Kobijeve brojke

Vreme čitanja: 3min | pon. 27.01.20. | 17:38

Čovek koji je zauvek zadužio košarku i svet. I igrama i ponašanjem

Napustio nas je, otišao. Iznenada. Niko nije mogao da veruje. Ali, to je život. Kobi je otišao u 41. godini i ostavio iza sebe decu, suprugu, utakmice, poene, sećanja, video snimke, legendu o svom imenu i brojke koje će se prepričavati.

Nadasve, ostavio je iza sebe sliku o nekome ko je poput komšije. Imamo osećaj da ga poznajemo, a nismo nikada prozborili koju reč sa njim. Znamo ga. Imao je taj osmeh poštenog čoveka. Dobrog čoveka.

Izabrane vesti

Već postoje indicije da će biti primljen u Kuću Slavnih, postoje i peticije da se grb NBA lige promeni i da sadrži siluetu Brajanta. Možda bi se sa time dodatno sačuvalo sećanje na Kobija, pa kada bi klinci počeli da treniraju košarku da pitaju - ko je ovaj čika. A znaće sigurno o kome se radi jer će im neko već pričati o velikom Brajantu.

10 najboljih poteza Kobija Brajanta

Brajant je igrač sa najviše utakmica, minuta, poena, šuteva iz igre i pogođenih istih, pogođenih trojki, slobodnih bacanja u istoriji Lejkersa. Ostavio je zaista neizbrisiv trag u košarci.

A ako neki dečak za 20 ili 40 godina bude pitao, a ko je bio taj čuveni Kobi Brajant, mogao bi samo da pogleda u neke brojke i sve će mu biti jasno.

Kobijeve brojke:

48.576 - Toliko je odigrao minuta u NBA ligi po čemu je šesti u istoriji.

33.643 - Broj datih poena. Četvrti je na večnoj listi, iza Karima Abdula Džabara (28.387), Karla Malouna (36.928) i Lebrona Džejmsa (33.644).

5.640 - Poeni postignuti u NBA plej-ofu. U ovoj kategoriji je treći najbolji svih vremena. Prvi je Majkl Džordan, drugi Abdul Džabar.

81 - Broj poena koje je postigao u januaru 2006. godine na utakmici protiv Toronta. Drugi najveći skor na jednom meču u istoriji iza Vilta Čembrlejna koji je 1962. dao 100 poena.

60 - Postigao je 60 ili više poena šest puta u karijeri, a tu je odmah iza Čemberlejna.

50 - Čak 24 puta je prebacio ovaj broj u poenima po čemu je treći na večnoj listi.

40 - Imao je utakmice sa 40 ili više poena čak 122 puta u karijeri. Tu je odmah iza Čemberlejna i Majkla Džordana.

24 - Broj na dresu koji je nosio od 2006. godine. Pre toga je nosio broj osam. Oba su povučena iz upotrebe kod Lejkersa, a sada je najavljeno i da će Dalas povući broj 24.

20 - Broj sezona koje je proveo u Lejkersima po čemu je, kada je u pitanju broj sezona provedenih u jednom timu, odmah iza Dirka Novickog koji je proveo 21 sezonu u Dalasu.

18 - Najveći niz poziva na Ol star mečeve. Drugi je u istoriji kada su ukupni pozivi u pitanju (jedan više ima Džabar).

16 - Broj utakmica koje je Brajant odigrao na Božić, a to je najviše u NBA istoriji.

15 - Toliko je puta bio starter na Ol staru NBA lige.

13 - Na NBA draftu Šarlot ga je izabrao kao 13. pika, ali je odmah trejdovan u Lejkerse.

11 - Bio je biran u najbolji tim NBA lige 11 puta, kao i Karl Meloun, dok je Lebron jedini igrač koji je biran 12 puta.

9 - Samo su četiri NBA igrača u istoriji bila birana u najbolji defanzivni tim NBA lige čak devet puta. Pored Kobija to su uspeli još Džordan, Garnet i Pejton.

5 - Kobi nas je napustio sa pet osvojenih NBA titula.

4 - Broj MVP nagrada na Ol star utakmicama po čemu deli prvo mesto u istoriji.

2 - Medalje na Olimpijskim igrama (2008, 2012).

1 - MVP NBA lige (2008).

A Brajantova zaostavština se meri sigurno mnogo više nego pustim ciframa. Nijedan broj ne može da opiše koliko je Brajant bio veliki čovek i košarkaš.

FOTO: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara