Nikola Jokić (AFP)
Nikola Jokić (AFP)

Košarka od koje puca signal u Denveru! Jokićeva poezija nadjačala Dončićevu magiju (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 04.11.23. | 05:43

Turbo Jokić sa 33 poena, 14 skokova i devet asistencija razbio do večeras neporaženi tim Dalasa

Bio je Dalas jedini neporaženi tim Zapadne konferencije u novoj sezoni NBA lige, a onda je Luka Dončić sa saigračima došao u Bol arenu i video turbo košarku Nikole Jokića i njegovog Denvera! Tim iz Kolorada je na krilima najboljeg košarkaša planete dobre tri četvrtine maltretirao Meverikse, išao na plus 20, a u poslednjoj deonici odbio poslednji trzaj Dalasa za priključak u režiji raspucanog Dončića - 125:114.

Spektakularnu predstavu priredili su aktuelni šampioni, košarku od koje je u jednom trenutku - simbolično - pukao signal u Bol areni, a tv ekrani širom planete se zacrneli. Bilo je to savršeno odmereno dodavanje Jokića u tranziciji, nalik najfinijim loptama u prostor na fudbalskim terenima koje kupi igrač iz drugog plana uz nezadrživi trk prema golu. Tako se u završnici treće deonice Pejton Votson stuštio ka obruču rivala i zakucao Meverikse. Dve, tri sekunde kasnije - nestao je signal iz Denvera i maltene do kraja meča, TV prenos je štucao po principu slika bez zvuka, zvuk bez slike.

Izabrane vesti

Poeziju po terenu pisao je Nikola Jokić na startu NBA kupa, magične trikove iz rukava izvlačio Dončić i na kraju je lakoća pokreta Somborca presudila. Najdominantniju partiju od starta sezone odigrao je Džoker, u svom stilu pronalazio saigrače, provocirao vratolomije Erona Gordona u vazduhu i završio meč sa 33 poena, 14 skokova i devet asistencija. Nema šta nismo videli od Nikole večeras. Pogođenu trojku preko ruke sa zvukom sirene tik pred poluvreme, šuteve sa jedne noge, dodavanja preko celog igrališta, a i ona bez gledanja, po čistom osećaju. Videli smo i najboljeg igrača planete koji gotovo nije umeo da promaši - 14/16 iz igre gađao je Jokić u petoj pobedi Denvera iz prvih šest utakmica sezone!

Ne pokazuje Nikola često emocije, kako na terenu, tako i van njega, ali večeras je zavarničio nakon trojke za tačku na prvo poluvreme. Šut koji ne može da se brani. Zna to dobro i Entoni Dejvis preko kojeg je u prošlosezonskoj plej-of seriji sa Lejkersima nekadašnji igrač Mege imao još luđi pogodak. Već na poluvremenu na koje je ekipa Majkla Melouna otišla sa prednošću 70:55, Jokić je imao 20 poena, osam skokova i pet asistencija.

Imao je, istina, strašnu podršku u ostalim senatorima Nagetsa. Počev od Džamala Marija koji je osim 18 poena, sa 13 asistencija majstorski razigrao ekipu, preko drugog strelca tima Majkla Portera Džuniora i njegovih 24 poena i četiri trojke iz osam pokušaja, do Gordona koji je svojom energijom dizao saigrače i kada bi na momente zaklecali. Gordon je na 18 poena dodao osam skokova i šest asistencija.

Ključnu prednost od 16 poena napravio je Denver tokom uvodnih 12 minuta igre kada je spakovao rivalu 40 poena, a dozvolio samo 24. U nastavku meča, turbo košarkom nije dozvoljavao protivniku da se spusti na jednocifreni zaostatak. Maksimalnih plus 20 Nagetsi su imali sredinom trećeg kvartala u čijoj završnici im veštačko disanje trojkama pružio Džoš Grin. Razgoropadio se u odlučujućoj deonici Dončić, pomagao Kajri Irving koji je meč završio sa 22 poena. Uspeo je reprezentativac Slovenije da u jednom trenutku približi svoj tim na "samo" devet poena zaostatka. Minus deset Dalas je imao pet minuta pre kraja, ali možda je i presudni detalj bio alej-ap Jokića za Gordona koji je malo ko očekivao. Napravio je Luka poslednji trzaj 99 sekundi pre kraja, trojkom za 119:110, ali su Nagetsi uz još dva pogotka Jokića iz igre lagano priveli meč kraju.

Dončiću ide epitet najboljeg strelca meča sa 34 poena, Jokiću po ko zna koji put priznanje da je od Denvera napravio tim koji radi kao švajcarski sat, koji je meč završio sa procentom šuta iz igre 52,7 odsto, 58 skokova i 33 timske asistencije... Tim koji s ovakom igrom liči na najozbiljnijeg kandidata za odbranu NBA trona.

NBA TURNIR (petak na subotu)

ZAPADNA KONFERENCIJA

Grupa A (Memfis, Finiks, LA Lejkers, Juta, Portland)

Portland - Memfis 115:113 (posle produžetka)

/Grent 26 - Bejn 33/

Grupa B (Denver, LA Klipers, Nju Orleans, Dalas, Hjuston)

Denver - Dalas 125:114

/Jokić 33 - Dončić 34/

Grupa C (Sakramento, Golden Stejt, Minesota, Oklahoma, San Antonio)

Oklahoma - Golden Stejt 139:141

/Dort 28 - Kari 30/

ISTOČNA KONFERENCIJA

Grupa A (Filadelfija, Klivlend, Atlanta, Indijana, Detroit)

Indijana - Klivlend 121:116

/Tarner 27 - Mičel 38/

Grupa B (Milvoki, Njujork, Majami, Vašington, Šarlot)

Milvoki - Njujork 110:105

/Lilard 30 - Branson 45/

Majami - Vašington 121:114

/Hiro 24 - Kuzma 22/

Grupa C (Boston, Bruklin, Toronto, Čikago, Orlando)

Čikago - Bruklin 107:109

/Derozan 24 - Fini Smit 21/

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

NBA kupNikola JokićLuka DončićDenverDenver NagetsDalasDalas Meveriks

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara