Arturs Žagars (© Star Sport)
Arturs Žagars (© Star Sport)

Ko je, bre, ovaj Žagars? Letonac bez kluba koga sada čeka ozbiljna lova

Vreme čitanja: 4min | sre. 06.09.23. | 13:44

Arturs Žagars, plejmejker Letonije najprijatnije iznenađenje čitavog Mundobasketa

"Ko je bre ovaj Žagars?", ako pratite košarku ovih dana, verovatno ste dobili ovu poruku od nekog drugara. A ako ste bili iskreni, onda ste odgovorili: "Nemam pojma, nikada čuo". Stavrno jeste tako, plejmejker Letonije je istinsko otkrovenje ovog Mundobasketa. Potpuna nepoznanica za veliki deo ljubitelja košarke do pre nekoliko dana. I mi smo u čudu gledali dok momak rođen 2000. godine rastura protivnike i donosi pobedu za pobedom Letoniji, a da pritom nema klupski angažman.

Ako otvorite stranicu Vikipedije ovog momka videćete da je poslednji angažman u Litvaniji. Verovatno pomišljate da je to možda neki igrač sa dna klupe Žalgirisa pa ga niste spazili. Eventualno neki Lijetuvos ili možda Lijetkabelis... greška. Arturs Žagars je prošle sezone igrao za Nevežis. Prošle sezone osmoplasirani tim šampionata Litvanije. Tu je Žagars odradio jednu godinu, ušao u pripreme sa reprezentacijom bez angažmana. Počeo šampionat bez angažmana, sada i završio Mundobasket bez angažmana, ali ne verujemo da će još dugo čekati da ga neko pozove u svoj klub.

Izabrane vesti

Kada potpuno nepoznati momak kreće da razbija protivnike iz kola u kolo i to na različite načine onda definitivno ne možete dugo da budete bez kluba. Dovoljno je samo da se prisetite prošlogodišnje slučaja Mateuša Ponitke kada je zbog situacije u Rusiji ostao bez kluba. Na kraju se odlučio da pređe u Ređo Emiliju, ali je zato na Evrobasketu dominirao u dresu Poljske, posebno je zablistao protiv Luke Dončića i Slovenije. Posle tog meča odmah je stigao poziv Panatinaikosa i Poljak se vrlo brzo našao u elitnom društvu. Danas je u Partizana.

Nešto sasvim slično bi moglo da se desti i Žagarsu posebno jer su dobri plejmejkeri uvek potrebni svima. Ko zna, možda i on završi u Partizanu koji još uvek potajno traga za nekim organizatorom. Naravno, ovo treba uzeti s rezervom s obzirom da ne postoje nikakve indicije da bi mogao u Humsku, ali da će pronaći klub to nema dileme i to verovatno najbolji angažman do sada u karijeri. Brojke na Mundobasketu to garantuju.

"Napravili smo veliki uspeh. Presrećan sam što sam deo ove reprezentacije", rekao je Žagars tokom trajanja šampionata za EuroHups.

Žagars je šampionat počeo mlako kada su poeni u pitanju. Samo ih je ubacio četiri protiv Libana, ali je imao 11 asistencija. Fantastično je dirigovao napadima, a onda eksplozija i dolazak na veliku scenu.

Meč protiv Francuza će ovaj mladić pamtiti. Ubacio je 22 poena za 30 minuta. Bio je najefikasniji pojedinac svoje ekipe i najzaslužniji što Francuska ostaje bez šanse da prođe uvodnu grupu šampionata. Potom je Kanadi ubacio 11 poena, Špancima sedam uz pet skokova i pet asistencija.

Potom je blistao protiv Brazila sa 17 poena, a najbolje je sačuvao za kraj. Protiv Nemaca u četvrtfinalu je imao 24 poena i osam asistencija. U neizvesnom finišu, Letonci su njemu davali loptu u ruke, a on je spektakularno rešavao napade. Ubrzo posle utakmice su krenuli da stižu komentari. Nikome nije promakao nepoznati momak na koga će sada mnogi da obraćaju pažnju.

Na kraju je Letonija ostala kratka za odlazak u polufinale, ali je dobila plejmejkera na koga će računati u budućnosti. Ko zna, možda je i Evroliga dobila momka koji bi u godinama koje predstoje mogao da igra standardnu ulogu u nekom timu. Pokazao se na velikoj sceni.

Što se tiče klupske karijere. Ona je vrlo čudna. Španci su ga očigledno spazili. Profesionalnu karijeru je započeo u Hunvetudu koji je poznat po tome da može da pronađe mlade i kvalitetne plejmejkere. U Badalonu je stigao sa svega 17 godina. Imao je narednih godina problema sa povredama. Često je bio na pozajmicama. Prvo u Pratu, potom Kalevu, a onda i u Braunšvajgu u Nemačkoj. Na kraju je Huventud odustao od njega u potpunosti.

Da čitava priča bude još luđa, Denis Šreder, najbolji igrač Nemačke je deo vlasničke strukture Braunšvajga. Danas je Žagars održao čas košarke Šrederu.

"Bio je kod nas pre nekoliko godina, ali je bio povređen. Nije puno igrao. Sada je napravio neverovatan iskorak. Česitam mu. Igrao je sjajno", rekao je Šreder posle četvrtfinalne utakmice sa Letonijom.

Posle kratke epizode u Nemačkoj košarci, Žagars je odlučio da se okuša u Litvaniji. Potpisao je za gorepomenuti Nevežis, ali u timu o kome se malo šta zna, Žagars je ostao neprimećen.

Sada se čeka da pronađe novi klub.


tagovi

Arturs ŽagarsKošarkaška reprezentacija Letonije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara