Kobijevih TOP 10

Vreme čitanja: 7min | pon. 27.01.20. | 13:06

Sećate se kad je ono...

Kada su Šarlot Hornetsi draftovali Kobija Brajanta sa 13. pozicije na NBA draftu i odmah nakon toga ga trejdovali u Los Anđeles Lejkerse u zamenu za Vlada Divca malo ko je mogao da pretpostavi da će taj potez obeležiti istoriju košarke. Zakoračivši direktno iz srednje škole na NBA parkete, Kobi je pokazao da je spreman za svetla najveće pozornice. Neverovatnih 20 sezona u jednom klubu. Čak pet šampionskih prstenova, 17 ol-star utakmica. Dvostruki najkorisniji igrač finala NBA lige, 12 puta član najbolje odbrambene petorke. Dvostruki osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama... Sve ovo samo je delić onoga što je legendarni Kobi postigao tokom svoje prebogate karijere. Od 1.346 utakmica koliko je odigrao u najjačoj košarkaškoj ligi sveta, teško je izabrati one najbolje, iz prostog razloga što bi o svakoj njegovoj utakmici mogla da se napiše knjiga, jer je svaki meč predstavljao istoriju, nešto o čemu će se večno pričati. Mi vam predstavljamo 10 najboljih partija u karijeri Kobija Brajanta po kojim će ga pamtiti košarkaški svet.

LA LEJKERS – SIJETL SUPERSONIJKS
7. januar 2003. godine

Izabrane vesti

Te noći ništa nije ukazivalo na spektakl. Na nivou cele sezone imao je samo 28% realizacije šuta za tri poena. Međutim, legendarna “Crna mamba“ odlučila je da zatrpa koš Supersoniksa. Brajant je na tom susretu sasuo u to vreme neverovatnih 12 trojki u protivnički koš i na taj način oborio rekord NBA lige po broju ubačenih šuteva za tri poena. Denis Skot je 1996. godine noseći dres Orlando Medžika ubacio 11 trojki protiv Atlanta Hoksa, baš u godini u kojoj je Kobi ušao u ligu. Brajant je ušao u svoj prepoznatljivi ritam, ubacio 45 poena, a tih 12 trojki iz 18 pokušaja dugo su stajale kao rekord, sve do ere Stefa Karija.

LA LEJKERS – DENVER NAGETS
23. april 2008. godine

Sjajne igre Lejkersa u sezoni 2007/08 i skor od 57 pobeda i 25 poraza, bile su dovoljne da ekipa iz Stejpls centra završi na prvom mestu u regularnom delu sezone. Prva runda donela im je okršaj sa Denverom, koji je u to vreme u sastavu imao Karmela Entonija, Alena Ajversona i Džej Ara Smita. Los Anđeles Lejkersi su bez većih problema slavili u prvom meču 128:114, uprkos slaboj šuterskoj partiji prve zvezde tima Kobija Brajanta. Imao je šut iz igre svega 9/26 i već tada je bilo jasno da Kobi želi sve to da nadoknadi u utakmici broj dva. Tako je i bilo. Već posle prve deonice, Brajant je postigao čak 20 poena. Meč je završio sa 49 poena i realizacijom šuta iz igre od 66,7%, što je bilo njegovo drugo najbolje šutersko izdanje u plej-of utakmicama. Ali jedna stvar se posebno isticala pored toga, a to je 10 asistencija. Svim kritičarima je tada pokazao da i te kako ume da dodaje, iako je uvek imao epitet vrhunskog strelca. Lejkersi su taj meč dobili rezultatom 122:107, a Kobi je pomogao svom timu da “počiste“ Nagetse u prvoj rundi plej-ofa, bez obzira na izuzetno dobru ekipu koju je Denver imao u to vreme.

INDIJANA PEJSERS – LA LEJKERS
14. jun 2000. godine

Finale 2000. bilo je prvo za Lejkerse još od 1991. godine. Predvođeni Kobijem i Šakilom O’Nilom preskočili su prepreke u vidu Sakramento Kingsa, San Antonio Sparsa i Portlanda na putu do finalne serije. Nakon što su Lejkersi dobili prve dve utakmice u finalnoj seriji, Indijana je predvođena Redžijem Milerom smanjila rezultat na 2:1. Utakmica broj četiri je bila ključna, a baš tada je O’Nil bio isključen zbog problema sa faulovima. Sva odgovornost pala je na Kobija koji je već tada pokazao da ume da se nosi sa pritiskom. Od 28 poena koliko je postigao na tom susretu, čak 22 su bila u drugom poluvremenu. Ušlo se u produžetak, a Kobi je na nešto manje od šest sekundi pre kraja doneo pobedu Lejkersima pogotkom iz reketa. Finalna serija okončana je pobedom ekipe iz Los Anđelesa rezultatom 4:2, a 21-godišnjem Brajantu je to bila prva od pet titula koje je osvojio u karijeri.

SAKRAMENTO KINGS – LA LEJKERS
13. maj 2001. godine

Čuvena plej-of serija 2001. godine u kojoj su Lejkersi imali 15 pobeda uz samo jedan poraz, ostaće upamćena kao jedna od najboljih u istoriji NBA lige. Nakon što su počistili Portland u prvoj rundi, Lejkersi su bili spremni za okršaj sa Peđom Stojakovićem, Krisom Veberom i Sakramento Kingsima. Prva tri meča pripala su braniocima titule, a priliku da okončaju seriju Lejkersi su imali u utakmici broj četiri pred navijačima Sakramenta, koji su uvek pravili dobru atmosferu. Nekako je i to bio motiv za Brajanta, koji je u pobedi svoje ekipe rezultatom 119:113 postigao 48 poena i svojih rekordnih 16 skokova u plej-ofu. Sa 15 poena u poslednjoj četvrtini kada se rezultat lomio i ubitačnom poludistancom pomogao je Lejkersima da savladaju Kingse i nešto kasnije odbrane šampionski prsten iz prethodne sezone.

SAN ANTONIO SPARS – LA LEJKERS
19. maj 2001. godine

Samo nedelju dana nakon što su izbacili Kingse u polufinalu Zapadne konferencije, Lejkersi su imali izuzetno tešku seriju protiv tadašnje najbolje odbrambene ekipe u ligi, San Antonio Sparsa. Tim Dankan i Dejvid Robinson nisu imali nameru da se lako predaju moćnim šampionima, ali ovde je Kobi imao poslednju reč. Te noći 19. maja 2001. godine Brajant je postavio lični rekord protiv Sparsa ubacivši im čak 45 poena uz 10 uhvaćenih lopti. I to sve sa samo jednom pogođenom trojkom. Jednostavno San Antonio nije imao rešenje za dvojicu superzvezda u vidu Kobija i Šeka, pa je serija završena sa neočekivano laganih 4:0 u pobedama.

LA LEJKERS – PORTLAND TREJLBLEJZERS
16. mart 2007. godine

Jednu od najboljih šuterskih partija u karijeri Kobi Brajant je pružio protiv Portlanda. Nije to bio baš najbolji regularni deo sezone za Lejkerse, završili su prvi deo sezone na osmom mestu sa učinkom 42-40, ali su i te kako imali šta da kažu protiv Portlanda. Kobi je tada sebe predstavio u najboljem svetlu, pokazao je jednostano kompletan napadački repertoar. Šutirao je trojke, probijao do koša, pogađao sa poludistance. Sve to za neverovatnih 65 poena. Na pet minuta do kraja pogodio je trojku za izjednačenje, a nakon toga doneo pobedu svom timu rezultatom 116:111.

NJUJORK NIKS – LA LEJKERS
2. februar 2009. godine.

Kolika je igračka veličina bio Kobi najbolje pokazuje utakmica u Medison Skver Gardenu te 2009. godine. Brajant je dobio ovacije od navijača Niksa, koji su mu skandirali “MVP“ nakon što je zatrpao njihovu ekipu sa čak 61 poenom. Šutirao je 19 od 31 iz igre, uz to savršenih 20 od 20 sa linije slobodnih bacanja, a ovo je bila njegova 24. utakmica sa 50 ili više poena. On i Pau Gasol postigli su 92 od ukupnih timskih 126 poena i tako doneli trijumf Lejkersima u prepunom Medison Skver Gardenu.

LA LEJKERS – DALAS MAVERIKS
20. decembar 2005. godine

Da je Kobi imao punu minutažu na ovom meču mnogo rekorda bi bilo u opasnosti od toga da budu oboreni. Trener Fil Džekson odlučio je da Kobi presedi celu poslednju četvrtinu, a od tog trenutka Crna mamba je ubacila čak 62 poena uz osam skokova. Sve to za samo 32 minuta na parketu. Ono što je posebno upadalo u oči je to da je posle tri odigrane četvrtine na tom susretu Kobi Brajant sam imao više poena od cele ekipe Dalasa, koja je ubacila 61 poen, jedan manje od Kobija. Koliko puta ste čuli da se to dogodilo? Na kraju su Lejkersi rutinski savladali Meverikse sa 112-90, a postavlja se pitanje šta bi se dogodilo da je Brajant bio na terenu i u poslednjoj deonici.

LA LEJKERS – JUTA DŽEZ
13. april 2016. godine

Poslednja utakmica u blistavoj karijeri. Ceo košarkaški svet je tada stao i gledao meč u “Stejpls centru” protiv Jute, Kobijev oproštaj. Iako su brojne povrede pratile Brajanta u njegovim poslednjim godinama karijere, želeo je da se oprosti sa stilom, a to je i učinio. Juta je bila u prednosti tokom većeg dela utakmice, činilo se da su pred pobedom, ali onda je Kobi pokazao zašto je jedan od najboljih košarkaša svih vremena. U poslednja dva minuta susreta ubacio je čak 13 poena i preokrenuo rezultat u korist svog tima. Ekipa iz Los Anđelesa je pobedila u tom meču rezultatom 101:96, a Kobi je uz neprestanu podršku sa tribina ubacio 60 poena i oprostio se od košarke na način koji dolikuje takvom šampionu. Jednostavno nije dozvolio da izgubi.

LA LEJKERS – TORONTO REPTORS
22. januar 2016. godine

Za kraj smo ostavili najbolju partiju, nezaboravni meč protiv Toronta. Nije bilo rešenja za Kobija, koji na ovoj utakmici nije mogao da prestane da zatrpava protivnički koš. Postigao je 81 poen, što je druga najefikasnija utakmica jednog košarkaša u istoriji NBA lige, odmah nakon 100 poena Vilta Čemberlejna. Osetio je Brajant da je ovo njegova noć i nije nikome prepuštao loptu. Utisak je bio da će lopta proći kroz obruč iz koje god pozicije šutnuo. Čak 55 poena ubacio je u drugom poluvremenu i tako doneo pobedu Lejkersima. Ono što je posebno impresivno jeste to da je Kobi sve ovo postigao sa visokih 60% šuta iz igre. Meč o kome će se večno pričati. Meč koji ga je učinio besmrtnim u svetu košarke. Meč zbog kojeg je Kobi jednom rečju – legenda.

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara