Nikola Jokić u obruču trojice Džezera (©AFP)
Nikola Jokić u obruču trojice Džezera (©AFP)

Ključ je kod Jokića

Vreme čitanja: 5min | pet. 21.08.20. | 14:45

Juta puštala srpskog centra da pogađa, ali mu nije dozvolila da razigrava saigrače. Očekuje se odgovor trenera Denvera Majka Melouna na taktička iznenađenje kolege Snajdera u prva dva meča četvrtfinalne serije plej-ofa Zapadne konferencije

Hoće li Denver večeras da igra bolje nego u prve dve utakmice protiv Jute. Iako se u NBA ligi igraju još tri treće utakmice prve runde plej-ofa, ipak je srpskim navijačima ovo pitanje najvažnije, a jasno je i zašto. Nikola Jokić je sa svojim Nagetsima bio veliki favorit u seriji protiv Džeza, ali u prve dve utakmice se to nije pokazalo. Denver je pobedio u prvom meču tek posle produžetka, a u drugom je Juta bila bolja, pa je sada rezultat u seriji 1-1. Ono što je važnije je da je trenutak sada na strani Donovana Mičela i ekipe. Iako je Denver i dalje favorit, nešto se definitivno mora promeniti u njihovoj igri. Trener Jute Kvin Snajder je u prve dve utakmice koristio slabosti Denvera. Sada čekamo odgovor Majka Melouna, ali pitanje je može li on da napravi sve šta treba da bi Nagetsi izgledali bolje nego pre?

Snajder je oba dve utakmice dobro skautirao Denver i odradio neke zanimljive poteze. U prvom meču je Mičel dosta napadao na Majkla Portera, koji jeste bio najveće iznenađenje u balonu u Orladnu, ali ovaj mladi košarkaš i dalje ima problema u odbrani, a to je dosta koristio Donovan Mičel koji je zvao pik-end-rol akcije u kojima je učestvovao košarkaš kojeg je Porter čuvao.

Izabrane vesti

U drugoj utakmici Juta se odlučila da brani Jokića na način da mu sprečava razigravanje ekipe. U nekim situacijama smo videli kako srpskog centra čuvaju Džuvan Morgan ili Rojs O'Nil, dok je Rudi Gober bio zadužen za Pola Milsapa, a u stvari je bio tu da svojim dugim rukama spreči Jokićevo dodavanje saigračima, ali i pomaže primarnom čuvaru Jokića, kada on dođe do šuta. Milsap je dobio “status Tonija Alena”, odnosno puštali su ga samog na šutu za tri poena, koje on nije pogađao, a odbrana Džeza je posebno pazila na sva utrčavanja Denvera po kojima su Nagetsi poznati. Recept je, dakle, bio jasan - neka Jokić postiže koševe, ali neće razigravati ekipu. Ako Denver može tako doći do pobede - neka dođe.

Šta se tiče Melouna, i on je pokušao napraviti neke promene u drugoj utakmici u odnosu na prvu. Pre svega, išlo se agresivnije na Mičela s namerom da se spreči njegov šuterski učinak, ali najbolji igrač Džeza je igrao jako strpljivo te svaki put kada bi na njemu bila dva igrača slao loptu saigračima. Posle toga bi usledelo brzo kretanje lopte među igračima, po čemu je Juta i inače poznata, i traženje košarkaša koji bi imao otvoren šut. To je dovodilo do velikog broja asistencija - Juta je imala 45 pogođenih šuteva i 32 asistencije šta je stvarno odličan statistički podatak. Došao je Džez do 1-1, a možda će već večeras imati pojačanje jer se Majk Konli vratio u 'balon' i prošao karantin pošto je izašao da bi bio sa ženom pri rođenju deteta.

Pitanje je hoće li Snajder Kolnija, ako bude igrao, koristiti u prvoj petorci ili će ostaviti postavu koja je dobro funkcionirala u prošloj utakmici, a Konliju nameniti ulogu šestog igrača. Bez obzira na sve, on će dobro doći svojoj ekipi kao dodatni organizator igre da rastereti Mičela u tom segmentu igre. A šta bi Meloun trebalo da uradii? Denver i dalje igra bez Gerija Herisa i Vila Bartona, ali Nagetsi bi trebalo da imaju dovoljno igrača da odgovore na izazove Džeza. Stvar je samo da je teško složiti odbranu kada u petorci imaš Jokića, Portera i Džamala Marija, koji nisu vrhunski odbrambeni igrači, ali se nešto svakako mogu da naprave. Pre svega se to odnosi na ideju da se Milsap preseli na klupu, a u petorku uđe Džerami Grent, koji ima bolji šut za tri poena, a mogao bi doneti i veću agresivnost u odbrani. Isto tako, trebalo bi se naći još prostora za Montu Morisa, koji je u ove dve utakmice pokazao da ima rešenja za Džez.

Najvažniji je ipak zadatak kako maksimalizuje učinak Jokića. On je sigurno najvažniji igrač ekipe, a trebalo bi da bude šta agresivniji na početku utakmice, pa da uništo sve Snajderove planove. Ako Jokić pogodi prvih nekoliko šuteva, moraće Gober puno više paziti na njega šta će otvoriti više prostora i za njegova dodavanja prema saigračima. Sve u svemu, puno posla ima Denver večeras (22.00). Videćemo hoće li Meloun odgovoriti na izazove.

Šta se tiče ostalih utakmica, Klipersi moraju puno bolje igrati nego u prošloj utakmici ako misle doći do prednosti nad raspoloženim Lukom Dončićem i Kristapsom Porzingisom, odnosno Dalasom. Filadelfija izgleda poput razbijene vojske protiv Bostona i teško će se psihički vratiti posle 0-2. Toronto je u prošloj utakmici uspeo da odgovori na izazov Bruklina, pa mislimo da će relativno mirno da privede ovu seriju kraju. A sada, ostaje da vam ponudimo nekoliko saveta za klađenje.

NIKOLA JOKIĆ (broj koševa (23,5), tip više, kvota 1,85)

Napisali smo opširno da očekujemo da Jokić bude agresivan, a i u prve dve utakmice je bio uspešan pa ubacio 29 i 28 poena. Tako bi mogao i večeras.

KAVAJ LENARD (broj skokova (8,5), tip više, kvota 1,85)

Nisu Klipersi izgledali najbolje u prve dve utakmice, a očekujemo da će večeras biti puno agresivniji. Posebno to očekujemo od Lenarda, koji mora da bude bolji na obe strane parketa, i u napadu i u obrani. A kada je tako, može lako doći do najmanje devet skokova.

SET KARI (broj koševa (11,5), tip više, kvota 1,85)

Kari igra dobro protiv Klipersa. U ove dve utakmice je igrao dosta, a oba puta je prebacio večerašnu granicu (14 i 15 poena). Očekujemo da će Klipersi posvetiti pažnju na Dončića i Porzingisa i da će Kari opet imati dosta prostora.

DŽERET ALEN (broj koševa (13,5), tip više, kvota 1,85)

Alen igra odlično u balonu, a u prve dve utakmice je Torontu postigao 15, odnosno 14 poena. Očekujemo da nastavi u tom stilu i danas i da opet ode u “plus”.

NBA – PLEJ-OF, ČETVRTFINALE KONFERENCIJA

ISTOK

Petak

19.30: (5,00) Bruklin (16,0) Toronto (1,22) /u seriji: 0:2/

Subota

00.30: (2,95) Filadelfija (13,0) Boston (1,50) /u seriji: 0:2/

ZAPAD

Petak

22.00: (2,25) Juta (12,5) Denver (1,80) /u seriji: 1:1/

Subota

03.00 (2,95) Dalas (13,0) Los Anđeles Klipers (1,50) /u seriji 1:1/

***kvote su podložne promenama

PIŠE: EMIR FULURIJA


tagovi

NBA ligaNikola JokićMajk MelounJuta DžezDonovan MičelKavaj LenardLos Anđeles KlipersLos Anđeles LejkersDalasLuka Dončić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara