Kaminski (©Starsport)
Kaminski (©Starsport)

Kaminski o pozivu Partizana: Bogdan me u sve uputio oko kluba i trenera, zaista mi se dopada saradnja sa Željkom

Vreme čitanja: 4min | sre. 27.09.23. | 19:11

“Razgovori nikada nisu otišli daleko, nisu uznapredovali. Ne vidim sebe da igram za neku reprezentaciju. Ali, nikada ne znate šta će se dogoditi u budućnosti. Sve ostavljam otvoreno, videćemo”, prokomentarisao je američki centar mogućnost da jednoga dana zaigra za Srbiju

I dalje Partizan Mozzart Bet traga za jednom peticom i čekaće seču u NBA ligi kako bi zatvorio centarsku poziciju. Jedan tek treba da pristigne u tabor crno-belih, a jedan je to već uradio: Frenk Kaminski se otisnuo iz Amerike, krenuo ka zemlji iz koje vuče korene i malo mu je bilo potrebno da se uveri zašto mu je Bogdan Bogdanović govorio o superlativima o klubu, Srbiji i Željku Obradoviću.

Osam sezona iza sebe ima Frenk Kaminski u najjačoj ligi na svetu, sakupio je preko 400 utakmica, ima ogromno iskustvo… Ali, evropska i američka košarka se razlikuju i kao i svakome ko dođe preko Atlantika i njemu je potreban period da se adaptira i svikne na pravila. Još bi sve bilo lakše da govori srpski, to i sam priznaje, ali stvari polako ležu na svoje.

Izabrane vesti

I sviđa se američkom centru kako se sve odvija, kako napreduje i uklapa se u novi sistem.

“Uzbuđen sam, biće dobra sezona, imamo dobar tim i radujem se utakmicama. Mislim da smo napravili dobar posao u predsezoni, dobro je što su pripreme potrajale i što su duže nego u NBA. Lakše mi je i radujem se početku sezone”, rekao je Frenk Kaminski.

Isprva nije bilo jednostavno, ali malo vremena je bilo potrebno Frenku Kaminskom da bi se pronašao u novom timu i komfornije se osećao. I brzo shvatio je – definitivno nije povukao krivi potez.

“Ovde sam da bih dobio priliku da igram, imao sam problema sa povredama prethodne dve – tri godine. Sada sam zdrav i samouveren. Želim da igram i pobeđujem, da ostvarim uticaj na igru i doprinesem. Osećam se komforno i sve što želim je da igram i uživam u košarci”, poručio je američki centar i dotakao se “lude” atmosfere koju prave Partizanovi navijači:

“Navijači su ovde ‘divlji’, drugačije je od onoga na šta sam navikao, ali je sjajno. Zaista uživam. Ako pogledate naše utakmice, možete me videti kako se sve više i više oslobađam, kako se komfornije osećam. Stvari idu prirodnim tokom, polako postaju rutina. Učim nove stvari, trudim se da usvajam i budem sve bolji tokom ovog perioda”.

Kao i većina igrača koji dobiju priliku i Frenk Kaminski je apostrofirao koliko igrači napreduju kroz saradnju sa Željkom Obradovićem.

“Sjajno je raditi sa njim, tako je pametan… Zna kako da pristupi igračima, ostvari konekciju, kako da doprinese porastu samopouzdanja, svakome da unapredi igru. Trudi se da od svakoga izvuče maksimum i da svakoga pretvori u što boljeg igrača. Zaista mi se dopada saradnja sa njim”.

Ledej i Kaminski (©Starsport)Ledej i Kaminski (©Starsport)

Delio je svlačionicu u NBA ligi sa Bogdanom Bogdanovićem i Bobanom Marjanovićem, sklopio prijateljstva sa srpskim košarkašima i imao “insajdere” za sve potrebno oko života u Srbiji.

“Igrao sam sa Bogdanom, on je neverovatan košarkaš. Dobar je saigrač i prijatelj. Gledao sam ga na Svetskom prvenstvu i poseban je osećaj kada posmatrate osobu sa kojom ste igrali. Boban je definitivno jedan od najzanimljivih saigrača koje sam ikada imao. Zaista smo se združili u Hjustonu, prijao mi je kao osoba, uvek se šalio… Ali, i Boban je takođe veliki radnik. To je i razlog zašto toliko traje u NBA ligi”.

Kada je stigao poziv Partizan Mozzart Beta, obratio se Bogdanu Bogdanoviću.

“Čuo sam se sa Bogdanom, pitao ga stvari vezane za Partizan, grad, kakav je trener, još nekoliko stvari koje su me interesovale pre nego što sam doneo odluku. Govorio mi je u superlativima o timu, gradu, navijačima. Ma, svemu! U Beogradu je stvarno lako naći stvari koje su ti potrebne, još da govorim srpski. Voleo bih da ga govorim, sve bi bilo lakše”.

Napravio je i parelelu sa evropskom i američkom košarkom. To je poprilično aktuelna tema posle novog neuspeha Amerike na Svetskom prvenstvu, a nedavno je Luka Dončić rekao da je lakše postići 30 poena u NBA, nego u Evroligi.

“Postoji nekoliko različitih stvari. Utakmice u NBA ligi traju osam minuta duže, tako da imate više vremena da poentirate. Ovde su odbrane jače, igrači su više unutar linije za tri poena, utakmice fizički zahtevnije, ima više kontakta. U NBA se lakše dolazi do slobodnih bacanja. Tako da jeste u pravu, ovde je teže postizati poene, više se igra timski”.

Nije samo stil igre drugačiji, nego i život. Konačno je i to iskusio američki centar, do dolaska u Partizan Mozzart Bet nije često posećivao Evropu.

“Drugačije je ovde nego u Americi, ali je kul. Lepo je videti i upoznati novu kulturu, mesta. Ceo život sam živeo u Sjedinjenim Državama, samo dva puta sam posetio Evropu, jednom sam bio baš u Beogradu”.

Za kraj je govorio i o mogućnosti da jednoga dana zaigra za Srbiju. Kontakti jesu postojali, ali…

“Razgovori nikada nisu otišli daleko, nisu uznapredovali. Ne vidim sebe da igram za neku reprezentaciju. Ali, nikada ne znate šta će se dogoditi u budućnosti. Sve ostavljam otvoreno, videćemo”, završio je Frenk Kaminski.



tagovi

KK PartizanPartizan Mozzart BetEvroligaFrenk Kaminski Junior

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara