Sportski direktor Cedevita Olimpije Sani Bećirović (Foto: Cedevita Olimpija/Ales Fevzer)
Sportski direktor Cedevita Olimpije Sani Bećirović (Foto: Cedevita Olimpija/Ales Fevzer)

Kako se Cedeviti Olimpiji isplatilo strpljenje: Nismo hteli da menjamo trenera, sad smo evropski hit

Vreme čitanja: 8min | sre. 16.03.22. | 09:00

“Pobeda protiv Partizana nam pokazala da smo dobar tim, preokrenula ceo način razmišljanja i hemiju koja se stvara u ekipi. Posle je sve išlo korak po korak, Jurica je napravio velike stvari, doradili su se detalji i ekipa sada deluje sigurnije i iskusnije”, rekao je sportski direktor Ljubljančana Sani Bećirović za Mozzart Sport

Ne kaže se bez razloga “strpljen – spasen”. Cedevita Olimpija nije uspevala da ispuni potencijal u prvom delu sezone, menjala se u hodu, gubila mečeve od objektivno slabijih protivnika, pretrpela dva teška poraza u sudaru sa ekipama Budućnosti (60:91) i Mege Mozzart (75:104). Na udaru kritika prvi se, po pravilu, našao trener, ali uprava ljubljanskog kluba uradila je nešto van svih šablona današnjeg sporta i ostala uz Juricu Golemca u najtežim trenucima. Bila je u pravu. Zmajevi su u meču sa Megom (22. kolo ABA lige) stigli do 12. pobede u nizu (računajući četiri takmičenja) u koji je stao i trofej Kupa Slovenije.

Takvom serijom ne može da se pohvali nijedna ekipa iz najjačih evropskih liga. Olimpija je poslednji put poklekla 30. januara (91:93 protiv Budućnosti) što joj je u tom trenutku bio četvrti vezani poraz. Od tada vise od mesec i po dana nije pognula glavu…

Izabrane vesti

Posle pet godina je Kup vraćen u klupsku vitrinu i taj deo smo odradili kako treba. Ispred nas je ključni deo sezone, moramo doći do četvrtog mesta, ako bude prilike za više - još bolje. Kada je Evropa u pitanju, ciljamo što višu poziciju u Evrokupu, da bi ako se poklope rezultati mogli da se nadamo takođe četvrtom mestu i prednosti domaćeg terena”, priča za Mozzart Sport sportski direktor slovenačkog kluba Sani Bećirović o sjajnom preokretu i neverovatnim rezultatima u poslednje vreme.

Bivši reprezentativac Slovenije otkriva i šta stoji iza turbulentnog početka.

Tokom teškog leta smo imali mnogo pehova pri angažovanju pojedinih igrača. Čak i sa nekima sa kojima smo potpisali ugovore. Bilo je i povreda, pa i prevremenih raskida saradnje, jer pojedinci nisu bili u stanju da zdravstveno budu kako treba i zbog toga je start sezone bio nešto lošiji”.

Dokazalo se na primeru Ljubljančana da je strpljenje vrlina, iako nije česta pojava u svetu sporta.

Nestrpljivost je jedan od problema današnjice, ne samo u sportu. Nisam tip čoveka koji voli mnogo da menja, jer kada nekom ukažeš poverenje, treba da staneš iza toga, a ne u prvom treškom trenutku da mu okreneš leđa i promeniš priču”.

Klub je verovao Jurici Golemcu i nije pogrešio.

Presudilo je to što nismo nikad razmišljali o tome da se menja trener, jer su mu igrači verovali, što je meni lično bilo važno. Nije izgubio njihovo poverenje, držao je svlačionicu. U tom periodu smo imali i pehova u završnicama, ali tek kada se glave ohlade i napravi analiza vidi se da uopšte nismo bili taoliko loši kao što su možda rezultati pokazivali”.

Jurica Golemac (Foto: Cedevita Olimpija/Ales Fevzer)Jurica Golemac (Foto: Cedevita Olimpija/Ales Fevzer)

Izvršene su određene korekcije. Posle serije loših rezultata Olimpija se rastala sa dvojicom Amerikanaca Markusom Kinom i Džekijem Karmajklom, kao i tandemom domaćih igrača Žigom Dimecom i Lukom Rupnikom. Angažovana su i sjajna pojačanja, iz Panatinaikosa je stigao dugogodišnji NBA igrač Jogi Ferel, iz Žalgirisa iskusni slovenački reprezentativavac Zoran Dragić, a u Ljubljanu se vratio i Alen Omić (Burg).

Bile su nam potrebne promene. Neki ljudi i klubovi menjaju zato što misle da moraju da menjaju, ali mi smo bili rešeni da kad već menjamo da napravimo promene koje će doneti prevagu. Nismo ni kao klub, a ni ja lično, skloni ka donošenju brzopletih odluka, pod uticajem emocija ili pritiskom javnosti. Možda su nam zbog toga još draži ovi rezultati jer se pokazalo da je naš potez bio ispravan. Sa dovođenjem novih igrača dobili smo ono što nam je bilo potrebno i mislim da smo pravi mali hit Evrope i ABA lige”.

Oformljeno je sjajno jezgro domaćih igrača, pošto je klub još minulog leta zadržao Eda Murića i Jaku Blažiča. Posebno je teško bilo sačuvati bivšeg košarkaša Crvene zvezde i Barselone, jer su za njegove usluge posle sjajne sezone u Stožicama bili zainteresovani brojni evropski klubovi.

"Jaka je imao hrpu ponuda, ali je od prvog dana pristupio ovom projektu sa dušom i srcem i izuzetno nam je drago da je tako. U ove dve i po godine je dokazao da se radi o vanserijskom domaćem igraču, što je za nas veoma bitno, jer su u svakoj sredini domaći košarkaši daju implus i identitet ekipi. Zbog toga se i dalje trudimo i nadamo se da će Jaka još dugo ostati u Ljubljani. Sa pečatom domaćih igrača koji su u isto vreme nosioci, uz dobar odabir stranaca imamo pravu kombinaciju za uspeh".

Nema kluba sa ovih prostora koji ne teži formiranju tima sa kvalitetnim jezgrom igrača iz svoje zemlje. To ipak nije nimalo jednostavan zadatak.

"Svakog dana postaje sve teže. Bazen je sve manji. Mladi teže da odu što pre iz zemlje jer je ideja da je uvek napolju bolje i da će brže doći do uspeha i cilja. Tu je i NBA, kao najviši aparatus koji konstantno crpi iz svih zemalja kako bi zadovoljio svoje apetite. Da liga bude atraktivna i svi najbolji igrači sveta budu tamo - što je i normalno”.

Jaka Blažič i Alen Omić (Foto: Cedevita Olimpija/Ales Fevzer)Jaka Blažič i Alen Omić (Foto: Cedevita Olimpija/Ales Fevzer)

Cedevita Olimpija je uspela da sačuva domaće igrače, a i ubuduće će pokušavati da privoli najbolje slovenačke košarkaše. Otkiva Bećirović da je klub pokušao da angažuje i košarkaša minhenskog Bajerna Žan Marka Šiška i bivšeg igrača Partizana Alekseja Nikolića (Burgos).

Od starta smo išli sa tom idejom, želeli smo i ranije da vratimo Alena i Zorana, pa i druge igrače poput Šiška i Nikolića. Nema nas mnogo, malo njih koji igraju u inostranstvu je već dokazalo da se radi o vrhunskim košarkašima i onda dođemo do budžeta i realnosti koja je za sve nas sa područja bivše Jugoslavije najteža. Jednostavno nismo konkurentni sa ostatkom Evrope. Zbog toga je bilo potrebno dve ili dve i po godine da se Omić i Dragić pridruže i da se kockice slože. Nadam se da ćemo sa svim domaćim igračima uspeti da nađemo zajednički jezik i da ih zadržimo u klubu što je duže moguće”.

Stranci po pravilu donose dodatni kvalitet, a Ljubljačani su ove sezone uspeli da angažuju i nekoliko igarča evroligaškog kalibra. Džejkob Pulen je dokazani šuter na kontinentalnom nivou, Ferel igrač koji je imao solidnu ulogu i u najjačoj ligi sveta, Zek Ogastin je u biografiju upisao klubove poput Panatinaikosa i Galatasaraja, a Melvin Edžam bogato evropsko iskustvo. Da privuče taj nivo košarkaša klubu je pomogao i bivši igrač Kendrik Peri, koji je iz Ljubljane otišao u PAO (potom se vratio na Jadran i pojačao Budućnost).

"Nije bilo jednostavno, ali to je još jedna potvrda da se dobro radi i da ovo što smo postavili u dve godine dolazi i do američkih igrača. Ko god od stranaca da je bio u Ljubljani može da priča samo u superlativu o klubu. Veliku pomoć imali smo i u Periju. Poneo je sjajno iskustvo, ovde je pružao neke od najboljih partija u karijeri i pomogao je tim momcima shvate gde idu - u košarkašku zemlju i organizacuiju koja brine i o najmanjem detalju i da sve što su u obavezi je da misle o tome šta se dešava na parketu i pružaju najbolje moguće partije. Najveći kompliment za naš klub u ovo kratko vreme da na osnovu toga kako funkcionišemo stvarno možemo da privučemo igrače koji su možda iznad našeg realnog nivoa, da im omogućimo da dignu karijeru i odu u pravom smeru", rekao je Bećirović.

Bećirović i Melvin Edžam (Foto: Cedevita Olimpija/Ales Fevzer)Bećirović i Melvin Edžam (Foto: Cedevita Olimpija/Ales Fevzer)

Cedevita važi za napadački orijentisanu ekipu, koja voli da se nadmudruje sa protivnicima i igra na koš više. Najefikasniji je tim Jadranske lige (85,2 poena po meču), a jedno od najjačih oružja joj je šut za tri poena (29,1 šuteva sa distance po meču - najviše u ligi). Može se reći da ide u korak sa modernizacijom igre. Gaje u klubu visoke ambicije, ali žele i navijačima da prirede što bolju košarkašku predstavu.

Moramo da gledamo kako se košarka promenila, pogotovu u NBA, ali čak i u Evropi, u nekim zemljama i ranije nego kod nas. Da težimo ka tome da se igra atraktivna, napadačka košarka, što ne znači da se na odbrani ne radi i da je zapostavljena. Jurica je još u Primorskoj pokazao da ima taj način razmišljanja. Primorska je bila jedna od atraktivnijih ekipa, igrala ofanzivnu košarku i pošto su dugo bili zajedno imali su dobra odbrambena pravila. Nama je trebalo baš to, malo vremena da stvari dođu na svoje. Leto je bilo stresno, puno igrača je otišlo, došli su novi i nisu se najbolje uklopili i kada se još dogodi ta druga promena, normalno da je potrebno vremena da se sve te stvari pohvataju i dođu na svoje”, napominje sportski direktor Zmajeva i dodaje: „Želimo da igramo atraktivnu košarku, jer ćemo tako i publiku u potpunosti vratiti, da može da dođe i uživa u košarci koju igramo i koju ćemo igrati”.

U nekim računicama pre, ali i nakon prvog dela sezone u prvi plan su na Jadranu iskočili branilac trona Crvena zvezda, Partizan sa Željkom Obradovićem i iskusna ekipa Aleksandra Džikića iz Podgorice. Cedevita Olimpija je nekako ostala u njihovoj senci, ali po svemu prikazanom u poslednje vreme sa pravom može da se nada velikim uspesima.

"Uvek težimo ka tome da budemo konkurentni sa ostalim klubovima. Svi znamo da su njihove mogućnosti što se tiče finansija iznad naših, pa je i realno da mi buidemo ti koji napadaju iz senke. Ipak. ne bežimo od konfrontaacije. Imamo ekipu koja može da se bori sa svima. Napravili smo možda jedan ili dva kiksa što nam je otežalo borbu za treću poziciju, ali i sa četvrtog mesta imamo šanse da iznenadimo i veće klubove od nas".

Da sa svima može da se nosi dokazala je pobedama nad Partizanom u Beogradu (96:89 i prvi poraz crno-belih kod kuće), Budućnosti (92:78 u Evrokupu), pa i u dva egal susreta koja je odigrala sa Crvenom zvezdom. Na evrosceni je skupo prodala kožu Virtusu (101:104) i slavila u Valensiji (97:85). Bećirović napominje da je upravo trijumf nad crno-belima sredinom decembra bio prekretnica.

"To nam je mnogo značilo, pogotovu pobeda protiv Partizana u Beogradu, kada smo shvatili da smo stvarno dobar tim. Dosta smo utakmica izgubili u samoj završnici - od Zvezde, Ulma kod kuće, Virtusa iz Bolonje... Koliko god dobro da odigraš, ako na kraju izgubiš na loptu nemaš taj utisak da možeš sa svima da se nosiš, ali utakmica sa Partizanom je preokrenula ceo način razmišljanja i hemiju koja se stvara u ekipi. Posle je sve išlo korak po korak, Jurica je u pauzi napravio velike stvari, doradili su se detalji i ekipa sada u završnicama deluje sigrunije i iskusnije".

Ne spada Cedevita Olimpija u Evrokupu u prvi red favorita, ali nošena serijom sjajnih rezultata, uz očigledan kvalitet koji postoji u ekipi, mogla bi da iznenadi.

"Dobar je format, jer daje i manjim klubovima šansu da naprave pozitivan rezultata. To stavlja veći pritisak na klubove sa većim budžetom, ali mislim da će baš zbog toga biti dosta zanimljivije jer svako može da ima loš dan i onda na taj loš dan mora da pokaže kvalitet da bi došao do cilja. Mali timovi će imati veći motiv da na dobar dan iznenade nekoga i idu dalje. Biće interesantno kada krene eliminaciona faza", zaključio je Bećirović u razgovoru za Mozzart Sport.


tagovi

Cedevita OlimpijaSani BećirovićJaka BlažićZoran DragićJogi FerelMelvin EdžamDžejkob PulenAlen Omić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara