Lilard i Holidej (©AFP)
Lilard i Holidej (©AFP)

Ko je pobedio u ludim trejdovima - Milvoki ili Boston?

Vreme čitanja: 6min | sub. 07.10.23. | 08:54

Oba tima su automatski postala najveća konkurencija Denveru za titulu

Početak nove NBA sezone se približava, kampovi ekipa su otvoreni, prve pripremne utakmice već odigrane, a prvo službeno podbacivanje lopte je u noći 24. na 25. oktobra kada će Nikola Jokić i ostali igrači Denvera primiti šampionske prstenove.

Nagetsi kao branitelji titule ulaze u sezonu kao favoriti, a kako sada stvari stoje, najveća konkurencija im dolazi s Istoka od ekipa Milvokija i Bostona. I Baksi i Seltiksi su svih ovih godina bili u samom vrhu NBA lige, Janis je s Milvokijem i osvojio titulu 2021. dok je Boston redovno jako blizu prstenu, a neposredno pre početka trening kampova obe su ekipe povukle velike poteze u cilju jačanja timova.

Izabrane vesti

Bilo je iznenađenje kada je objavljeno da je Milvoki napravio trejd s Portlandom, u koji se uključio i Finiks, a u kojem je Dejmian Lilard postao novi saigrač Janisu dok je iz kluba otišao Džru Holidej, još poneki igrač zadatka i nekoliko pikova. Očekivalo se da Lilard ode u Majami ili Toronto, ali na kraju je postao deo ekipe koja želi do titule. U Bostonu to nisu mirno gledali nego su odmah kontaktirali Portland i uzeli Holideja za kojeg su dali Malkolma Brogdona, Roberta Vilijamsa i dva pika. Ovi potezi su promenili stvari za obe ekipe koje su i pre njih bili veliki favoriti na Istoku, a sada su, svi su složni, postale još bolje. Pravo je pitanje ko je napravio bolji potez, ko je pobednik u ovim poslovima.

Milvoki je dovođenjem Lilarda umesto Holideja dosta promenio paradigmu ekipe: umesto čoveka koji je prošle godine izabran u najbolju odbrambenu petorku lige i koji je u kombinacijama za taj izbor iz godine u godinu, doveli su igrača koji je u karijeri na proseku od 25,2 poena u 769 odigranih mečeva regularne sezone i koji je čak 15 puta postigao najmanje 50 poena na utakmici šta ga stavlja na šesto mesto večne liste u toj kategoriji.

Baksi su se na ovaj potez odlučili iz istog razloga zbog čega su pre tri godine doveli Holideja iz Nju Orleansa - iz straha da Adetokunbo ne odluči da napusti tim. Grčki košarkaš je i tada i sada izjavljivao kako nije baš najzadovoljniji stanjem u ekipi, što bi moglo da znači da razmišlja o odlasku iz Milvokija, a uprava je oba puta odmah reagovala. Dovođenje Holideja je bio pun pogodak jer je on imao važnu ulogu u osvajanju titule pre dve godine, a sada je pitanje kako će se uklopiti Lilard.

Svakom poznavatelju NBA lige, čak i onom najslabijem, je odmah jasno da će Milvoki biti mnogo opasniji u napadu te da će izgubiti u odbrani. Doduše, niko ne sme da kaže da će Baksi biti slabi u odbrani, jer je to tim koji i dalje u svojim redovima ima Janisa, Bruka Lopeza i Krisa Midltona, redom odlične odbrambene igrače, ali Holidej je - Holidej. Nema mnogo takvih igrača u ligi, a to najbolje pokazuju i vesti iz Amerike koje kažu da je Portland imao poziv oko 20 klubova koji su želeli da ga dovedu jer je svima bilo jasno da se on neće zadržati u Blejzersima.

Janis (©AFP)Janis (©AFP)

Vratićemo se Holideju kasnije, ali sada treba videti šta će da donese Lilard. Pre svega, oslobodiće Adetokunba uloge da mora u napadu sve da rešava. Koliko god i Midlton i Holidej bili dobri u napadu, nijedan od njih nije igrač koji je u stanju da sam kreira sebi dobre prilike za šut iz napada u napad. Midlton je to i mogao pre nego što je ušao u pravu seriju povreda, a s Holidejom su Baksi imali velikih problema u utakmicama plej-ofa kada bi protivnici prepustili njemu da sve kreira, a da pri tome ne koristi Janisa. Brojke Holideja su u tim trenucima dosta padale, a najbolje to pokazuje procenat trojki u prošloj sezoni: u regularnom delu ih je pogađao s 38,4 odsto, a u plej-ofu su te brojke pale na 28,6 odsto. Pao je i generalni šut - s 47,9 na 40 odsto.

Lilard nema takvih problema. On s Portlandom nije igrao u plej-ofu dve poslednje sezone pa ćemo da pogledamo generalne brojke: šut u regularnom delu sezone u karijeri mu je na 43,9 odsto, a trojke na 37,2 odsto uz 25,2 poena po utakmici. U plej-ofu mu je šut na 41,2 odsto, trojke na 36,9 s prosekom od 25,7 poena po utakmici. Svima su nam u sećanju i one ključne trojke u plej-of serijama protiv Hjustona i Oklahome pa je jasno da Lilarda u nijednom trenutku ne smete da ostavite samog na dalekomentnom šutu.

Jako će važan Lilard biti i u verovatno najvažnijoj košarkaškoj akciji – pik en rolu. On je drugi najbolji pik en rol igrač u ligi - on po posedu iz takve akcije isporučuje 11,6 poena, a bolji od njega je samo Luka Dončić. Sada zamislite samo Lilarda i Janisa u pik en rolu. Protivnici nakon toga mogu samo da se hvataju za glavu.

Kako će Portland nadoknaditi odbranu koju im je Holidej donosio? Verovatno nikako, ali kao šta smo rekli i dalje je to tim koji ima dosta odbrambenih igrača, a na bekovskim pozicijama imaju još nekoliko igrača koji su dobri na tom delu parketa - Peta Konahtona, Kamerona Pejna i Malika Bizlija. Nisu elitni igrači, ali su dovoljno dobri da ne budu „rupa“. Moraće se pomagati Lilardu, ali Janis može valjda da pomaže dvojici saigrača, a ne samo jednom.

Milvoki je odmah nakon dovođenje Lilarda proglašen za prvog favorita za osvajanje Istoka, ali onda je usledeo odgovor Bostona. I to kakav. Upravo su oni sklopili posao s Portlandom i doveli Holideja te tako završili preslaganje ekipe koje je počelo kada su u klub doveli Kristapsa Porzingisa.

Nema nikakvih pitanja oko toga je li Boston napravio dobar posao s trejdom za Holideja. On se savršeno uklapa u igru Seltiksa, a ne samo da će da zameni Markusa Smarta, koji je otišao u Memfis u sklopu posla oko Porzingisa, nego će da bude i njegova bolja verzija. To je pokazao i na prvom treningu u novom klubu na kojem je podelio „bananu“ Džejlenu Braunu, a to nije neka stvar koja se uobičajeno događa na NBA treninzima na početku sezone.

Tejtum (©AFP)Tejtum (©AFP)

Holidej će da donese novi nivo odbrane Seltiksima, a definitivno je bolji od Smarta i u napadačkom delu ekipe te će imati priliku da koristi sve ono šta će da mu ponude protivničke odbrane koje su uvek koncentrisane na Džejsona Tejtuma i Brauna. Uz to je pravi vođa koji ima iskustvo osvajanja prstena šta će Bostonu sigurno biti važno, a prilično smo sigurni i da će da ima motiv da pokaže Milvokiju da su pogrešili šta su ga se odrekli.

Lilard je dobar potez Milvokija, Holidej isti takav Bostona, a koji je ipak bolji? Na to pitanje je teško dati odgovor jer su i jedni i drugi jači nego šta su bili pre ovih trejdova. Zbrajanjem i oduzimanjem pojedinačnih stvari oko Lilarda i Holideja bi se na kraju došlo da je Lilard bolji igrač, ali košarka je ipak timski, a ne pojedinačni sport pa će konačni sud dati rezultati.

A, do pravih rezultata će obe ekipe da dođu tek ako popune rupe koje su se otvorile nakon ovih poslova: kod Milvokija je to nedostatak odbrane na bekovskim pozicijama, dok bi Bostonu mogao da bude problem činjenica da su i Porzingis i Al Horford skloni povredama pa bi u jednom trenutku mogli da se nađu bez pravih igrača pod košem. Oba tima su odmah krenula u popunjavanje tih rupa pa su Baksi doveli Kamerona Pejna, a Seltiksi Vejnena Gebrijela, igrače koji mogu da pomognu ako bude trebalo.

Ko je onda pobednik u ovoj utrci ludih trejdova? Najbolje je reći da je rezultat - nerešen. Oba tima su bolja nego su bila prošle sezone, ali ako bi baš morali da se odlučimo za jednog pobednika, ipak bi izabrali Milvoki. Bez obzira na to šta jako volimo Holideja, ipak bi uvek u ključnim trenucima radije imali Lilarda na parketu.

PIŠE: Emir Fulurija


tagovi

NBA ligaDemijan LilardDžru HolidejMilvoki BaksBoston Seltiks

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara