Šut Nemanje Nedovića (© Star Sport)
Šut Nemanje Nedovića (© Star Sport)

Kalinićev skok, bombe Nedovića i Gudurića, čuveni Bili Beron: Zvezdine kultne završnice za navijačku ekstazu

Vreme čitanja: 3min | pet. 09.12.22. | 13:42

Prethodnih sedam godina, crveno-beli su često pronalazili način da nadigraju večitog rivala u dramatičnim finišima

Još jedan derbi je završen, istorijski u Evroligi, a pobeda je otišla u ruke Crvene zvezde i to na najdramatičniji način. Trojkom u poslednjim sekundama. Kao što već svi znaju heroj je bio Nemanja Nedović. Hladnokrvno je ubacio šut iz ugla na asistenciju Luke Vildoze i tako nastavio seriju crveno-belih. Ono što se međutim da zaključiti posle pobede Zvezde je činjenica da se prethodnih godina Zvezda pretplatila na trijumfe protiv Partizana u dramatičnim završnicama. Posebno se pamte poeni Nikole Kalinića, Marka Gudurića, ali i Bilija Berona.

Svedoci smo ogromnog broja derbija tokom sezone, desetak se odigra svake godine pa su samim tim svakakve završnice postale veoma česte. Videli smo i ubedljive pobede i jednih i drugih, ali nekako se najviše pamte one u poslednjim sekundama kakve je bila sinoćna kada je Nemanja Nedović utišao prepunu dvoranu navijača Partizana.

Izabrane vesti

Sve je krenulo od Vildoze, a Nedović je samo mirno sačekao priliku.

"Bio sam ubedeđen da ulazi. Prizivao sam bukvalno od juče da dođem u situaiciju za šut za pobedu", rekao je Nedović posle meča

Ovo je samo jedan u nizu pobedonosnih koševa koji su viđenih u prethodnih sedam godina od kada je i krenula dominacija Zvezde u ABA ligi i Superligi Srbije. Sve je počelo 2015. godine, kada su se Zvezda i Partizan borili za prevlast u ABA ligi, a tadašnju seriju obeležio je koš Nikole Kalinića. Tačnije skok Kalinića.

Fantastično se krilni igrač snašao posle promašenog slobodnog bacanja Luke MItrovića, uhvatio loptu i srušio Partizan za prednost od 2:0 u seriji. Kasnije je Zvezda i osvojila titulu.

Selimo se u finalnu seriju Superlige Srbije 2016. godine. Partizan sa Aleksandrom Džikićem na klupi je nadomak velike pobede. Svega šest sekundi je ostalo do kraja, a crno-beli imaju prednost 86:84. Na scenu stupa Marko Gudurić. Step bek u stilu NBA bekova, visok luk i koš za pobedu.

"Verovatno ću ovaj šut pamtiti do kraja života", rekao je bio Gudurić.

Za kraj ono najkotroverznije. Poeni Bilija Berona, ako ćemo iskreno, koraci Bilija Berona. Četvrta utakmica finalne serije Superlige Srbije 2019. godine. Zvezda ima meč loptu, ali crno-beli utakmicu u svojim rukama. Ostalo je još svega 13 sekundi do kraja meča, a na semaforu je stajalo 75:74. Lopta u rukama Berona.... očekivalo se da prekaljeni šuter napad reši sa distance, ali on je neočekivano probio do reketa i uz korak više pogodio. Uprkos protestima crno-belih koš je priznat, Zvezda je osvojila titulu, a Beron otrčao u svlačionicu.

Reći će navijači Zvezde da je to revanš za trojku Predraga Drobnjaka iz 2007. godine kada je prelomio u derbi trojkom u samom finišu a nikada nije tačno utvrđeno da li je bio u autu ili nije. Imao je i Partizan pobede u finišu, pamte se recimo slobodna bacanja Džoka Lendejla u finalu Kupa u poslednjoj sekundi.

Međutim, ovako dramatična... To su ipak radosti koje su polsendjih godina rezervisane za crveno-bele.


tagovi

KK Crvena zvezdaNemanja NedovićNikola KalinićMarko GudurićBili Beron

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara