Bili Beron (23:42) - 6 poena (2/9 iz igre, 0/3 za dva).
Mohamed Faje (28:18) - 6 poena (2/3 za tri), 10 skokova.
Boriša Simanić (11:39) - 2 poena (1/1 iz igre).
Majk Cirbes (11:30) - 4 poena (2/2 iz igre).
Majkl Odžo (16:14) - 4 poena (2/3 iz igre).


Stratos Perperoglu (27:46) - 26 poena (10/18 iz igre, 3/7 za tri).
Filip Čović (21:50) - 13 poena (4/7 iz igre), 3 asistencije.

Legenda: Ime, prezime, minutaža, učinak.

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (nikolaS_sN)
Foto: Star Sport, MN Press


tagovi

Džo ReglandBili BeronBoriša SimanićMohamed FajeOgnjen DobrićBranko LazićMajk CirbesStratos Perperoglu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara